ΕΛΛΑΔΑ

Το «κίνημα της πετσέτας για ελεύθερες παραλίες» στην Πάρο: Τι είναι και τι διεκδικεί

Το «κίνημα της πετσέτας για ελεύθερες παραλίες» στην Πάρο: Τι είναι και τι διεκδικεί
Φωτογραφία αρχείου από ξαπλώστρες και ομπρέλες σε παραλία EUROKINISSI

Το «κίνημα της πετσέτας» ή διαφορετικά το «κίνημα για ελεύθερες παραλίες» που έχει ανέλθει το τελευταίο διάστημα στην Πάρο, επιδιώκει να αναδείξει την υπέρμετρη εξάπλωση των ξαπλωστρών στις παραλίες του νησιού, που πολλές φορές, δεν αφήνουν χώρο σε λουόμενους να απλώσουν την πετσέτα τους. 

Ειδικότερα, οι Φωτεινή Λύρα και Νικόλας Στεφάνου, μέλη της Κίνησης Πολιτών Πάρου για ελεύθερες παραλίες, σε συνέντευξή τους στην ΕΡΤ εξηγούν πως προέκυψε η διαπίστωσης αυτής της υπέρμετρης εξάπλωσης.

«Συγκεντρώσαμε από το σύστημα ΔΙΑΥΓΕΙΑ όλες τις περσινές παραχωρήσεις και φάνηκε από τις συντεταγμένες που παραχωρούνται, πως υπήρχαν τεράστιες αποκλίσεις» σημειώνει ο κ. Στεφάνου.

Έτσι, όπως αναφέρει ο ίδιος διαπιστώθηκε πως μπορεί παραδείγματος χάριν σε μια περίπτωση να παραχωρήθηκαν 16 τετραγωνικά μέτρα στην παραλία, κάποιος επιχειρηματίας να καταλαμβάνει έως και 500 τετραγωνικά μέτρα.

Αναφερόμενος, δε, στις τιμές της ξαπλώστρας στην Πάρο, επισημαίνει πως αυτές «μπορεί να φτάνουν μέχρι και τα 100 ευρώ».

Επικαλούμενος το νόμο, πρόσθεσε πως «σε καμία παραλία δεν μπορεί να καταλαμβάνεται μέρος μεγαλύτερο από το μισό του μεγέθους της. Η άλλη μισή πρέπει να μένει ελεύθερη».

Καταλήγοντας, τονίζει πως σύμφωνα με καταγγελίες «εάν κάποιος κολυμβητής δεν επιλέξει να καθίσει σε κάποια ξαπλώστρα και βάλει την πετσέτα του δίπλα σε αυτές τον διώχνουν».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ