ΕΛΛΑΔΑ

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε η δημοτική ενότητα της νότιας Ρόδου

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε η δημοτική ενότητα της νότιας Ρόδου
EUROKINISSI

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, λόγω της πυρκαγιάς που εξακολουθεί να μαίνεται στο νησί της Ρόδου, κηρύχθηκε με απόφαση του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας η δημοτική ενότητα της νότιας Ρόδου.

Στη σχετική απόφαση που εκδόθηκε σήμερα αναφέρονται, μεταξύ άλλων, τα εξής:

«Αποφασίζουμε την κήρυξη σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας της Δημοτικής Ενότητας Νότιας Ρόδου του Δήμου Ρόδου της Περιφερειακής Ενότητας Ρόδου της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από καταστροφική δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στις 18-07-2023 στις παραπάνω περιοχές σύμφωνα με τα ανωτέρω 8 και 9 σχετικά.

Η εν λόγω κήρυξη θα ισχύει από την ημερομηνία εκδήλωσης των φαινομένων και για έξι (6) μήνες, ήτοι έως και 18 Ιανουαρίου 2024. Μετά το πέρας του καθορισθέντος χρόνου, θα γίνει, δίχως νέο έγγραφο, άρση της παραπάνω κατάστασης Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας».

Γιγαντιαία μάχη με τις φλόγες - Απομακρύνθηκαν 19.000 άτομα

Σε μία από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις εκκένωσης που έγιναν ποτέ σε πυρκαγιά στη χώρα, μετακινήθηκαν 19.000 άτομα.

Στην επιχείρηση κατάσβεσης της φωτιάς συμμετέχουν 10 αεροσκάφη και 4 ελικόπτερα, καθώς και 266 πυροσβέστες με 16 πεζοπόρα τμήματα και 49 οχήματα.

Τα μέτωπα τα οποία χαρακτηρίζονται ως τα πλέον σοβαρά εντοπίζονται ανάμεσα στο Κιοτάρι και το Γενάδι, ανατολικά του Ασκληπιείου και ενα ακόμη, δυτικά από το χωριό Λάερμα.

Χιλιάδες άτομα απεγκλώβισε το Λιμενικό διά θαλάσσης από τις περιοχές Γεννάδι και Κιοτάρι, ενώ στην προσπάθεια συνέδραμαν και ιδιωτικά σκάφη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τόσο στο Γεννάδι όσο και στο Κιοτάρι υπάρχουν πολλές ξενοδοχειακές μονάδες που φιλοξενούν εκατοντάδες τουρίστες οι οποίοι στην πλειοψηφία τους κατευθύνθηκαν προς τις παραλίες προκειμένου να απομακρυνθούν με ασφάλεια.

Οι τουρίστες μεταφέρθηκαν με λεωφορεία των τουριστικών γραφείων του νησιού και με λεωφορεία της δημοτικής επιχείρησης συγκοινωνιών ΡΟΔΑ σε γυμναστήρια και σχολικά συγκροτήματα του νησιού όπου και και διανυκτέρευσαν.

Το έργο της πυρόσβεσης δυσχεραίνουν τα ισχυρά μελτέμια που πνέουν στο νησί.

Στο νησί βρίσκεται κυβερνητικό κλιμάκιο που απαρτίζεται από τον υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ και Διευθυντή Γραφείου Πρωθυπουργού Γιάννη Μπρατάκο, τον υφυπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, αρμόδιο για την Κρατική Αρωγή Χρήστο Τριαντόπουλο και την υφυπουργό Τουρισμού Έλενα Ράπτη. Εκεί βρίσκεται ήδη και ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Παππάς.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ