ΕΛΛΑΔΑ

ΙΣΑ: Συλλυπητήρια δήλωση για τον Βασίλη Γολεμάτη

ΙΣΑ: Συλλυπητήρια δήλωση για τον Βασίλη Γολεμάτη
Γραφείο Τύπου

Τη βαθύτατη θλίψη τους για την απώλεια του λαμπρού επιστήμονα, καθηγητή Χειρουργικής Βασίλη Γολεμάτη, ενός ακαδημαϊκού υψηλού ήθους και κύρους, εκφράζουν ο πρόεδρος Γιώργος Πατούλης και το ΔΣ του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ).

«Αποχαιρετώ έναν σπουδαίο επιστήμονα και παντοτινό δάσκαλο που τίμησε τον όρκο του Ιπποκράτη», δήλωσε ο κ. Πατούλης.

«Η Ελλάδα», πρόσθεσε, «έχασε έναν εξαίρετο επιστήμονα, πρωτοπόρο, υψηλού ακαδημαϊκού ήθους και κύρους, που άφησε ως παρακαταθήκη ένα σπουδαίο έργο. Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια και στους οικείους του».

Η απουσία του θα αφήσει ανεκπλήρωτο κενό στον πανεπιστημιακό κόσμο και τον χώρο της υγείας. Στη σπουδαία σταδιοδρομία του πέτυχε παγκόσμιες διακρίσεις, συνεργάστηκε με κορυφαία Πανεπιστήμια του εξωτερικού και έγραψε σειρά από σημαντικά συγγράμματα, σημειώνει ο ΙΣΑ και προσθέτει:

Εκ των πρωτοπόρων της χειρουργικής του πεπτικού και της λαπαροσκοπικής χειρουργικής, εργάστηκε άοκνα με γνώμονα την ορθή εκπαίδευση των φοιτητών και νέων χειρουργών, αλλά και με υψηλό αίσθημα προσφοράς στον πάσχοντα. Υπήρξε ο πρώτος χειρουργός που χειρούργησε σε Πανεπιστημιακή Κλινική, HIV ασθενείς, σε μια περίοδο που ο φόβος της νόσου ήταν έντονος, ενώ με πολυάριθμες ομιλίες και διαλέξεις συνέβαλλε στην ορθή ενημέρωση του κοινού και των επαγγελματιών υγείας. Επί των ημερών του δημιουργήθηκε στο Νοσοκομείο «Ανδρέας Συγγρός», η μονάδα ασθενών με AIDS.

Επίτιμο μέλος της Ένωσης Χειρουργών Αγγλίας και Ιρλανδίας, της Αμερικανικής Χειρουργικής Εταιρείας και επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Southern University του Λος 'Αντζελες, τιμήθηκε από την Ακαδημία Αθηνών με το αργυρό μετάλλιο, ενώ το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης του απένειμε τον τίτλο του επίτιμου διδάκτορα.

Διετέλεσε, μεταξύ άλλων, πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Νοσοκομείου «Άγιος Σάββας», πρόεδρος του Ωνάσειου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου, πρόεδρος της Ελληνικής Χειρουργικής Εταιρείας, πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Νοσοκομείου «Ανδρέας Συγγρός», πρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας, πρόεδρος της Επιτροπής για τα Δικαιώματα των Ασθενών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ