ΕΛΛΑΔΑ

Πυρκαγιές: Μετρούν τις «πληγές» τους στη Μάνδρα - Μεγάλη αναζωπύρωση στη Ρόδο

Πυρκαγιές: Μετρούν τις «πληγές» τους στη Μάνδρα - Μεγάλη αναζωπύρωση στη Ρόδο
Φωτογραφία αρχείου από πυρκαγιές στην Αττική Λευτέρης Παρτσάλης

Την ώρα που οι πυροσβεστικές Αρχές της χώρας συνεχίζουν να δίνουν μάχες με τις φλόγες στα πύρινα μέτωπα που βρίσκονται σε εξέλιξη, οι πρώτες εικόνες που έρχονται στο φως, μετά την επέλαση της φωτιάς που ξέσπασε στη Μάνδρα, είναι αποκαρδιωτικές. Αποκαλύπτουν το μέγεθος της καταστροφής και την ανεπανόρθωτη ζημιά, που έχουν υποστεί οι κάτοικοι της περιοχής.

Η φωτιά πέρασε μέσα από κατοικημένη περιοχή στη θέση Τσακάλι και άφησε πίσω της αποκαΐδια… έκαψε κόπους μιας ζωής, όπως βλέπετε στις εικόνες που κατέγραψε η κάμερα της ΕΡΤ.

Στα βίντεο καταγράφονται οι αγωνιώδεις ενέργειες των πυροσβεστών, για να σώσουν τις περιουσίες των πολιτών από την καταστροφική μανία της φωτιάς.

Συνεχίζεται η μάχη με τις φλόγες

Μάχη με τις φλόγες αναμένεται να δώσουν όλο το βράδυ οι πυροσβεστικές δυνάμεις σε Δυτική Αττική, Ρόδο και Λακωνία, καθώς σε πολλές περιοχές την Παρασκευή (21/7) έχουν σημειωθεί αναζωπυρώσεις, ιδιαίτερα στη Ρόδο και τη Δυτική Αττική.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, σε εξέλιξη βρίσκεται το πύρινο μέτωπο στην Δυτική Αττική, στην οποία επιχειρούν 300 πυροσβέστες, με οκτώ πεζοπόρα τμήματα και 122 οχήματα.

Στην επιχείρηση κατάσβεσης συνέδραμαν κατά τη διάρκεια της ημέρας 13 αεροσκάφη και 10 ελικόπτερα.

Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, Γιάννης Αρτοποιός, μιλώντας στο CNN Greece σημείωσε πως η εικόνα στο μέτωπο είναι καλύτερη από τις προηγούμενες ημέρες.

Η εξέλιξη της φωτιάς στη Ρόδο

Εντολή για εκκένωση του οικισμού Λαέρμα στη Ρόδο έδωσαν οι Αρχές το βράδυ της Παρασκευής (21/7). Σύμφωνα με την Πυροσβεστική η φωτιά κατευθύνεται νότια στη Ρόδο, με τους ισχυρούς ανέμους, που πνέουν να δυσχεραίνουν το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων.

Στο σημείο επιχειρούν 125 πυροσβέστες, με τρία πεζοπόρα τμήματα, ενώ νωρίτερα επιχείρησαν και εναέρια μέσα και συγκεκριμένα τρία ελικόπτερα και τρία αεροσκάφη. Στην περιοχή σπεύδουν 25 πυροσβέστες από Θεσσαλονίκη.

Παράλληλα, προσπάθειες γίνονται για να αντιμετωπιστούν οι αναζωπυρώσεις που εκδηλώθηκαν το απόγευμα και στην περιοχή του Προφήτη Ηλία, με τους ισχυρούς ανέμους, 6-7 μποφόρ να δυσχεραίνουν το έργο της κατάσβεσης.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική η φωτιά κατευθύνεται νότια στη Ρόδο, αλλά δεν απειλεί οικισμό. Στο σημείο επιχειρούν 125 πυροσβέστες, με τρία πεζοπόρα τμήματα, ενώ νωρίτερα επιχείρησαν και εναέρια μέσα και συγκεκριμένα τρία ελικόπτερα και τρία αεροσκάφη.

Βελτιωμένη είναι η κατάσταση στο μέτωπο που καίει στη Λακωνία, μετά την αναζωπύρωση, που σημειώθηκε λίγο μετά τις 16:00 το απόγευμα της Παρασκευής (21/7) στην περιοχή Λευκόχωμα – Δαφνί.

Να σημειωθεί ότι, τις τελευταίες τέσσερις ημέρες εκδηλώθηκαν συνολικά 180 δασικές πυρκαγιές, σύμφωνα με ενημέρωση του Πυροσβεστικού Σώματος και σύμφωνα με την ΕΡΤ επιπλέον 79 το τελευταίο 24ωρο.

Εικοσιτέσσερις ώρες το εικοσιτετράωρο οι περιπολίες του στρατού

Οι ακραίες καιρικές συνθήκες που αναμένεται να επικρατήσουν τις επόμενες ημέρες στην Ελλάδα με υψηλές θερμοκρασίες που θα αγγίξουν ακόμη και τους 46 βαθμούς έχουν θέσει σε επιφυλακή τον κρατικό μηχανισμό.

Σε ετοιμότητα για διάθεση, κατόπιν οδηγιών της Πολιτικής Προστασίας, βρίσκονται και οι ένοπλες δυνάμεις, οι οποίες συμμετέχουν ήδη με εναέρια μέσα και ομάδες «Δευκαλίωνα» και «Ξενοκράτη» στα μέτωπα των πυρκαγιών σε Κουβαρά, Λουτράκι, Δερβενοχώρια Βοιωτίας, Έμπωνα Ρόδου, Λευκόχωμα Σπάρτης και Άντισσα.

Επιπλέον, στον τομέα της χερσαίας επιτήρησης, σε όλη την επικράτεια, το ΓΕΕΘΑ έχει προγραμματίσει για σήμερα να βγουν στα δάση 80 περίπολα Χερσαίας Επιχείρησης και η στελεχωθούν δύο κρίσιμα πυροφυλάκια.

Στις περιπολίες εμπλέκονται συνολικά 398 στελέχη του στρατού με 199 οχήματα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ