ΕΛΛΑΔΑ

199 χρόνια από το ολοκαύτωμα της Κάσου - Στις εκδηλώσεις συμμετείχε ο υπ. Εθνικής Άμυνας

199 χρόνια από το ολοκαύτωμα της Κάσου - Στις εκδηλώσεις συμμετείχε ο υπ. Εθνικής Άμυνας
ΚΑΝΟΝΙΟΦΟΡΟΣ Κ/Φ ΚΑΣΟΣ Ρ57 ΙΝΤΙΜΕ

Για την ιστορική μνήμη δεν πέρασε μια ημέρα από το ολοκαύτωμα της Κάσου, της «καπετάνισσας των Δωδεκανήσων», που καταστράφηκε από τον αιγυπτιακό και τον οθωμανικό στόλο, το 1824.

Η Κάσος διέθετε τον 4ο μεγαλύτερο στόλο και η ευημερία του προσέφερε μια ήσυχη και ασφαλή ζωή στους κατοίκους. Ωστόσο, από την πρώτη στιγμή πήραν μέρος στον αγώνα και με τα πλοία τους ανέλαβαν να βοηθήσουν την Κρήτη, την Κύπρο και τα Δωδεκάνησα, αποτρέποντας τους τούρκους να βγούν στο Αιγαίο. Ο έλεγχος της Κάσου ήταν αναγκαίος για την εδραίωση του οθωμανο-αιγυπτιακού ελέγχου στην επαναστατημένη Κρήτη. Στρατηγικά, η Κάσος ήταν ανάλογη με την Σάμο και τα Ψαρά ως προωθημένο προπύργιο και ορμητήριο επιχειρήσεων για τους Έλληνες.

Όταν δέχθηκε επίθεση από τον τουρκικό στόλο η Κάσος ζήτησε βοήθεια, από την Δεύτερη κυβέρνηση της Προσωρινής Διοίκησης της Ελλάδος, με πρόεδρο τον Γεώργιο Κουντουριώτη. Ουδέποτε έφτασε , γιατί δεν ήταν σε θέση να κινητοποιήσει τον στόλο λόγω έλλειψης χρημάτων. Ανοχύρωτο το νησί δεν κατάφερε να αποτρέψει στις 6 Ιουνίου 1824 την αποβίβαση των Αλβανών, από τα 45 πλοία του Χουσεί Μπέη. Από τους 7.000 κατοίκους περίπου 500 σκοτώθηκαν και γύρω στους 2.000 αιχμαλωτίστηκαν, κυρίως γυναικόπαιδα, που κατέληξαν στα σκλαβοπάζαρα της ανατολής. Κάποιοι ελάχιστοι διέφυγαν στα γύρω νησιά. Όταν ο ελληνικός στόλος βρήκε χρήματα από το βρετανικό δάνειο και σάλπαρε για το νησί υπό τον ναύαρχο Μιαούλη ήταν αργά.

Ο Αλκιβιάδης Στεφανής συμμετείχε στις εκδηλώσεις μνήμης

Ο κ. Στεφανής παρευρέθηκε στην επιμνημόσυνη δέηση, κατέθεσε στεφάνι και παρακολούθησε τη μαθητική παρέλαση. Επίσης, συναντήθηκε με τον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ. Γεώργιο Χατζημάρκο και τον Δήμαρχο Κάσου κ. Ερωτόκριτο Μιχάλη και επισκέφθηκε την ΤΠΚ «ΤΡΟΥΠΑΚΗΣ», η οποία ναυλοχεί στην περιοχή.

Σε δήλωσή του, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας επισημαίνει:

«Η Ηρωική Κάσος μας υποδέχτηκε για μια ακόμη φορά, για την 199η Επέτειο του Ολοκαυτώματός της. Συζητήσαμε για τα έργα που υλοποιούνται, καθώς και για όσα προγραμματίζονται. Οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι πάντα κοντά στις ακριτικές περιοχές, σε συνεργασία με τις Δημοτικές Αρχές και την Περιφέρεια».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ