ΕΛΛΑΔΑ

Καθαρά Δευτέρα: Κούλουμα στου Φιλοπάππου για τους Αθηναίους – Κοσμοσυρροή στη Βαρβάκειο

Καθαρά Δευτέρα: Κούλουμα στου Φιλοπάππου για τους Αθηναίους – Κοσμοσυρροή στη Βαρβάκειο
Από νωρίς στου Φιλοπάππου μικροί και μεγάλοι CNN Greece / Αλέξανδρος Γαστεράτος

Με σύμμαχο τον καλό καιρό γιορτάζουν τα Κούλουμα οι Αθηναίοι που δεν κατάφεραν ή δεν ήθελαν να εγκαταλείψουν το κλεινόν άστυ, με πλήθος κόσμου να βρίσκεται ήδη στου Φιλοπάππου για το παραδοσιακό πέταγμα του χαρταετού και άλλους να κάνουν τα τελευταία ψώνια για το σαρακοστιανό τραπέζι στη Βαρβάκειο.

Εν μέσω πληθωριστικών πιέσεων το φετινό σαρακοστιανό τραπέζι αναμένεται να κοστίσει μεν περισσότερα στους καταναλωτές στο σύνολό του σε σχέση με πέρσι, ωστόσο το εύρος των τιμών που συναντούν σε ολόκληρη την αγορά, σε προϊόντα όπως τα θαλασσινά, ο χαλβάς, οι νηστίσιμες σαλάτες, είναι μεγάλο.

Οι τιμές στην αγορά της Bαρβακείου, στα σούπερ μάρκετ και τα υπόλοιπα καταστήματα τροφίμων εμφανίζουν σημαντικές διαφοροποιήσεις μεταξύ τους με αποτέλεσμα, ανάλογα με το πού επιλέγουν να ψωνίσουν οι καταναλωτές, να αλλάζει και το τελικό κόστος.

Ενδεικτικά, στην περίπτωση του χαλβά οι τιμές στην αγορά φέτος μπορεί να ξεκινούν από 5 – 5,50 ευρώ και να φτάνουν έως και πάνω από 15 ευρώ το κιλό.

Κοσμοσυρροή στη Βαρβάκειο

Πλήθος κόσμου επισκέπτεται από το πρωί τη Βαρβάκειο Αγορά για τα αγοράσει όλα τα απαραίτητα για το σαρακοστιανό τραπέζι.

Όπως δήλωσε στο CNN Greece ο Γιάννης Ζούρας, ιχθυέμπορος και γενικός γραμματέας του σωματείου της ιχθυαγοράς στη Βαρβάκειο, ο κόσμος που επέλεξε να κάνει τις αγορές του φέτος στη Βαρβάκειο ήταν διπλάσιος από πέρσι και πρόπερσι.

Και αυτό, όπως εξήγησε, γιατί ο κόσμος τα προηγούμενα δύο χρόνια δεν επισκεπτόταν τη Βαρβάκειο για τις αγορές του λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

«Σήμερα και χθες και όλο το τριήμερο είχαμε πληθώρα κόσμου. Σε αυτό συνέβαλε ότι οι τιμές στην κεντρική αγορά είναι πάντα χαμηλότερες από τα πρατήρια, από τις λαϊκές και τα σούπερ μάρκετ. Ενδεικτικά να πούμε ότι τα θράψαλα, τα καλαμάρια και γαρίδες ήταν τουλάχιστον 20% με 25% φθηνότερα από τα συνοικιακά μαγαζιά» ανέφερε ο ίδιος.

Και συνέχισε:

«Η γαρίδα ας πούμε η κόκκινη ήταν στα 10-12 ευρώ, τα καλαμάρια ήταν στα 9-10 ευρώ επίσης τα θράψαλα στα 6 ευρώ. Δηλαδή και σε σχέση με πέρσι διατηρήσαμε τις τιμές φθηνότερες. Το μόνο που ήταν ακριβό ήταν τα χταπόδια και αυτό γιατί η ελληνική παραγωγή ήταν μειωμένη, δεν έπιασαν δηλαδή τα καΐκια πολλά χταπόδια και δευτερευόντως η τιμή του πετρελαίου που είναι ακριβή, χρέωσαν ακριβές τιμές και επίσης τα χταπόδια εισαγωγής είναι πάρα πολύ ακριβά για να τα αγοράσουμε. Αν εξαιρέσουμε τα χταπόδια, τιμολογιακά ήμασταν οι πιο φθηνοί στην Ελλάδα μπορώ να πω και λόγω και της διαφήμισης που κάναμε και επίσης ότι δεν υπάρχουν μέτρα για την πανδημία, ο κόσμος προσήλθε όπως κάθε χρόνο σε αυτή την παραδοσιακή γιορτή γιατί τα κούλουμα στην Αθήνα και τα ψώνια στη Βαρβάκειο είναι ένα πατροπαράδοτο αθηναϊκό έθιμο».

Κούλουμα στου Φιλοπάππου

Στο λόφο του Φιλοπάππου έσπευσαν από νωρίς μικροί και μεγάλοι για να πετάξουν τον παραδοσιακό χαρταετό και να γιορτάσουν με κέφι και μουσική τα φετινά Κούλουμα.

Ο Δήμος Αθηναίων διοργάνωσε για ακόμη μια φορά γιορτή στο σημείο, με την Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων να σηματοδοτεί την έναρξη της γιορτής στις 11:00πμ ενώ στις 12:00 έκανε την εμφάνισή της η Γωγώ Τσαμπά με την ορχήστρα της.

Νηστίσιμα εδέσματα, λαγάνα, ζεστή φασολάδα και ο πατροπαράδοτος χαλβάς θα περιμένουν όσους ανέβουν στον λόφο του Φιλοπάππου που ήδη στον ουρανό του πετούν πολύχρωμοι χαρταετοί και τα χαμόγελα περισσεύουν.

Το πλούσιο πρόγραμμα των αποκριάτικων εκδηλώσεων, που ολοκληρώνεται σήμερα, επιμελήθηκαν οι πολιτιστικοί φορείς του Δήμου Αθηναίων, ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού & Νεολαίας (ΟΠΑΝΔΑ) και η Τεχνόπολη, με τη συνεργασία του ραδιοφωνικού σταθμού της πόλης Αθήνα 9.84 και του This is Athens.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ