ΕΛΛΑΔΑ

Τι πρέπει να γνωρίζετε για να διεκδικήσετε μία υποτροφία

Τι πρέπει να γνωρίζετε για να διεκδικήσετε μία υποτροφία

Η υποτροφία είναι όνειρο ζωής για πολλούς σπουδαστές, διότι σας δίνει τη δυνατότητα να περιορίσετε το κόστος των σπουδών, χάρη στη σημαντική υποστήριξη που προσφέρει, ώστε να αφοσιωθείτε στις σπουδές σας χωρίς επιπρόσθετο άγχος.

Σε αυτήν την κατεύθυνση φυσικά, συμβάλλουν αρκετοί φορείς, οργανισμοί, ιδρύματα, κληροδοτήματα, το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ) και πάρα πολλά ακόμη προγράμματα στήριξης που προσφέρονται από πανεπιστήμια της Ελλάδας, της Κύπρου και του εξωτερικού.

Μπορεί λοιπόν, ο ανταγωνισμός να είναι μεγάλος, όμως, ακολουθώντας τα σωστά «βήματα» και έχοντας κατά νου όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για να διεκδικήσετε μία υποτροφία, μπορείτε να αποκτήσετε και εσείς μία θέση ανάμεσα στους επιλαχόντες, σε όποιο επίπεδο σπουδών και αν βρίσκεστε.

Υποτροφίες για προπτυχιακά και μεταπτυχιακά

Το πιο σημαντικό «βήμα» για να διεκδικήσετε μία υποτροφία για προπτυχιακές σπουδές είναι η βαθμολογία του απολυτηρίου της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Ένας καλός βαθμός λοιπόν, ορίζεται γύρω στο 17,5 και πάνω. Από την άλλη πλευρά, για εσάς που έχετε φέρει ήδη εις πέρας τον κύκλο των προπτυχιακών σπουδών σας και ετοιμάζεστε για το επόμενο στάδιο, είναι η στιγμή να αναζητήσετε τις κατάλληλες υποτροφίες για μεταπτυχιακά: Είτε επιλέξετε μεταπτυχιακές σπουδές στην Ελλάδα, είτε στο εξωτερικό, με τη σωστή αναζήτηση είναι πολύ πιθανό να βρείτε τη χρηματοδότηση που χρειάζεστε για να πετύχετε τον επόμενο στόχο σας.

Το ερώτημα που προκύπτει ωστόσο, είναι «Πώς θα πάρετε υποτροφία για μεταπτυχιακό;». Ο βαθμός πτυχίου φυσικά, παίζει σημαντικό ρόλο, όμως υπάρχουν υποτροφίες που μοριοδοτούν τον βαθμό χωρίς να έχουν κάποιο κατώτατο όριο και άλλες που προϋποθέτουν βαθμούς από 8 ή 8,5 και πιο σπάνια από 7 και πάνω. Εκτός από τις άριστες επιδόσεις που είναι ζητούμενο σε πολλά δημοφιλή ιδρύματα, υπάρχουν και άλλα κριτήρια που είναι ικανά να σας προσφέρουν την πολυπόθητη υποτροφία. Για παράδειγμα, κάποια κληροδοτήματα έχουν ως προαπαιτούμενο τον τόπο καταγωγής του υποψηφίου, ενώ άλλα την άριστη γνώση της γλώσσας του εκάστοτε κράτους.

Μάλιστα, ανάμεσα στα πιο δημοφιλή ιδρύματα που δίνουν υποτροφίες και από τα οποία μπορείτε να ξεκινήσετε την αναζήτησή σας είναι το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ), το Ίδρυμα Μποδοσάκη, το Ίδρυμα Ωνάση και το Erasmus. Από εκεί και πέρα φυσικά, υπάρχουν πολλά ακόμη ιδρύματα που μπορείτε να ανακαλύψετε.

Υποτροφίες για διδακτορικό

Αναφορικά με τις υποτροφίες για υποψήφιους διδάκτορες σε διάφορους επιστημονικούς κλάδους, μια καλή πρακτική είναι η λήψη καθοδήγησης μέσα από τα ίδια τα πανεπιστήμια. Διότι, υπάρχουν αρκετές προκηρύξεις για νέους υποψήφιους διδάκτορες, που κατά την επιλογή τους λαμβάνουν αυτόματα υποτροφίες από δημόσιους φορείς ή ερευνητικά προγράμματα στα οποία συμμετέχει το πανεπιστήμιο.

Αναρωτιέστε σε ποιους απευθύνονται οι διδακτορικές υποτροφίες; Είτε στους ερευνητές με άριστες επιδόσεις, είτε σε υποψήφιους διδάκτορες που ανήκουν σε ομάδες που χρειάζονται υποστήριξη για την ολοκλήρωση των σπουδών τους. Φυσικά, υπάρχουν και οι περιπτώσεις όπου η έρευνα των φοιτητών εντάσσεται σε κάποιο ερευνητικό πρόγραμμα και τους χορηγείται μηνιαίο επίδομα για την ολοκλήρωσή του.

Οι υποτροφίες αποτελούν ένα σημαντικό «βήμα», για εσάς που θέλετε να καταβάλετε τα μέγιστα, ούτως ώστε να διεκδικήσετε ένα ακόμη πιο λαμπρό μέλλον. Μην χάνετε λοιπόν άλλο χρόνο, αφού το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να επιλέξετε τον τομέα και το ίδρυμα που ανταποκρίνεται στα προσόντα σας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ