ΕΛΛΑΔΑ

Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος 2023: Η ώρα να περιορίσουμε την πλαστική ρύπανση

Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος 2023: Η ώρα να περιορίσουμε την πλαστική ρύπανση

Ένα από τα πιο χρήσιμα υλικά για τον άνθρωπο, το πλαστικό, αξιοποιήθηκε αλόγιστα, με αποτέλεσμα να βλάψει τον πλανήτη. Σήμερα, καθώς η ανθρωπότητα επιδιώκει τη μετάβαση στην κυκλική οικονομία, αναζητείται τρόπος περιορισμού του πλαστικού και η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος 2023 είναι αφιερωμένη στον περιορισμό της ρύπανσης από το πλαστικό.

 

Όπως αναφέρεται στην επίσημη σελίδα του ΟΗΕ, υπό την αιγίδα του οποίου τίθεται η συγκεκριμένη ημέρα, «η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος 2023 είναι μια υπενθύμιση ότι οι ενέργειες των ανθρώπων για την πλαστική ρύπανση έχουν σημασία. Τα βήματα που λαμβάνουν οι κυβερνήσεις και οι επιχειρήσεις για την αντιμετώπιση της πλαστικής ρύπανσης είναι η συνέπεια αυτής της δράσης. Είναι καιρός να επιταχυνθεί αυτή η δράση και η μετάβαση σε μια κυκλική οικονομία. Είναι καιρός να νικήσουμε την πλαστική ρύπανηση #BeatPlasticPollution».

Για τις φετινές εκδηλώσεις χρησιμοποιείται το συγκεκριμένο hashtag, ενώ το κοινό καλείται να προχωρήσει σε δράσεις που θα ενταχθούν σε αυτή την παγκόσμια ομπρέλα.

Σε πρόσφατη ομιλία της η Ίνγκερ Άντερσεν, Εκτελεστική Διευθύντρια του Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών για το Περιβάλλον (UNEP), ζήτησε να επανεξεταστεί κάθε στάδιο του κύκλου ζωής των πλαστικών για τη μείωση της πλαστικής ρύπανσης, τη βελτίωση της ανθρώπινης υγείας και την επιβράδυνση της κλιματικής αλλαγής. Στην ομιλία της, κατά την παρουσίαση της έκθεσης του UNEP «Κλείνοντας τη βρύση: Πώς ο κόσμος μπορεί να τερματίσει την πλαστική ρύπανση και να δημιουργήσει μια κυκλική οικονομία», η Άντερσεν είπε ότι με τις σωστές ενέργειες, η πλαστική ρύπανση θα μπορούσε να μειωθεί κατά 80% έως το 2040.

Παράλληλα, με ενδιαφέρον εξετάζεται η εξέλιξη του έργου Plastic Waste Free Island (Νησιά χωρίς πλαστική ρύπανση) με την IUCN, με την υποστήριξη της Norad, που εκτελείται από το 2019. Στηρίζεται στην ανάλυση του όγκου και των διαδρομών των πλαστικών απορριμμάτων σε έξι νησιά της Καραϊβικής και του Ειρηνικού: Αντίγκουα Μπαρμπούντα, Αγία Λουκία, Γρενάδα, Φίτζι, Σαμόα και Βανουάτου. Στη συνέχεια σχεδιάστηκαν εννέα λύσεις για τη μείωση, την επαναχρησιμοποίηση ή την ανακύκλωση των απορριμμάτων, ανακατευθύνοντάς τα από ήδη υπερχειλισμένες χωματερές και την αποτέφρωση. Η συνολική αποστολή του έργου είναι να σταματήσει η ροή πλαστικών απορριμμάτων στον περιβάλλοντα ωκεανό, προστατεύοντας το περιβάλλον και την οικονομία των νησιών, με σύνθημα πως «το πλαστικό δεν ανήκει στον ωκεανό. Πρέπει να κλείσουμε τη βρύση #closethetap).

Την ίδια στιγμή, ο διεθνής τουρισμός επιστρέφει στα προ πανδημίας επίπεδα, με διπλάσιο αριθμό ανθρώπων που ταξίδεψαν μέχρι στιγμής το 2023 σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι. Όπως γνωρίζουμε, ο τουριστικός είναι ένας τεράστιος κλάδος: Μεταξύ 1980 και 2019, οι παγκόσμιες αφίξεις ταξιδιών αυξήθηκαν από 177 εκατομμύρια σε σχεδόν 1,5 δισεκατομμύριο ετησίως.

Φυσικά, δεν αποτελεί έκπληξη ότι ο τουρισμός συμβάλλει σημαντικά στην παγκόσμια κρίση της πλαστικής ρύπανσης. Οκτώ στους δέκα τουρίστες επισκέπτονται τις παράκτιες περιοχές, προσθέτοντας στους 8 εκατομμύρια τόνους πλαστικού που εισέρχονται στον ωκεανό κάθε χρόνο. Πολλά ξενοδοχεία είναι επίσης γεμάτα με πλαστικά σαμπουάν μίας χρήσης, οδοντόβουρτσες και άλλα αντικείμενα που δημιουργούνται με σκοπό την περιορισμένη χρήση και γρήγορα οδηγούνται στα απορρίμματα. Κοινή έκθεση από το Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών για το Περιβάλλον (UNEP) και το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ταξιδιών και Τουρισμού (WTTC) τόνισε την ανάγκη για συντονισμένες ενέργειες, πολιτικές και υποδομές για να οδηγηθεί η βιομηχανία του τουρισμού προς την κυκλικότητα, με πρωτεύουσα σημασία να δίνεται στον περιορισμό της πλαστικής ρύπανσης.

Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος διοργανώνεται από το Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών για το Περιβάλλον (UNEP), κάθε χρόνο στις 5 Ιουνίου από το 1973. Είναι η μεγαλύτερη παγκόσμια πλατφόρμα για περιβαλλοντική δημόσια προβολή και γιορτάζεται από εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Για το 2023, επίκεντρο των εκδηλώσεων είναι η Ακτή του Ελεφαντοστού.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ