ΕΛΛΑΔΑ

Βορίδης για πυρκαγιές: «Προτεραιότητα η προστασία της ανθρώπινης ζωής»

Βορίδης για πυρκαγιές: «Προτεραιότητα η προστασία της ανθρώπινης ζωής»
Ο υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης ΙΝΤΙΜΕ (Φωτογραφία αρχείου)

Για τις πυρκαγιές που έχουν «κατακλείσει» το λεκανοπέδιο τα τελευταία εικοσιτετράωρα, αλλά και την ανταπόκριση της Πολιτικής Προστασίας σε αυτή την κατάσταση, μίλησε ο υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης.

Αναφερόμενος στην Ανατολική Αττική και μιλώντας στο ΣΚΑΪ, ανέφερε ότι υπάρχει καταγραφή για 8 σπίτια με ολοσχερή καταστροφή και για 22 με ζημιές, ενώ στα Δερβενοχώρια και στην άλλη πλευρά της Αττικής ακόμα η πυρκαγιά είναι σε εξέλιξη.

Ο κ. Βορίδης σημείωσε ότι ειδικά για ορισμένο τύπο δασικών εκτάσεων, αν δεν υπάρξει άμεση κατάσβεση, στη συνέχεια αυτή είναι πάρα πολύ δύσκολη όταν έχουμε πολύ ισχυρούς ανέμους.

Όπως τόνισε είναι προφανές ότι έχουμε περισσότερα αεροπλάνα και ελικόπτερα, περισσότερους πυροσβέστες και εθελοντές και ο συντονισμός είναι καλύτερος.

«Αυτό που έχουμε πετύχει είναι να μην έχουμε, ευτυχώς, θύματα μέχρι στιγμής. Δίνουμε προτεραιότητα στην προστασία της ανθρώπινης ζωής. Μετά προσπαθούμε να περιορίσουμε τις υλικές ζημιές και ταυτόχρονα έχουμε αναπτύξει έναν αποζημιωτικό μηχανισμό, ο οποίος λειτουργεί. Και μετά κατά το δυνατόν να περιορίσουμε τη βλάβη και τη ζημία στο δασικό περιβάλλον», επεσήμανε.

Επίσης, είπε ότι πυρκαγιές θα έχουμε κάθε χρόνο και θα έχουμε και σύγκριση αν πήγαμε καλύτερα ή χειρότερα ενώ κανείς οφείλει να τα βλέπει αυτά και σε σχέση με τις καιρικές συνθήκες.

«Από πλευράς πολιτικής προτεραιότητας, η Πολιτική Προστασία έχει γίνει πολιτική προτεραιότητα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι ξαφνικά δεν θα έχουμε πυρκαγιές ή τέτοια ζητήματα να αντιμετωπίσουμε. Όταν ακούω ότι το επόμενο Σαββατοκύριακο θα έχουμε 46 βαθμούς με ανέμους και μποφόρ, αντιλαμβάνεστε ότι αυτές οι συνθήκες είναι πολύ δύσκολες», υπογράμμισε και πρόσθεσε: «Χρειάζεται συνολική ευαισθησία και κινητοποίηση. Εμείς έχουμε τον κρατικό μηχανισμό και τον ενεργοποιούμε και κάνουμε το καλύτερο δυνατό. Έχει σημασία και ως κοινωνία να προστατεύουμε το δάσος».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ