ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά σε αποθήκη πυρομαχικών στη Νέα Αγχίαλο: Φόβοι για νέες εκρήξεις - Ωστικό κύμα 40 μέτρων

Φωτιά σε αποθήκη πυρομαχικών στη Νέα Αγχίαλο: Φόβοι για νέες εκρήξεις - Ωστικό κύμα 40 μέτρων
INTIME / ΚΥΔΩΝΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Μια ακόμη ισχυρή έκρηξη σημειώθηκε λίγο μετά τις 7 το απόγευμα της Πέμπτης (27/7) στην αποθήκη των πυρομαχικών που καίγεται στη Νέα Αγχίαλο και πολύ κοντά στην 111 Πτέρυγα Μάχης της Πολεμικής Αεροπορίας. Οι φόβοι για νέες εκρήξεις και ωστικά κύματα οδήγησαν τις Αρχές στην απόφαση εκκένωσης της περιοχής σε ακτίνα τουλάχιστον 3 χλμ. 

Μάλιστα, από την τελευταία τεράστια έκρηξη που σημειώθηκε, δημιουργήθηκε ένα ωστικό κύμα περίπου 40 μέτρων το οποίο προκάλεσε ακόμη μεγαλύτερη ανάγκη για εκκένωση ακόμη και ολόκληρης της περιοχής.

Νέο μήνυμα του 112: «Εκκενώστε την περιοχή των εκρήξεων»

Νέο μήνυμα από το 112 εστάλη στα κινητά των πολιτών στη Νέα Αγχίαλο με το οποίο παροτρύνονται να εκκενώσουν την περιοχή των εκρήξεων. «Εκκενώστε την περιοχή των εκρήξεων #Καραμπά #Αγχιάλου σε απόσταση 3 τριών χιλιομέτρων» αναφέρει το μήνυμα που χτύπησε στα κινητά πριν λίγη ώρα.



Σύμφωνα με τη δήλωση του Δημάρχου Βόλου, Αχιλλέα Μπέου στην κάμερα της ΕΡΤ, η έκκληση είναι μεγάλη για εκκένωση της περιοχής: «Παρακαλώ όλους τους κατοίκους της περιοχής να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και να φύγουν είτε από θάλασσα, είτε από στεριά. Είναι πολύ επικίνδυνο να μείνουν εδώ απόψε γιατί μόλις πριν από λίγο δημιουργήθηκε ένα τεράστιο ωστικό κύμα από την τελευταία έκρηξη που ακούσαμε».

Στο παρακάτω βίντεο έχει καταγραφεί το πρώτο «μανιτάρι» από την πρώτη μεγάλη έκρηξη στις αποθήκες με τα πυρομαχικά:


Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ στην αποθήκη υπάρχουν βαριά όπλα και υλικά που χρησιμοποιούνται για τον εφοδιασμό των μαχητικών αεροσκαφών F-16.

Εντολή για άμεση εκκένωση έδωσε η ΕΛΑΣ

Άμεση εκκένωση της περιοχής της Νέας Αγχιάλου διέταξε η Ελληνική Αστυνομία το απόγευμα της Πέμπτης (27/7), μετά από τις εκρήξεις που σημειώθηκαν σε αποθήκη πυρομαχικών.

Νωρίτερα, μήνυμα για εκκένωση έλαβαν οι κάτοικοι των οικισμών Αγίου Γεωργίου, Χρυσής Ακτής, Μαράθου και Κριθαριάς στη Νέα Αγχίαλο.

Η οδική μετακίνηση καθίσταται πολύ δύσκολη με αποτέλεσμα να πραγματοποιούνται μετακινήσεις δια θαλάσσης.

Μεταφέρονται σε άλλη βάση τα μαχητικά F-16

Σε μια νέα εξέλιξη, για προληπτικούς λόγους μετακινείται αριθμός αεροσκαφών F-16 από την αεροπορική βάση της Νέας Αγχιάλου προς άλλη αεροπορική βάση. Συγκεκριμένα, δόθηκε εντολή για επιλεκτική απογείωση αριθμού αεροσκαφών με προορισμό αλλά αεροδρόμια στο πλαίσιο προληπτικών μέτρων για την ασφάλεια των μέσων και του αεροδρομίου.

Ωστόσο, θα πρέπει να διευκρινιστεί ότι πρόκειται για μια «τυποποιημένη» διαδικασία βάσει πρωτοκόλλου για προληπτικούς λόγους. Επισημαίνεται επίσης, ότι η φωτιά βρίσκεται μακριά από το στρατιωτικό αεροδρόμιο.

Εκκένωση με φουσκωτά δια θαλάσσης

Εφιαλτικές στιγμές ζουν οι κάτοικοι των οικισμών Αγίου Γεωργίου, Χρυσής Ακτής, Μαράθου και Κριθαριάς στη Νέα Αγχίαλο, οι οποίοι έλαβαν μήνυμα να εκκενώσουν μετά και τις ισχυρές εκρήξεις σε αποθήκη πυρομαχικών που ανήκει στην 111 Πτέρυγα Μάχης της Πολεμικής Αεροπορίας. Η οδική μετακίνηση καθίσταται πολύ δύσκολη με αποτέλεσμα να πραγματοποιούνται μετακινήσεις δια θαλάσσης.

Η ατμόσφαιρα στην περιοχή της Ν. Αγχιάλου είναι αποπνικτική από τον συνδυασμό ζέστης και πυκνού καπνού. Στην περιοχή επικρατεί κομφούζιο με οδηγούς που δεν ξέρουν προς τα πού να κατευθυνθούν.

Φιλοξενία στον Εκθεσιακό Πολυχώρο

Ο δήμος Βόλου λόγω των δύσκολων καταστάσεων που επικρατούν στη Νέα Αγχίαλο διατηρεί ανοιχτό τον Εκθεσιακό Πολυχώρο στο Πεδίον του Άρεως για να φιλοξενηθούν όσοι έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους ακολουθώντας τις οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας για εκκένωση των οικισμών.

Συγκεκριμένα με ανακοίνωσή του ο δήμος Βόλου αναφέρει ότι «όσοι δεν έχουν καταλύματα μπορούν να κατευθύνονται στο Εκθεσιακό Κέντρο του Δήμου Βόλου, όπου μπορούν να φιλοξενηθούν ή και να διοχετευθούν και να φιλοξενηθούν σε ξενοδοχεία της περιοχής, που διαθέτουν ελεύθερα δωμάτια».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ