ΕΛΛΑΔΑ

Δικαιώθηκε δημοτικός αστυνομικός που κλήθηκε να πληρώσει 44.000 ευρώ ως αχρεωστήτως καταβληθέντα

Δικαιώθηκε δημοτικός αστυνομικός που κλήθηκε να πληρώσει 44.000 ευρώ ως αχρεωστήτως καταβληθέντα
Φωτογραφία Αρχείου INTIME NEWS

Το ποσό των 2.000 ευρώ έναντι της αρχικής απαίτησης για καταβολή 44.000 ευρώ θα κληθεί να επιστρέψει ως αχρεωστήτως καταβληθέντα δημοτικός αστυνομικός, μετά τη σχετική απόφαση που εκδόθηκε από το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Όπως προκύπτει από τη σχετική υπόθεση, το ελληνικό δημόσιο και ο δήμος στον οποίο υπηρετούσε ο αστυνομικός απαιτούσαν την επιστροφή του συνόλου των μισθών και των απολαβών που είχε λάβει αστυνομικός κατά τα τέσσερα περίπου χρόνια που εργαζόταν μέχρι το 2014. Ο εν λόγω αστυνομικός είχε εν συνεχεία απολυθεί καθώς είχε προσκομίσει κατά την πρόσληψη του ψευδές πιστοποιητικό γλωσσομάθειας.

Ο απολυθείς κατέφυγε στα δικαστήρια και το Ελεγκτικό συνέδριο καθότι θεωρούσε ότι δεν έπρεπε να επιστρέψει τους μισθούς ως αχρεωστήτως καταβληθέντες, καθώς, όπως υποστήριξε, αυτός εργαζόταν κανονικά και παρείχε το έργο για το οποίο αμειβόταν.
Οι δικηγόροι, Νεκτάριος –Γεώργιος Κατσίκας (Δ.Σ. Αθηνών) και Ιωάννης Κοιμτζογλου (Δ.Σ. Θεσσαλονίκης), αξιοποιώντας τα στοιχεία της υπόθεσης εκπροσώπησαν τον αστυνομικό και πέτυχαν την εκδοθείσα απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Σύμφωνα με αυτή, το δημόσιο και ο δήμος καλούνται να τροποποιήσουν την αρχική εκδοθείσα καταλογιστική πράξη κατά του πρώην δημοτικού αστυνομικού, και να περιορίσουν την απαίτηση προς καταβολή σε λιγότερο από 5% της αρχικής απαίτησης.

Συγκεκριμένα η αρχική καταλογιστική πράξη όριζε την επιστροφή περίπου 44.000 ευρώ πλέον των προσαυξήσεων και των τόκων για κάθε μήνα καθυστέρησης πληρωμής, ενώ πλέον το ποσό που πρέπει να επιστραφεί είναι 2000 ευρώ.

Ο δικηγόρος Αθηνών κ. Νεκτάριος-Γεώργιος Κατσίκας, ανέφερε χαρακτηριστικά πως «ολοκληρώθηκε μία δύσκολη πορεία οκτώ ετών σχεδόν. Ο εντολέας μου ευχαριστεί το Ελεγκτικό Συνέδριο για την απόφαση αυτή. Αν και πράγματι είχε προσληφθεί κάνοντας χρήση ενός αναληθούς πιστοποιητικού γλωσσομάθειας, καθ’ όλη τη διάρκεια της εργασίας του ήταν υποδειγματικός ως δημοτικός αστυνομικός, είχε διακριθεί στην υπηρεσία του, λαμβάνοντας και εύφημο μνεία, ενώ εξετέλεσε το καθήκον του και με αυταπάρνηση. Είναι μία καλή ημέρα για αυτόν και την οικογένεια του, ταυτόχρονα όμως είναι μία καλή μέρα και για την νομική οικογένεια και την Ελληνική Δικαιοσύνη».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ