ΕΛΛΑΔΑ

Όλα όσα πρέπει να εξετάσουμε για τη σωστή επιλογή σπουδών

Όλα όσα πρέπει να εξετάσουμε για τη σωστή επιλογή σπουδών

Η αλήθεια είναι πως κάθε νέος υποψήφιος που βρίσκεται μπροστά στο ερώτημα «Ποια επαγγελματική πορεία θα ακολουθήσει στη ζωή του;», οφείλει να αναλογιστεί τι θέλει, τι του αρέσει, πώς φαντάζεται τον εαυτό του στο μέλλον, μα κυρίως να αφιερώσει χρόνο και να ερευνήσει πραγματικά και εις βάθος τις προοπτικές ενώπιών του, ώστε να είναι βέβαιος πως γνωρίζει τι επιλέγει αλλά και τι απορρίπτει.

Άλλωστε, η ακαδημαϊκή πορεία που θα επιλέξει κάποιος είναι αναμφίβολα, ένα πρώτο «βήμα» για όλα όσα θα ακολουθήσουν στη συνέχεια. Για εμάς λοιπόν, που αναρωτιόμαστε ποια είναι τα σύγχρονα κριτήρια για την επιλογή σπουδών, ιδού!

Αυτογνωσία: Είναι το πρώτο και σημαντικότερο «βήμα» για να ακολουθήσουν τα επόμενα. Κάθε υποψήφιος σπουδαστής πρέπει να αφιερώσει χρόνο –όσο χρόνο χρειάζεται– ώστε να διερευνήσει μέσα του τι είναι αυτό που επιθυμεί στην πραγματικότητα. Τι του αρέσει να κάνει, τι τον εξιτάρει, σε τι θα ήθελε να αφιερωθεί και πόσο πρόθυμος είναι να το κάνει.

Αναγνώριση: Η αναγνώριση έχει να κάνει με τα «σημάδια» που υπάρχουν, αλλά μπορεί κάποιος εύκολα να αγνοεί. Δείχνουν όμως, τις περισσότερες φορές, όχι μόνο τη σωστή κατεύθυνση αλλά και τον ίδιο τον δρόμο που πρέπει να πάρει κάποιος για να επιτύχει τους στόχους του. Η αναγνώριση επίσης έχει να κάνει και με το μέλλον: Ποια είναι τα όνειρα που έχει ο υποψήφιος για τον εαυτό του σε μερικά χρόνια από το σήμερα και ποια σε πολλά χρόνια από σήμερα; Μπορεί οι απαντήσεις σε αυτές τις ερωτήσεις να κρύβουν το «κλειδί» για τη σωστή απάντηση στις σπουδές που θέλει να ακολουθήσει.

Λίστα: Οι λίστες γενικά βοηθούν. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, μία λίστα από επαγγέλματα και καριέρες που εξιτάρουν τον υποψήφιο θα τον βοηθήσει να εξετάσει μία προς μία τις πιθανές επιλογές, καταλήγοντας στην επικρατέστερη. Η λίστα αυτή δεν είναι απαραίτητο να συμπληρωθεί μέσα σε ένα 24ωρο ή να «σφραγιστεί» και να μην δέχεται τροποποιήσεις, σε κάθε περίπτωση όμως, είναι μία βάση διερεύνησης και μπορεί να αποδειχθεί πολύ χρήσιμη.

Έρευνα: Απαραίτητο στάδιο της διαδικασίας, που ούτως ή άλλως είναι μία μεγάλη έρευνα. Κάθε υποψήφιος οφείλει πριν επιλέξει να ψάξει τα πάντα περί της επιλογής του, ώστε να διαπιστώσει όσο καλύτερα γίνεται, εάν πράγματι τον αφορά το πεδίο ή εάν απλώς είχε εσφαλμένη εντύπωση. Πέρα μάλιστα από το θεωρητικό του θέματος, ο υποψήφιος μπορεί να δει και πρακτικά πώς είναι το εργασιακό περιβάλλον που τον ενδιαφέρει, αναζητώντας πιθανούς εργοδότες ή συναδέλφους που μπορούν να του εξηγήσουν περισσότερα πράγματα.

Πρακτική: Το να έχει ένας υποψήφιος -πριν ακόμα επιλέξει με βεβαιότητα τις σπουδές του- την ευκαιρία να δει το εργασιακό περιβάλλον από κοντά, είναι πολύτιμη εμπειρία και όχι μόνο για το όποιο συγκεκριμένο αντικείμενο. Περισσότερο ως ένα είδος «μαθητείας», ώστε ο κάθε νέος να αποκτά όχι μόνο «μια εικόνα» της μελλοντικής του επιλογής, αλλά και ξεκάθαρη αντίληψη πολλών πτυχών που δεν διακρίνονται παρά μόνο «από μέσα».

Κι όμως, είτε ανήκουμε στις περιπτώσεις που ένα παιδικό ή εφηβικό όνειρο αρχίζει ήδη να γίνεται πραγματικότητα, είτε ακόμη δεν γνωρίζουμε ποιο θα είναι το επαγγελματικό μας μέλλον, ένα είναι το σίγουρο: Η επιλογή καριέρας, επαγγελματικής πορείας, μπορεί να είναι για όλους μία πολύπλοκη και γεμάτη προκλήσεις διαδικασία. Εκείνο ωστόσο που έχει σημασία, είναι να οδηγηθούμε στη συγκεκριμένη απόφαση, ακολουθώντας τα πιο σύγχρονα κριτήρια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ