ΕΛΛΑΔΑ

«Το Λιμενικό έδεσε σχοινί στο σκάφος και αυτό πήρε δεξιά κλίση» ανέφερε Σύρος μετανάστης

«Το Λιμενικό έδεσε σχοινί στο σκάφος και αυτό πήρε δεξιά κλίση» ανέφερε Σύρος μετανάστης
(AP Photo/Thanassis Stavrakis)

Αντιθέσεις ως προς τα γεγονότα όπως αυτά εξελίχθηκαν την ώρα που σημειώθηκε το πολύνεκρο ναυάγιο στην Πύλο, έρχονται στο προσκήνιο. Ένας μετανάστης ισχυρίζεται ότι «το Λιμενικό έδεσε σχοινί στο σκάφος και αυτό πήρε δεξιά κλίση με αποτέλεσμα να βυθιστεί», ενώ ο εκπρόσωπος Τύπος του Λιμενικού ισχυρίζεται ότι «αρνήθηκαν τη βοήθεια».

Πιο συγκεκριμένα, τη μαρτυρία ενός 24χρονου Σύρου που διασώθηκε από το ναυάγιο στην Πύλο μετέφερε στην ΕΡΤ ο αλληλέγγυος Τάσος Πολυχρονόπουλος.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο 24χρονος «πλήρωσε 5.000 δολάρια για να ταξιδέψει με ένα σαπιοκάραβο. Ήταν αριστούχος της οδοντριατρικής. Εκεί ο μισθός είναι 15 ευρώ το μήνα οπότε ήταν χαμένος και πήρε το ρίσκο να φύγει».

Όπως του εκμυστηρεύτηκε ο 24χρονος αναχώρησε από τη Λιβύη όπου είχε φτάσει με ψυγείο με κίνδυνο να πεθάνει από το ψύχος. Όταν έφτασε στο λιμάνι επιβιβάστηκε στο σκάφος με μικρότερα βαρκάκια ενώ άκουσε τους διακινητές να λένε ότι «750 άτομα κλείσαμε».

Ανέφερε ακόμη ότι είδε ανθρώπους να πεθαίνουν στο καράβι ενώ κατά την επιβίβασή του σε αυτό, τον πίεσαν να μείνει στο αμπάρι. Εκείνος αρνήθηκε και επέμεινε να μείνει στο πάνω μέρος του, πράγμα που του έσωσε τη ζωή, όπως αποδείχθηκε.

«Πέθαναν άνθρωποι στο καράβι από τις κακουχίες» είπε ο κ. Πολυχρονόπουλος, όπως του μετέφερε ο 24χρονος μετανάστης από τη Συρία.

Σχετικά με το ρόλο του Λιμενικού υποστήριξε ότι: «Τους έδεσε με κάποιο σχοινί το σκάφος του Λιμενικού και προσπάθησε να τους ρυμουλκήσει προς τα αριστερά. Για άγνωστο λόγο το σκάφος πήρε δεξιά κλίση και αιφνιδίως βυθίστηκε» δήλωσε στηνΕΡΤ, ο κ. Πολυχρονόπουλος επισημαίνοντας ότι ο 24χρονος ήταν σαφής στα όσα του δήλωσε.

Πρόσθεσε ακόμη ότι, κατά τις αποκαλύψεις του νεαρού μετανάστη, οι πρόσφυγες αντιμετώπισαν με δυσπιστία τις εκκλήσεις του Λιμενικού Σώματος που αρνείται την εμπλοκή του στη βύθιση του σκάφους.

«Αντιμετώπισαν τις προσκλήσεις αυτές ενδεχομένως ως απειλή» επισήμανε.

Τη Δευτέρα απολογούνται οι εννέα κατηγορούμενοι

Προθεσμία για να απολογηθούν τη Δευτέρα πήραν οι εννέα κατηγορούμενοι ως διακινητές εκατοντάδων μεταναστών με αλιευτικό σκάφος που βυθίστηκε σε διεθνή ύδατα ανοιχτά της Πύλου..

Οι κατηγορούμενοι οδηγήθηκαν χθες Πέμπτη (15/6) στην εισαγγελία Καλαμάτας, όπου τους απαγγέλθηκαν κατηγορίες.

Κατηγορούνται για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης που αφορά την παράνομη είσοδο μεταναστών, πρόκληση ναυαγίου και έκθεση ζωής σε κίνδυνο.

Οι κατηγορούμενοι, αιγυπτιακής υπηκοότητας (ηλικίας 26, 21, 40, 36, 32, 26, 22, 29 και 20 ετών), αποτελούσαν πλήρωμα του πλοίου και είχαν διακριτούς ρόλους στη μεταφορά των υπολοίπων.

Οι συλληφθέντες ζήτησαν προθεσμία να απολογηθούν τη Δευτέρα. Οχτώ από αυτούς κρατούνται στο αστυνομικό τμήματα Καλαμάτας, ενώ ο ένας νοσηλεύεται φρουρούμενος στο νοσοκομείο.

Στο μεταξύ, συνεχίζονται και σήμερα οι έρευνες στη θαλάσσια περιοχή όπου σημειώθηκε το ναυάγιο του αλιευτικού σκάφους με έως τώρα 78 νεκρούς και 104 διασώσεις.

Σύμφωνα με αναφορές, στα αμπάρια του αλιευτικού σκάφους «Αντριάνα» βρίσκονταν γυναίκες και παιδιά, ενώ μετανάστες που γλίτωσαν από την τραγωδία, μεταφέρουν πως πάνω στο πλοίο επέβαιναν 500-700 άτομα, ωστόσο ο ακριβής αριθμός δεν έχει ακόμα προσδιοριστεί.

Στο σημείο των ερευνών επιχειρούν μία φρεγάτα του πολεμικού ναυτικού ένα ελικόπτερο του πολεμικού ναυτικού και τρία παραπλέοντα πλοία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ