ΕΛΛΑΔΑ

Πρέβεζα: Διαψεύδει το ΕΚΑΒ καθυστέρηση με συνέπεια το θάνατο 55χρονου σε καρότσα αγροτικού

Πρέβεζα: Διαψεύδει το ΕΚΑΒ καθυστέρηση με συνέπεια το θάνατο 55χρονου σε καρότσα αγροτικού
INTIME NEWS (ΑΡΧΕΙΟ)

Δημοσίευμα τοπικού μέσου ενημέρωσης για μη την έγκαιρη ανταπόκριση σε κλήση για τη μετάφορα 55χρονου ασθενούς με καρδιολογικό πρόβλημα στην Πρέβεζα, διαψεύδει το ΕΚΑΒ.

Το ΕΚΑΒ επισημαίνει ότι το ασθενοφόρο ξεκίνησε τρια λεπτά μετά την κλήση ωστόσο, στο δρόμο το πλήρωμα είδε «τον 55χρονο στην καρότσα και επί τόπου γιατρός του έκανε ΚΑΡΠΑ».

Στη συνέχεια, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΚΑΒ επειδή ήταν κοντά στο Κέντρο Υγείας και για να μην χαθεί πολύτιμος χρόνος, ο γιατρός ζήτησε από τον οδηγό του αγροτικού να ξεκινήσει. Στις 20:35, έντεκα λεπτά μετά την κλήση στο ΕΚΑΒ, το αγροτικό αφίχθη στο Κέντρο Υγείας Καναλακίου, όπου συνεχίστηκε η ΚΑΡΠΑ για περισσότερο από μία ώρα, χωρίς αποτέλεσμα.

«Τέτοιου είδους δημοσιεύματα βάλλουν ευθέως τον επαγγελματισμό και την αυταπάρνηση όλου του υγειονομικού προσωπικού, που με υπεράνθρωπες προσπάθειες προασπίζονται 24 ώρες το 24ωρο το κοινωνικό αγαθό της δημόσιας υγείας» καταλήγει στην ανακοίνωσή του το ΕΚΑΒ.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με το δημοσίευμα από την τοπική ιστοσελίδα KanalakiNews.gr ο 55χρονος πέθανε στην περιοχή του Φαναρίου, σε καρότσα αγροτικού πηγαίνοντας στο νοσοκομείο, επειδή άργησε το ασθενοφόρο.

Το τραγικό περιστατικό σημειώθηκε στο χωριό Σταυροχώρι όπου ο άτυχος άνδρας καθώς οδηγούσε αισθάνθηκε αδιαθεσία, έκανε άκρη το αυτοκίνητο του και έχασε τις αισθήσεις του.

Τελικά, ο 55χρονος - σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, μεταφέρθηκε με αγροτικό στο Κέντρο υγείας Καναλακίου με τους διασώστες και τους Γιατρούς να προσπάθησαν για αρκετή ώρα να επαναφέρουν τον άνδρα στη ζωή χωρίς ωστόσο να το καταφέρουν.

Η ανακοίνωση του ΕΚΑΒ

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΕΚΑΒ έχει ως εξής:

«Αναφορικά με δημοσίευμα για περιστατικό «καθυστέρησης» της «μεταφοράς 55χρονου σε καρότσα αγροτικού, λόγω έλλειψης ασθενοφόρου, στο Κέντρο Υγείας Καναλακίου Πρέβεζας» (https://kanalakinews.gr/tragodia-sto-kanalaki-55chronos-metaferthike-me-agrotiko-sto-kentro-ygeias-kanalakiou-kai-pethane/), διευκρινίζουμε τα εξής:

Τη Πέμπτη 6 Ιουλίου 2023, στις 20:24, το ΕΚΑΒ Πρέβεζας δέχτηκε κλήση από την Άμεση Δράση (100) σχετικά με περιστατικό από τη περιοχή του Σταυροχωρίου Πρέβεζας για άνδρα με απώλεια αισθήσεων.

Ο συντονιστής του ΕΚΑΒ Πρέβεζας άμεσα διαβίβασε τη κλήση (20:25) στο Κέντρο Υγείας Καναλακίου για την αποστολή ασθενοφόρου οχήματος προς το συμβάν. Το ασθενοφόρο του Κέντρου Υγείας Καναλακίου, στελεχωμένο με διασώστη και ιατρό ξεκίνησε άμεσα (20:27) για το σημείο του συμβάντος. Στις 20:30 και σε απόσταση περίπου οκτακοσίων μέτρων από το Κέντρο Υγείας Καναλακίου, συνάντησαν αγροτικό όχημα το οποίο μετέφερε τον εν λόγω ασθενή.

Με βάση την επίσημη ενημέρωση της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας Πελοποννήσου Ιονίων Νήσων, Ηπείρου & Δυτικής Ελλάδας, σχετικά με τη διαχείριση του εν λόγω περιστατικού, το ασθενοφόρο όχημα του Κέντρου Υγείας Καναλακίου σταμάτησε στο σημείο που συνάντησε το αγροτικό όχημα που μετέφερε τον ασθενή και άμεσα ο γιατρός πραγματοποίησε έναρξη Καρδιοπνευμονικής Αναζωογόνησης (ΚΑΡΠΑ) με χρήση αυτομάτου εξωτερικού απινιδωτή (AED).

Δεδομένου ότι η απόσταση από το Κέντρο Υγείας Καναλακίου ήταν κοντινή και για να μη χαθεί πολύτιμος χρόνος, ο γιατρός ζήτησε από τον οδηγό του αγροτικού οχήματος να ξεκινήσει και να κατευθυνθεί (με τη συνοδεία του ασθενοφόρου) προς το Κέντρο Υγείας ενώ ο ίδιος συνέχισε αδιάκοπτα και υπερβάλλοντας εαυτόν την πραγματοποίηση της Καρδιοπνευμονικής Αναζωογόνησης στον ασθενή.

Στις 20:35 το αγροτικό όχημα αφίχθη στο Κέντρο Υγείας Καναλακίου, όπου συνεχίστηκε η προσπάθεια Καρδιοπνευμονικής Αναζωογόνησης για περισσότερο από μία ώρα, χωρίς αποτέλεσμα.

Κατόπιν των παραπάνω, είναι εμφανές ότι τέτοιου είδους δημοσιεύματα βάλλουν ευθέως τον επαγγελματισμό και την αυταπάρνηση όλου του υγειονομικού προσωπικού, που με υπεράνθρωπες προσπάθειες προασπίζονται 24 ώρες το 24ωρο το κοινωνικό αγαθό της δημόσιας υγείας».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ