ΕΛΛΑΔΑ

Εξάρθρωση κυκλώματος διακίνησης παράτυπων μεταναστών μέσω του Αερολιμένα Αθηνών

Εξάρθρωση κυκλώματος διακίνησης παράτυπων μεταναστών μέσω του Αερολιμένα Αθηνών
Η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ/EUROKINISSI

Στην εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης που δραστηριοποιούνταν στη διευκόλυνση παράνομης εξόδου παράτυπων μεταναστών από την Ελλάδα, μέσω του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος» προχώρησαν οι Αρχές, κατά την οποία συνέλαβαν επτά μέλη της.

Οι συλλήψεις πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια επιχείρησης της Διεύθυνσης Αστυνόμευσης Αερολιμένα Αθηνών με τη συμμετοχή αστυνομικών της Ο.Π.Κ.Ε. της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής την Τετάρτη (12/07) και την Πέμπτη (13/7).

Σε βάρος των μελών σχηματίστηκε δικογραφία κατά περίπτωση για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, παράβαση του Κώδικα Μετανάστευσης και Κοινωνικής Ένταξης και πλαστογραφία.

Όπως προέκυψε από την προανακριτική έρευνα, οι ανωτέρω από το Μάρτιο του 2023, συγκρότησαν επιχειρησιακά δομημένη και με διαρκή εγκληματική δράση οργάνωση με σκοπό τη δραστηριοποίηση τους στη διευκόλυνση παράνομης εξόδου αλλοδαπών από τη χώρα δια της αεροπορικής μεθόδου.

Αφού εντόπιζαν παράτυπους μετανάστες που επιθυμούσαν να αναχωρήσουν προς ευρωπαϊκές χώρες, αρχικά μεριμνούσαν για την διαμονή τους σε διαμερίσματα «safe houses» και στη συνέχεια τους οδηγούσαν σε καταστήματα για την προμήθεια κατάλληλων ρούχων και κομμωτήρια προκειμένου να αποκτήσουν εμφάνιση «ευρωπαίου επιβάτη».

Ακολούθως, τους οδηγούσαν σε φωτογραφεία για τη λήψη φωτογραφιών που θα χρησιμοποιούνταν στην κατάρτιση για αυτούς πλαστών ταξιδιωτικών εγγράφων ή την παραποίηση γνήσιων.

Με την ολοκλήρωση και παράδοση των εγγράφων, τους συνόδευαν στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών έως και την επιβίβασή τους σε αεροσκάφη πτήσεων προς ευρωπαϊκούς προορισμούς, καθοδηγώντας τους σε όλα τα στάδια για την αποφυγή αστυνομικού ελέγχου.

Για τη διευκόλυνση της εξόδου τους από τη χώρα μέσω του Αερολιμένα Αθηνών, το κόστος κυμαινόταν από 3.000 € έως 4.000 €, αναλόγως τον προορισμού και το έγγραφο το οποίο θα χρησιμοποιούσε ο υπό διακίνηση αλλοδαπός.

Τα μέλη της οργάνωσης και οι ρόλοι τους

Αρχηγός και συντονιστής της ομάδας ήταν 39χρονος αλλοδαπός. Ο ρόλος του ήταν να εντοπίζει και να συνάπτει συμφωνίες με τα άτομα που επιθυμούν να εξέλθουν από τη Χώρα. Συγχρόνως, κανόνιζε για την κατάρτιση - προμήθεια των εγγράφων. Τα λοιπά στάδια της προετοιμασίας των υπό διακίνηση αλλοδαπών για το επικείμενο ταξίδι, τα ανέθετε στα υπόλοιπα μέλη.

Οι δύο 38χρονοι, 20χρονος και 43χρονος είχαν ως βασική αρμοδιότητα να μεταβαίνουν στο αεροδρόμιο και να κατευθύνουν τους αλλοδαπούς στους χώρους του αερολιμένα Αθηνών.

Ο ρόλος του έτερου 39χρονου ήταν να φροντίζει για την ομαλή λειτουργία των safe houses σε καθημερινή βάση, μεταφέροντας τρόφιμα, φροντίζοντας για την υγιεινή του χώρου, καθώς και μετέφερε τους υπό διακίνηση αλλοδαπούς για αγορά ρούχων και λήψη φωτογραφιών.

Ο 39χρονος είχε το ρόλο του πλαστογράφου, καθώς διατηρούσε εργαστήριο πλαστογράφησης, όπου καταρτούσε κατά παραγγελία πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα διαφόρων χωρών ή παραποιούσε γνήσια τα οποία εν συνεχεία χρησιμοποιούσαν οι υπό διακίνηση αλλοδαποί.

Εξιχνίαση 16 περιπτώσεων απόπειρας εξόδου

Από την προανακριτική έρευνα της ανωτέρω υπηρεσίας, εξιχνιάστηκαν 16 περιπτώσεις απόπειρας εξόδου 28 διακινούμενων αλλοδαπών με την καθοδήγηση και υποστήριξη μελών του κυκλώματος, οι οποίοι επιχείρησαν μέσω του Αερολιμένα Αθηνών να αναχωρήσουν με την ανωτέρω μεθοδολογία.

Η έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε οικία στην Αθήνα, αποκάλυψε πλήρες εξοπλισμένο εργαστήριο κατάρτισης πλαστών εγγράφων.

Από τις συνολικές έρευνες τόσο στο εν λόγω εργαστήριο, όσο και στις οικίες των μελών κατασχέθηκαν μεταξύ άλλων:

  • 251 ελληνικές ταυτότητες,
  • 29 διαβατήρια διαφόρων χωρών,
  • 4 άδειες διαμονής διαφόρων χωρών,
  • 10 ταυτότητες διαφόρων χωρών,
  • 3 άδειες ικανότητας οδήγησης διαφόρων χωρών,
  • 13 πλαστά έντυπα κενά ελληνικών δελτίων ταυτότητας,
  • 29 πλαστά έντυπα κενά ιταλικά δελτία ταυτότητας,
  • 31 φωτογραφίες που απεικονίζουν διάφορα πρόσωπα,
  • 14 φύλλα που απεικονίζουν σφραγίδες διαβατηριακού ελέγχου ξένων κρατών και άλλα στοιχεία,
  • 12 σφραγίδες ξύλινες και μεταλλικές με ανάγλυφο εντύπωμα,
  • 7 εντυπώματα σφραγίδων
  • εξοπλισμός κατάλληλος για την κατάρτιση πλαστών εγγράφων ή παραποίηση γνησίων,
  • Τα χρηματικά ποσά των 8.435 ευρώ, 311 δολαρίων Η.Π.Α. και 30.920 κορόνες Σουηδίας
  • 2 επιχειρησιακά αυτοκίνητα της οργάνωσης.

Σε έρευνα στις 3 οικίες «safe houses» της ομάδας εντοπίστηκαν οκτώ αλλοδαποί οι οποίοι στερούνταν δικαιολογητικά νόμιμης παραμονής στη Χώρα και για τους οποίους κινήθηκε η διαδικασία της διοικητικής τους απέλασης.

Τέσσερα μέλη της οργάνωσης έχουν συλληφθεί κατά το παρελθόν για παρόμοια αδικήματα ενώ σε βάρος 38χρονου μέλους εκκρεμούσαν αποφάσεις για κλοπή, εμπρησμό και διακεκριμένη περίπτωση φθοράς.

Οι συλληφθέντες, με τη σε βάρος τους σχηματισθείσα δικογραφία, οδηγήθηκαν ενώπιον του Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ