ΕΛΛΑΔΑ

Καύσωνας: Οδηγός επιβίωσης – Τα «πρέπει» και «δεν πρέπει»

Καύσωνας: Οδηγός επιβίωσης – Τα «πρέπει» και «δεν πρέπει»
(AP Photo/Petros Giannakouris)

Ηλικιωμένοι, έγκυες γυναίκες, ασθενείς με καρδιολογικά και αναπνευστικά προβλήματα, αλλά και μικρά παιδιά, αποτελούν τις ευπαθείς εκείνες ομάδες που χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή αυτές τις ημέρες με τον εξαντλητικό και επικίνδυνο καύσωνα.

Στις 11 σήμερα το πρωί στο υπουργείο Υγείας δόθηκε συνέντευξη Τύπου με τους επιστήμονες να αναφέρονται αναλυτικά σε μέτρα και νέες Οδηγίες προκειμένου να προστατευθούν οι ευπαθείς ομάδες αλλά και η δημόσια υγεία, καθώς τα επόμενα 24ωρα αναμένεται να είναι ιδιαίτερα σκληρά όσον αφορά στις υψηλές θερμοκρασίες.

«Σε τέτοιες συνθήκες κινδυνεύουν αρκετοί» είπε από την επιτροπή εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, ο καθηγητής Δημήτρης Χατζηχριστοδούλου προσθέτοντας ότι «κάποιοι κινδυνεύουν περισσότεροι».

Σύμφωνα με όσα είπε κινδυνεύουν περισσότερο: μικρά παιδιά, ηλικιωμένοι, έγκυες, γυναίκες που θηλάζουν, όσοι έχουν χρόνια προβλήματα με καρδιά ή πνευμονοπάθιες, άτομα που λαμβάνουν φάρμακα, παχύσαρκοι, όσοι εργάζονται σε εξωτερικό χώρο και θέλουμε να περιοριστεί, αυτοί που κάνουν χρήση αλκοόλ και ναρκωτικών, άτομα που έχουν άλλο νόσημα όπως γαστρεντερίτιδα ή κάνει πυρετό.

Ειδικά για τους ηλικιωμένους ζήτησε να μην βγαίνουν έξω αν χρειάζεται να το κάνουν τις απογευματινές ώρες.

«Τους συνιστούμε να μην κυκλοφορούν ώρες με υψηλές θερμοκρασίες, να μην τους αφήνουμε ποτέ σε κλειστό αυτοκίνητο, πάντα να λαμβάνουν επαρκείς ποσότητες υγρών και να είναι πάντα σε κλειστό και δροσερό χώρο».

Τα πρέπει και δεν πρέπει του καύσωνα

Πρέπει

  • να πίνουμε υγρά
  • να έχουμε κλειστά παράθυρα
  • να κάνουμε χλιαρά ντους
  • να κάνουμε ελαφρύ ντύσιμο
  • να έχουμε διατροφή με συχνά μικρά γεύματα όχι λιπαρά
  • Δεν πρέπει να υπάρχει έκθεση στον ήλιο, «ας μην βγούμε για ρακέτες αυτές τις ημέρες»
  • να μην κάνουμε χρήση καφέ ή αλκοόλ
  • να μην ασκούμαστε
  • να μην χρησιμοποιούμε φούρνο
  • να μην καπνίζουμε στο σπίτι

Οι οδηγίες για τα παιδιά

Για τα παιδιά, η καθηγήτρια Παιδιατρικής του ΕΚΠΑ Βάνα Παπαευαγγέλου τόνισε ότι κινδυνεύουν περισσότερο, τα παιδιά κάτω των 3 ετών.

Ειδικά για τα παιδιά που νοσούν με γαστρεντερίτιδα ζήτησε να υπάρχει μια αυξημένη προσοχή καλώντας τους γονείς να δίνουν ιδιαίτερη προσοχή σε εμέτους και διάρροιες.

«Προσφέρουμε συνεχώς υγρά σε μικρά βρέφη και παιδιά και δεν περιμένουμε να διψάσουν» κατέληξε η κυρία Παπαευαγγέλου.

Η οδηγία είναι ξεκάθαρη για τους γονείς, το διάστημα 12 έως 5 μμ τα παιδιά είναι μέσα σε κλειστό χώρο, ούτε καν στο μπαλκόνι με τέντα τόνισε η καθηγήτρια Παιδιατρικής.

Όπως εξήγησε στα παιδιά η επιφάνεια του δέρματός τους είναι μεγαλύτερη από το βάρος τους και όταν ιδρώνουν χάνουν υγρά και αφυδατώνονται πιο γρήγορα.

Τι κάνουμε σε περιπτώσεις θερμοπληξίας

«Αν κάποιος εκτεθεί στον ήλιο και τη ζέστη και δεν αισθάνεται καλά τότε κινδυνεύει να έχει θερμική εξάντληση ή θερμοπληξία» εξήγησε από την πλευρά του ο καθηγητής Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.

Όπως εξήγησε αν δούμε κάποιον που ζαλίζεται, κάνει εμέτους και κράμπες είναι αυτός που έχει μάλλον θερμική εξάντληση. «Πρέπει να τον πάμε άμεσα σε σκιερό μέρος, άμεσα να τον δροσίσουμε με μικρές γουλιές και ει δυνατόν να τον δροσίσουμε με βρεγμένη πετσέτα».

«Αν δούμε όμως κάποιον να έχει χάσει συνείδηση και πολύ θερμό δέρμα τότε μιλάμε μάλλον για θερμοπληξία. Κάνουμε τα ίδια με βασική διαφορά ότι καλούμε άμεσα το ΕΚΑΒ γιατί αν του δώσουμε νερό κινδυνεύει με εισρόφηση. Τον δροσίζουμε με πάγο και βρεγμένες πετσέτες και του βγάζουμε τα ρούχα για να αποβάλει τη θερμότητα ενώ τον μεταφέρουμε όσο πιο γρήγορα μπορούμε σε νοσοκομείο» πρόσθεσε ο κ. Βασιλακόπουλος.

Ειδικά για άτομα που λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή για προβλήματα καρδιολογικά ή αναπνευστικά είπε ότι τις περισσότερες φορές χρειάζεται προσαρμογή της θεραπείας του. Σε περιπτώσεις δε, που μιλάμε για άτομα σε περιοχές με φωτιά καλό είναι να κλείνουμε παράθυρα και να φοράμε μάσκα όπως αυτή για τον COVID- 19.

Όσον αφορά στα ταξίδια, οι επιστήμονες συνέστησαν να γίνονται πρωινές ώρες και με χρήση air condition λέγοντας προς τους γονείς να μην το φοβούνται για τα παιδιά τους.

Σχετικά με τις δημόσιες υπηρεσίες

Στην εγκύκλιό του επίσης, το υπουργείο Υγείας υπογραμμίζει ότι οι δημόσιες υπηρεσίες θα πρέπει να μπορούν να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις από την εμφάνιση των υψηλών θερμοκρασιών, εξετάζοντας και το ενδεχόμενο έκτακτων μεταβολών στα ωράρια λειτουργίας των υπηρεσιών του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα, προκειμένου να υπάρξει περιορισμός της μετακίνησης μεγάλου αριθμού ατόμων κατά τις θερμότερες ώρες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ