ΕΛΛΑΔΑ

Παγκόσμια Ημέρα Υγείας: Υγεία για όλους μετά την πανδημία

Παγκόσμια Ημέρα Υγείας: Υγεία για όλους μετά την πανδημία
AP Photo

 Στην καθολική κάλυψη Υγείας για όλους τους πολίτες είναι μεταξύ άλλων αφιερωμένη η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Υγείας (7 Απριλίου) που έχει ορίσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) και ταυτίζεται με την ημερομηνία ίδρυσής του το 1948.

Η Παγκόσμια Ημέρα Υγείας με το μήνυμα «Υγεία για Όλους», βρίσκει τα συστήματα Υγείας όλων των χωρών να είναι σε μία τροχιά ανασυγκρότησης μετά την πανδημία που έπληξε τον πλανήτη.

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) επισημαίνει ότι στη χώρα μας παρά τις όποιες προσπάθειες, το ΕΣΥ πρέπει να βελτιωθεί περαιτέρω ώστε να παρέχει ποιοτικότερες υπηρεσίες υγείας στους πολίτες, με την αποδοτικότερη αξιοποίηση του ιατρικού και υγειονομικού προσωπικού που διαθέτει.

Εξάλλου η χώρα μας έχει τη μεγαλύτερη αναλογία σε ιατρικό προσωπικό σε ολόκληρη την Ευρώπη, αφού αντιστοιχούν περίπου 6,6 γιατροί ανά 1.000 κατοίκους, έναντι 3,9/1.000 του μέσου ευρωπαϊκού όρου.

Για την καθολική κάλυψη υγείας, η Πολιτεία θα πρέπει να ενισχύσει άμεσα τους γιατρούς όλης της χώρας, τη στιγμή μάλιστα που η Ελλάδα διαθέτει γιατρούς υψηλής επιστημονικής επάρκειας και κύρους, στηρίζοντας το έργο που επιτελούν καθημερινά.

20.000 γιατροί εκτός Ελλάδας

Ο ΠΙΣ τονίζει ότι η Πολιτεία θα πρέπει να κινηθεί προς μία κατεύθυνση ενίσχυσης του ιατρικού προσωπικού της χώρας είτε του δημοσίου είτε του ιδιωτικού τομέα, ώστε να αναστραφεί και το λεγόμενο brain drain που έχει οδηγήσει εκτός Ελλάδος τουλάχιστον 20.000 γιατρούς τα τελευταία χρόνια.

Στο πλαίσιο αυτό και με βάση το μήνυμα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για καθολική κάλυψη Υγείας, οΠΙΣ υπογραμμίζει πως η ενίσχυση του ΕΣΥ είναι αδιαπραγμάτευτη, προκειμένου το κοινωνικό κράτος να περιβάλει με την απαραίτητη υγειονομική φροντίδα όλους τους πολίτες.

οι 5 άξονες της Υγείας

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας στο φετινό του μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας εστιάζει την καμπάνια ενημέρωσή του σε 5 ενότητες.

Οι οποίες είναι:

Μη μεταδοτικές ασθένειες

Μεταδοτικές ασθένειες

Μητρική και παιδική υγεία

Περιβαλλοντικοί κίνδυνοι

Καθολική κάλυψη υγείας

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος συστήνει σε όλους τους πολίτες να δίνουν έμφαση στη σωστή πρόληψη ανάλογα με τον φύλο και την ηλικία τους.

Η Πολιτεία έχει θεσπίσει προγράμματα πρόληψης τα οποία θα πρέπει να αξιοποιούνται από τους πολίτες στο έπακρο ώστε να προλαμβάνονται πιθανές ασθένειες.

Ωστόσο ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος τονίζει ότι οι πολίτες θα πρέπει να απευθύνονται πάντα σε γιατρούς είτε για να λάβουν φάρμακα, είτε για να λάβουν ιατρική συμβουλή για προβλήματα υγείας, καθώς η ορθή ιατρική αντιμετώπιση ενός ζητήματος υγείας επιβάλλει την παρουσία του ειδικού επιστήμονα.

Έτος αιφνίδιου θανάτου από την Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία

Εξάλλου, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας η ΕΚΕ καλεί σε αφύπνιση τόσο την Πολιτεία όσο και τους πολίτες.

Χρειάζονται ρηξικέλευθες αποφάσεις και άοκνες προσπάθειες σε ό,τι αφορά την πρόληψη υγείας, ενώ είναι απαραίτητη η προστασία του κοινωνικού συνόλου και των ασθενών από παραπληροφόρηση, καθώς και συνολική ενημέρωση για τις ασθένειες και ειδικότερα για τις ασθένειες που απειλούν την καρδιαγγειακή υγεία. Στο πλαίσιο αυτό η ΕΚΕ με συνεχείς πρωτοβουλίες και δράσεις που αφορούν την πρόληψη υγείας και την ευαισθητοποίηση του κοινού σχεδιάζει για το 2023 στοχευμένες κοινωνικές δράσεις και καμπάνιες ενημέρωσης πολιτών και ασθενών.

Μετά και τα συνεχή περιστατικά αιφνίδιου θανάτου τα προηγούμενα χρόνια, ανακηρύσσει το 2023 έτος ευαισθητοποίησης για τον αιφνίδιο θάνατο, με στόχο όχι μόνο να ευαισθητοποιήσει την Πολιτεία και τους πολίτες αλλά και να συμβάλει στη μείωση του αιφνίδιου καρδιακού θανάτου σε πανελλαδικό επίπεδο.

Παράλληλα μέσω των Περιφερειακών Συνεδρίων αλλά και άλλων επιστημονικών γεγονότων θα υπάρξουν δράσεις πρόληψης καρδιαγγειακής υγείας σε όλη την Ελλάδα.

Επίσης θα συνεχιστούν και το 2023 τα πιστοποιημένα σεμινάρια Καρδιοπνευμονικής Αναζωογόνησης σε επαγγελματίες υγείας και κοινό και καμπάνιες ενημέρωσης για την Καρδιακή Ανεπάρκεια, τον Σακχαρώδη Διαβήτη, το Κάπνισμα, την Αρτηριακή Υπέρταση κ.ά.

Ταυτόχρονα η ΕΚΕ δίνει έμφαση και στις μικρές ηλικίες, για να γίνουν οι μαθητές οι καλύτεροι πρεσβευτές ενός υγιεινού τρόπου ζωής, με το Πρόγραμμα Ενημέρωσης Σχολείων για τα Καρδιαγγειακά Νοσήματα και τους Πανελλήνιους Μαθητικούς Διαγωνισμούς, με την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας, που πραγματοποιούνται κάθε χρόνο με μεγάλη συμμετοχή.

Τέλος η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία συνεχίζει και λειτουργεί γνωμοδοτικά στην Πολιτεία για κρίσιμα θέματα πολιτικής Υγείας και για τη δημιουργία των Διαγνωστικών και Θεραπευτικών πρωτοκόλλων. Και το επόμενο διάστημα θα υπάρξουν πρωτοβουλίες και συγκροτημένες προτάσεις προς την Πολιτεία για μια σειρά κρίσιμων θεμάτων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ