ΕΛΛΑΔΑ

Ναυάγιο στην Πύλο: Αντιμέτωποι με βαριές κατηγορίες οι εννέα συλληφθέντες

Ναυάγιο στην Πύλο: Αντιμέτωποι με βαριές κατηγορίες οι εννέα συλληφθέντες
Συγγενείς των αγνοουμένων του ναυαγίου ανοικτά της Πύλου εξω απο το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) Μαλακάσας EUROKINISSI/ ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ

Ενώπιον της ανακρίτριας βρίσκονται οι εννέα Αιγύπτιοι φερόμενοι ως οι διακινητές στο πολύνεκρο ναυάγιο με τους 78 νεκρούς και τους εκατοντάδες αγνοούμενους μετανάστες που σημειώθηκε σε διεθνή ύδατα ανοιχτά της Πύλου. 

Οι συλληφθέντες πέρασαν το κατώφλι του Δικαστικού Μεγάρου Καλαμάτας στις 11:00 το πρωί και σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να ζητήσουν προθεσμία για τις απολογίες τους, επικαλούμενοι αδυναμία επικοινωνίας με τους δικηγόρους που ανέλαβαν την υπεράσπισή τους, κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.

Σημειώνεται ότι έξω από το Δικαστικό Μέγαρο Καλαμάτας βρίσκονται από νωρίς συγγενείς των θυμάτων του ναυαγίου, οι οποίοι φώναζαν τα ονόματα των δικών τους ανθρώπων, μήπως και μάθουν κάτι νεότερο για την τύχη τους.

Οι εννέα βρίσκονται αντιμέτωποι με βαρύτατες κατηγορίες της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης, πρόκλησης ναυαγίου από αμέλεια και έκθεση ζωής σε κίνδυνο.

Χθες, Κυριακή 18/06 αργά το απόγευμα ολοκληρώθηκαν οι πολύωρες καταθέσεις που έδωσαν οι 9 διασωθέντες που ήρθαν από τη Μαλακάσα. Πρόκειται για μάρτυρες κλειδιά και είχε ζητηθεί να δώσουν συμπληρωματική κατάθεση και αρνούνται ότι σχετίζονται με την παράνομη διακίνηση μεταναστών.

Πάνω από 300 Πακιστανοί νεκροί στο ναυάγιο

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με το CNNi, το οποίο επικαλείται τον πρόεδρο της Γερουσίας του Πακιστάν, Μοχάμεντ Σαντίκ Σαντζράνι, περισσότεροι από 300 Πακιστανοί υπήκοοι πνίγηκαν στο ναυάγιο, στα ανοικτά της Πύλου.

Ο πρωθυπουργός του Πακιστάν Σεχμπάζ Σαρίφ κήρυξε τη Δευτέρα εθνική ημέρα πένθους για όσους έχασαν τη ζωή τους στο ναυάγιο. Σε ένα tweet την Κυριακή, διέταξε «έρευνα υψηλού επιπέδου» για το περιστατικό. «Διαβεβαιώνω το έθνος ότι όσοι βρεθούν αμελείς ως προς το καθήκον τους θα λογοδοτήσουν. Η ευθύνη θα καθοριστεί μετά την έρευνα και θα πέσουν κεφάλια», έγραψε ο Σαρίφ.

Μάλιστα, οι Πακιστανικές αρχές προχώρησαν σε δέκα συλλήψεις ατόμων που εμπλέκονται στο κύκλωμα δουλεμπορίας.

Σύμφωνα με τον βρετανικό Observer, Πακιστανοί υπήκοοι κρατούνταν επίσης κάτω από το κατάστρωμα, με τα μέλη του πληρώματος να τους κακομεταχειρίζονται όταν εμφανίζονταν για να αναζητήσουν φρέσκο νερό ή τροφή. Τοπικά ΜΜΕ του Πακιστάν αναφέρουν ότι τουλάχιστον 298 Πακιστανοί έχασαν τη ζωή τους, 135 από την πακιστανική πλευρά του Κασμίρ.

Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ), περίπου 750 άνδρες, γυναίκες και παιδιά επέβαιναν στο σκάφος όταν αυτό ανατράπηκε την περασμένη εβδομάδα με αποτέλεσμα να σκοτωθούν εκατοντάδες άνθρωποι και η τραγωδία να είναι μία από τις χειρότερες στη Μεσόγειο Θάλασσα, σύμφωνα με την Επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ Ίλβα Γιόχανσον.

Συνεχίζονται οι έρευνες

Οι έρευνες για τον εντοπισμό επιζώντων θα συνεχιστούν και σήμερα, για έκτη μέρα, με τη συμμετοχή μιας φρεγάτας του πολεμικού ναυτικού, τριών παραπλέοντων σκαφών, και ενός ελικοπτέρου, ωστόσο βαίνουν σιγά σιγά προς το τέλος τους, καθώς θεωρείται πλέον απίθανο να βγήκε κάποιος ζωντανός από το πλωτό φέρετρο που μετέφερε τους μετανάστες.

«Φως» ρίχνουν οι καταθέσεις των διασωθέντων

Οι Αρχές που ερευνούν την τραγωδία με το ναυάγιο της Πύλου, μοιάζει να φτάνουν ολοένα και πιο κοντά στην άκρη του νήματος, καθώς με βάση τις καταθέσεις διασωθέντων μεταναστών λίγο πριν τη βύθιση σημειώθηκαν ακόμη και μαχαιρώματα με νεκρούς.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ που μετέδωσε το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του OPEN, οι επιζώντες έχουν αναφέρει σε μαρτυρίες τους ότι λίγη ώρα προτού αρχίσει να παίρνει κλίση το αλιευτικό, η ένταση μεταξύ των δουλεμπόρων και ορισμένων επιβαινόντων, είχε ως αποτέλεσμα τουλάχιστον έξι άτομα να χάσουν τη ζωή τους.

Οι καταθέσεις για το αιματηρό επεισόδιο έγιναν στις λιμενικές Αρχές και σύμφωνα με πληροφορίες αυτό συνέβη λίγο πριν το πλοίο μπει στην ελληνική ζώνη έρευνας και διάσωσης, στα διεθνή χωρικά ύδατα. Άλλες μαρτυρίες κάνουν λόγο και για επιπλέον νεκρούς από άλλες κακουχίες, όπως αφυδάτωση και ασιτία.

Η πρώτη αναφορά σε ακριβές νούμερο

Μία άλλη πολύ σημαντική λεπτομέρεια που αναφέρθηκε σε κατάθεση επιζώντα, αφορά στον ακριβή αριθμό των επιβαινόντων. Σύμφωνα με τον μάρτυρα που βρισκόταν στο πλοίο, ο ίδιος άκουσε τον καπετάνιο να κάνει λόγο για 747 άτομα εκ των οποίων τα 560 Πακιστανοί υπήκοοι.

Αυτή είναι η πρώτη και η μόνη μέχρι στιγμής αναφορά σε συγκεκριμένο αριθμό και όπως γίνεται αντιληπτό, εφόσον επιβεβαιωθεί, τότε ο αριθμός των αγνοουμένων φτάνει σε πολλές εκατοντάδες άτομα, αν αναλογιστεί κανείς ότι 78 άνθρωποι εντοπίστηκαν νεκροί και άλλοι 104 έχουν διασωθεί.

Διακινητές με ξύλα και λοστούς στα χέρια

Σύμφωνα με τις ίδιες καταθέσεις στις Λιμενικές Αρχές, στο πλοίο επικρατούσε «στρατιωτικός νόμος», τους φέρονταν σκληρά, ενώ οι διασωθέντες λένε ότι ένας εκ των διακινητών κυκλοφορούσε με ένα ξύλο και χτυπούσε τους μετανάστες όταν αυτοί αντιδρούσαν για τις απάνθρωπες συνθήκες. Όπως είπαν, ακόμη και για λίγο νερό, έπρεπε να πληρώσουν έξτρα.

Επισημαίνεται ότι τα αίτια του ναυαγίου θα διερευνηθούν από επιτροπή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία θα ζητήσει όλες τις συνομιλίες που έχουν καταγραφεί μεταξύ του Ενιαίου Κέντρου Έρευνας και Διάσωσης με τους λιμενικούς που επιχειρούσαν στο σημείο, αλλά και με τα παραπλέοντα πλοία. Επίσης, θα ζητηθεί και όλο το οπτικοακουστικό υλικό που υπάρχει καταγεγραμμένο.

Ανατριχιαστικές καταθέσεις

Την ίδια ώρα, μακάβριες λεπτομέρειες έχουν προκύψει για τις συνθήκες που επικρατούσαν στο κατάστρωμα του αλιευτικού. Σύμφωνα με μαρτυρίες, εκατοντάδες άτομα πακιστανικής υπηκοότητας, αναγκάστηκαν να βρεθούν στα αμπάρια, ενώ άλλες εθνικότητες επιτράπηκε να ανέβουν στο πάνω κατάστρωμα, όπου είχαν πολύ μεγαλύτερες πιθανότητες να επιβιώσουν σε περίπτωση ανατροπής.

Οι μαρτυρίες δείχνουν ότι οι γυναίκες και τα παιδιά ουσιαστικά «κλείστηκαν» στο αμπάρι, δήθεν για να «προστατεύονται» από τους άνδρες του υπερφορτωμένου σκάφους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ