ΕΛΛΑΔΑ

Τι καλύπτει μία υποτροφία στην Ελλάδα και στο εξωτερικό

Τι καλύπτει μία υποτροφία στην Ελλάδα και στο εξωτερικό

Αναμφίβολα, οι σπουδές, είτε πρόκειται για προπτυχιακές είτε για μεταπτυχιακές είτε για σπουδές έρευνας, απαιτούν χρήματα και πολλές φορές, οι φοιτητές δυσκολεύονται να ανταποκριθούν.

Ειδικά στη σύγχρονη εποχή, που βλέπουμε διαρκώς φοιτητές να εργάζονται για να καταφέρουν να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους ή άλλους οι οποίοι αφήνουν στην άκρη τις σπουδές τους, έτσι ώστε να βοηθήσουν την οικογένειά τους που αδυνατεί να τους στηρίξει οικονομικά, ένα είναι το σίγουρο: Η οικονομική ενίσχυση που προσφέρουν οι υποτροφίες είναι πιο σημαντική από ποτέ.

Ο λόγος φυσικά, είναι το οικονομικό όφελος που παρέχουν, αφού μια υποτροφία μπορεί να καλύψει από ένα μέρος των φοιτητικών εξόδων του σπουδαστή μέχρι και όλο το εύρος των σπουδών του. Μάλιστα, σε αντίθεση με τα δάνεια, οι υποτροφίες δεν επιστρέφονται στο χορηγό τους και έτσι, οι φοιτητές δεν αντιμετωπίζουν το άγχος να επιστρέψουν το ποσό που έλαβαν ως χρηματική ενίσχυση.

Για εσάς λοιπόν που θέλετε να μάθετε ακόμη περισσότερα για το οικονομικό μέγεθος των υποτροφιών που δίνονται από τα εκάστοτε ιδρύματα, συνεχίστε να διαβάζετε και πολύ γρήγορα θα έχετε την πλήρη εικόνα που χρειάζεται.

Υποτροφίες μέσω του Υπουργείου Παιδείας

Φυσικά, μεταξύ των φορέων που χορηγούν υποτροφίες είναι και το υπουργείο Παιδείας, μέσω του Γραφείου Κληροδοτημάτων. Αναφορικά με το ύψος της υποτροφίας για προπτυχιακά προγράμματα, οι υποψήφιοι πρέπει να έχουν την ελληνική καταγωγή ή ιθαγένεια. Το ανώτερο όριο ηλικίας είναι μέχρι τα 36 έτη, ενώ τα ποσά των υποτροφιών κυμαίνονται -για τα προπτυχιακά προγράμματα- από 180 έως και 300 ευρώ τον μήνα. Τα περισσότερα προπτυχιακά δίνονται με γραπτούς διαγωνισμούς, τους οποίους διεξαγάγει το γραφείο κληροδοτημάτων.

Σε ό, τι αφορά στα μεταπτυχιακά προγράμματα, οι περισσότερες επιλογές υποψηφίων γίνονται με κριτήριο τον βαθμό του βασικού πτυχίου, ο οποίος πρέπει να είναι από 6,5 και πάνω, στην κλίμακα του «Λίαν Καλώς», κάτι που ισχύει και για τα προπτυχιακά, όπου ο βαθμός απολυτηρίου λυκείου πρέπει να είναι στο επίπεδο του «Λίαν Καλώς» και η διαγωγή να είναι κοσμιοτάτη.

Οι υποτροφίες για μεταπτυχιακούς σπουδαστές ξεκινούν από 350 ευρώ τον μήνα για το εσωτερικό και φτάνουν τα 1000 ευρώ για το εξωτερικό. Δεν καλύπτονται ξεχωριστά σίτιση ή δίδακτρα, ενώ η υποτροφία διαρκεί για 12 μήνες, σύμφωνα με τον νόμο 2039/39. Σε κάποιες περιπτώσεις, μάλιστα, λαμβάνονται υπόψη και οικονομικά κριτήρια και σε κάποιες άλλες η καταγωγή του υποψηφίου.

Οι υποτροφίες που αξίζει να γνωρίζετε

Ενδεικτικά, υπάρχουν ιδρύματα που είναι δημοφιλή και για τις υποτροφίες που προσφέρουν. Για παράδειγμα, η υποτροφία στο ίδρυμα Λάτση καλύπτει ένα ποσό συγκεκριμένο ανά έτος. Για τις προπτυχιακές σπουδές το ποσό αυτό είναι στα 3.200 ευρώ τη χρονιά και καλύπτει ένα ακαδημαϊκό έτος, από τον Οκτώβριο έως τον Ιούνιο, ενώ για τα μεταπτυχιακά είναι στα 4.000 ευρώ για το εσωτερικό και την κάλυψη των διδάκτρων. Σε ό,τι αφορά στο εξωτερικό, μπορεί να φτάσει μέχρι και τις 15.000 ευρώ τον χρόνο, ανάλογα με την πόλη, στην οποία πηγαίνει ο φοιτητής καθώς και τα δίδακτρα, που έχει να δώσει. Οι υποψήφιοι δεν υποβάλλονται σε γραπτές εξετάσεις, αλλά δίνουν τα έγγραφα επίδοσης, ένα βιογραφικό, μία δήλωση σκοπού, που αναλύουν τους λόγους, για τους οποίους θέλουν να ακολουθήσουν το συγκεκριμένο αντικείμενο. Στα προγράμματα μεταπτυχιακών υποτροφιών, οι υποψήφιοι περνούν και από συνέντευξη. Όλες οι υποτροφίες είναι μονοετείς για τα μεταπτυχιακά και -αν το πρόγραμμα είναι διετές- πρέπει να κατατεθεί νέα αίτηση, η τύχη της οποίας κρίνεται σε σχέση με όλους τους καινούργιους υποψήφιους. Απαραίτητη προϋπόθεση για την υποβολή της υποψηφιότητας είναι οι υποψήφιοι να μην έχουν υπερβεί το 30ο έτος της ηλικίας τους.

Από την άλλη, για τους υποτρόφους εξωτερικού του ιδρύματος Ωνάση, το μηνιαίο ποσό της υποτροφίας ανέρχεται σε 1.000 ευρώ για χώρες της Ευρώπης, 800 λίρες Αγγλίας για τη Μεγάλη Βρετανία, και 1.200 δολάρια για τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες χώρες εκτός της Ευρώπης. Στους υποτρόφους καταβάλλεται επίσης εφάπαξ ποσό για την κάλυψη των πρώτων εξόδων διαμονής – εγκατάστασης, το οποίο ανέρχεται στα 5.000 ευρώ, 3.500 λίρες Αγγλίας ή 5.000 δολάρια αντίστοιχα.

Για τους υποτρόφους εσωτερικού, το μηνιαίο ποσό της υποτροφίας ανέρχεται σε 300 ευρώ για όσους σπουδάζουν σε Πανεπιστήμιο, που βρίσκεται στην ίδια πόλη με την κατοικία της οικογένειας, ή σε απόσταση μέχρι 40 χλμ. από αυτήν και σε 600 ευρώ, εάν το Πανεπιστήμιο είναι σε άλλη πόλη από την κατοικία της οικογένειας. Στους υποτρόφους, των οποίων οι σπουδές απαιτούν δίδακτρα ή σπουδάζουν σε άλλη πόλη από τη μόνιμη οικογενειακή κατοικία και χρειάζονται έξοδα εγκατάστασης, χορηγείται επιπλέον ποσό έως 3.000 Ευρώ. Η καταβολή του ποσού αυτού καθορίζεται κατά περίπτωση.

Ενεργό ρόλο στο ζήτημα των υποτροφιών έχει και το ίδρυμα Μποδοσάκη, όπου το χορηγούμενο μηνιαίο ποσό για την αντιμετώπιση δαπανών διαβίωσης, για τους υποτρόφους στα ελληνικά Πανεπιστήμια, είναι 550 ευρώ τον μήνα, εφ’ όσον ο υπότροφος σπουδάζει σε απόσταση μεγαλύτερη των 60 χλμ. από τον τόπο κατοικίας του και 400 ευρώ, εφ’ όσον σπουδάζει σε απόσταση μικρότερη των 60 χλμ. από τον τόπο κατοικίας του. Για τους υποτρόφους στην υπόλοιπη Ευρώπη, είναι 750 ευρώ τον μήνα και για τους υποτρόφους στις Η.Π.Α. 900 δολάρια. Το χορηγούμενο για υποτρόφους σε άλλα κράτη ποσό θα καθορίζεται κατά περίπτωση.

Δεν υπάρχει αμφιβολία, πως μία υποτροφία αποτελεί σημαντικό εφόδιο για κάθε υποψήφιο σπουδαστή. Αρκεί λοιπόν να βρείτε τον κλάδο που σας ενδιαφέρει και να ακολουθήσετε όλα τα απαραίτητα «βήματα», έτσι ώστε να κερδίσετε την υποτροφία που επιθυμείτε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ