ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά στη Ρόδο: Συγκλονιστικά βίντεο από τη μάχη των πυροσβεστών με τις φλόγες

Φωτιά στη Ρόδο: Συγκλονιστικά βίντεο από τη μάχη των πυροσβεστών με τις φλόγες
EUROKINISSI

Δραματική είναι η κατάσταση στη Ρόδο, όπου οι πυροσβέστες συνεχίζουν να δίνουν μάχη με τα πύρινα μέτωπα που καίνε σε βορρά, κεντρικά και νότια, ενώ το έργο τους δυσχεραίνουν τα ισχυρά μελτέμια που πνέουν στο νησί.

Αργά τη νύχτα εκκενώθηκαν οι περιοχές Μάσαρη, Μαλώνας και Χαράκι με κατεύθυνση προς τη Ρόδο.

Νωρίτερα είχε πραγματοποιηθεί εκκένωση των χωριών της Λίνδου και της Καλάθου καθώς και του οικισμού των Πεύκων, ενώ είχε προηγηθεί μήνυμα από το 112 για τους οικισμούς Γεννάδι και Κιοτάρι.

Αργά το βράδυ, η φωτιά έκαψε σπίτι στο χωριό Λαέρμα, καθώς και την εκκλησία του νεκροταφείου.

Για την πυρκαγιά προσήχθη ένας άνδρας, μετά από καταθέσεις και μαρτυρίες εθελοντών.

Ελπίδες για αντιμετώπιση της κατάστασης δίνει το γεγονός ότι από νωρίς το πρωί άρχισαν να επιχειρούν εναέρια μέσα, μεταξύ των οποίων και αυτά από Τουρκία και Κροατία.

Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς επιχειρούν 204 πυροσβέστες με 13 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 39 οχήματα ενώ ήδη έφτασαν στο νησί τα 2 C-130 που μετέφεραν δυνάμεις της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας.

Στο νησί μετέβη αργά το βράδυ του Σαββάτου, κυβερνητικό κλιμάκιο που απαρτίζεται από τον υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ και Διευθυντή Γραφείου Πρωθυπουργού Γιάννη Μπρατάκο, τον υφυπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, αρμόδιο για την Κρατική Αρωγή Χρήστο Τριαντόπουλο και την υφυπουργό Τουρισμού Έλενα Ράπτη. Εκεί βρίσκεται ήδη και ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Παππάς.

Συγκλονιστικά πλάνα από το πύρινο μέτωπο

Σε βίντεο που ανέβηκαν στο Facebook από το Forecast Weather Greece φαίνεται η πύρινη λαίλαπα να σαρώνει τα πάντα στο πέρασμά της.

«Δες πώς βοηθάει ο αέρας», λέει ένας πυροσβέστης, ενώ σε άλλο βίντεο ακούγονται πυροσβέστες να φωνάζουν ο ένας στον άλλο «φύγε δεν κόβεται» μπροστά στις φλόγες.

Ενεργοποιήθηκε η Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων του ΥΠΕΞ

Με εντολή του υπουργού Εξωτερικών ενεργοποιήθηκε η Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων του υπουργείου για να διευκολυνθεί η απομάκρυνση ξένων πολιτών στην Ελλάδα λόγω των δασικών πυρκαγιών. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν στο τηλέφωνο επικοινωνίας 210-3681730. Το υπουργείο Εξωτερικών έδωσε επιπρόσθετα τηλέφωνα επικοινωνίας στα οποία μπορούν να καλούν αποκλειστικά ξένοι πολίτες τη Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων.

Πρόκειται για τους αριθμούς 210-3681259 και 210-3681350. Το υπουργείο Εξωτερικών πάντως παρακαλεί τόσο τους Έλληνες όσο και τους ξένους πολίτες που βρίσκονται σε άμεσο κίνδυνο να επικοινωνούν απευθείας και αποκλειστικά με την Πολιτική Προστασία στο τηλέφωνο 112.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ