ΕΛΛΑΔΑ

Τα οφέλη των τεχνολογικών εργαλείων που έχουν μπει στις σχολικές τάξεις

Τα οφέλη των τεχνολογικών εργαλείων που έχουν μπει στις σχολικές τάξεις

Ζούμε σε μία εποχή που τα πάντα γύρω μας αλλάζουν με αστραπιαίους ρυθμούς, σε κάθε τομέα της ζωής μας.

Αίτιο αυτής της καινούργιας πραγματικότητας είναι οι νέες εφευρέσεις και επινοήσεις, που με «όχημά» τους την τεχνολογική εξέλιξη, έχουν αλλάξει ριζικά τον τρόπο με τον οποίο σκεφτόμαστε και πράττουμε.

Φυσικά, όλοι οι τομείς είναι άμεσα επηρεασμένοι από το πνεύμα αυτής της αλλαγής, με πρώτο και κύριο, εκείνον της εκπαίδευσης. Τι σημαίνει αυτό; Πως η επιρροή που ασκούν οι νέες τεχνολογίες στον τομέα της εκπαίδευσης είναι σημαντική, μιας και έχει πολλά να προσφέρει προς όφελος των μαθητών, των εκπαιδευτικών και της κοινωνίας.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα των νέων τεχνολογικών εργαλείων στην τάξη

Η αλήθεια είναι πως τα νέα τεχνολογικά εργαλεία έχουν καταφέρει να προσφέρουν καθημερινά, ένα ευρύ φάσμα πλεονεκτημάτων τόσο για τους εκπαιδευτικούς όσο και για τους μαθητές, αρκεί φυσικά να χρησιμοποιούνται με σύνεση και προσοχή.

1. Η σχέση εκπαιδευτικού και μαθητή είναι σχέση αλληλοσεβασμού

Μπορεί μέχρι σήμερα ο εκπαιδευτικός να είχε έναν «ηγετικό» ρόλο στην τάξη, ωστόσο η εξέλιξη της τεχνολογίας έφερε την «επανάσταση» στη σχέση εκπαιδευτικού και μαθητή. Πλέον, ο νέος ρόλος του εκπαιδευτικού είναι ρόλος συντονιστή και συμβούλου και όχι εκείνου που θα μεταδώσει τη γνώση. Αυτό έχει ως συνέπεια ο καθηγητής να μην προσφέρει πια έτοιμες απαντήσεις αλλά να οργανώνει το μάθημα με τέτοιον τρόπο, έτσι ώστε οι ίδιοι οι μαθητές να οδηγούνται στα συμπεράσματα που αναζητούν μόνοι τους. Αυτός ο ρόλος του εκπαιδευτικού αντιστοιχεί παιδαγωγικά στην ενεργητική μάθηση μέσα από την ανακάλυψη. Αυτή η νέα πραγματικότητα, σε συνδυασμό με την ενσωμάτωση τεχνολογικών εργαλείων, όπως τα διαδικτυακά φόρουμ συζητήσεων, οι ψηφιακοί πίνακες και οι τηλεδιασκέψεις, δίνει την ευκαιρία ενός συνεργατικού και χωρίς αποκλεισμούς μαθησιακού περιβάλλοντος, όπου όλοι θα αισθάνονται ότι ακούγονται και εκτιμώνται.

2. Η εκπαιδευτική διαδικασία αποκτά μεγαλύτερο ενδιαφέρον

Μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που καλούνται να αντιμετωπίσουν καθημερινά οι εκπαιδευτικοί είναι να κάνουν το μάθημα τους ενδιαφέρον και ελκυστικό, μεταλαμπαδεύοντας τις γνώσεις τους στους μαθητές τους. Καθοριστική σημασία σε αυτή την προσπάθεια φυσικά, παίζουν τα τεχνολογικά εργαλεία, όπως εκπαιδευτικές εφαρμογές, διαδραστικά βίντεο και εικονικές προσομοιώσεις, χάρη στις οποίες οι εκπαιδευτικοί μπορούν να κάνουν τη μάθηση πιο ελκυστική και διαδραστική. Ο θετικός αντίκτυπος αυτού, δεν έγκειται μόνο στο γεγονός ότι τα μαθήματα λαμβάνουν χώρα μέσα σε ένα πιο ευχάριστο περιβάλλον, αλλά και στο ότι η τεχνολογία μπορεί να βοηθήσει σημαντικά τους μαθητές να κατανοήσουν και να συγκρατήσουν καλύτερα τις πληροφορίες, οδηγώντας σε βελτιωμένες ακαδημαϊκές επιδόσεις.

3. Οι εκπαιδευτικοί εξοικονομούν ποιοτικό χρόνο

Είναι αλήθεια πως τα οφέλη της τεχνολογικής εξέλιξης βοηθούν τόσο τους μαθητές, όσο και τους εκπαιδευτικούς, οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα πλέον να αυξήσουν την αποδοτικότητά τους. Διότι, τα τεχνολογικά εργαλεία μπορούν να βοηθήσουν τους εκπαιδευτικούς να εξοικονομήσουν χρόνο και να βελτιώσουν τη ροή εργασίας τους. Μέσω λοιπόν της εξοικονόμησης χρόνου, που τους προσφέρει για παράδειγμα η χρήση ψηφιακών εργαλείων βαθμολόγησης και διαδικτυακών συστημάτων διαχείρισης μάθησης, μειώνουν τον χρόνο που αναγκάζονταν να αφιερώνουν σε διοικητικά καθήκοντα και απελευθερώνουν περισσότερο χρόνο για την περαιτέρω εμπλοκή των μαθητών στον «κόσμο» της γνώσης.

Τα νέα τεχνολογικά εργαλεία προσφέρουν πολλά οφέλη για τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές, όπως αυξημένη δέσμευση, βελτιωμένη μάθηση και αποτελεσματικότερη ροή εργασιών. Γι’ αυτόν τον λόγο, η συνεχιζόμενη και ραγδαία ανάπτυξη των τεχνολογικών μέσων, είναι πλέον αναπόσπαστο «κομμάτι» της εκπαιδευτικής διαδικασίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ