ΕΛΛΑΔΑ

Κίνημα της πετσέτας: Κινητοποιήσεις, συλλήψεις και ... βικτωριανές «παρεμβάσεις»

Κίνημα της πετσέτας: Κινητοποιήσεις, συλλήψεις και ... βικτωριανές «παρεμβάσεις»
AP

Καταπατήσεις αιγιαλού, «ευφάνταστες» κατασκευές σε παραλίες, απειλές και οργισμένες κινητοποιήσεις πολιτών, συνθέτουν το παζλ μιας γενικευμένης λαϊκής αντίδρασης που τείνει να λάβει τη μορφή κινήματος σε όλη τη χώρα.

Η διαμαρτυρία της πετσέτας μπορεί να ξεκίνησε από τα κοσμοπολίτικα νησιά των Κυκλάδων, όμως εξαπλώνεται και διαδίδεται ταχύτατα, ενεργοποιώντας τα αντανακλαστικά των αρχών και οδηγώντας ακόμη και σε συλλήψεις.

Νέα κινητοποίηση, για ελεύθερη πρόσβαση στις παραλίες πραγματοποίησαν το πρωί φορείς και κάτοικοι της Χαλκιδικής, στο δημαρχείο Σιθωνίας στη Νικήτη.

Όπως καταγγέλλουν σε ορισμένες περιπτώσεις υπάρχουν σεκιουριτάδες από τα beach bar που δεν επιτρέπουν στον κόσμο την πρόσβαση στην παραλία, ενώ οι χρεώσεις για ξαπλώστρες και ομπρέλες μπορεί να φτάνουν σε εξωφρενικές τιμές αγγίζοντας ακόμα και τα 150 ευρώ.

Αλγεινές εντυπώσεις προκάλεσε και η δημοσιοποίηση φωτογραφιών από beach bar σε Άνδρο και Κουρούτα, με παρεμβάσεις αμφιβόλου αισθητικής που δεν σέβονται τη φυσιογνωμία του τοπίου.

Οι ιδιοκτήτες του beach bar στην Άνδρο έστησαν ένα «βικτωριανό σαλόνι» κάτω από τα βράχια της παραλίας Αποθήκες, ενώ στην Κουρούτα οι ξαπλώστρες πάνω στο κύμα, αντικαταστάθηκαν από μεγάλες λευκές πολυθρόνες μπαρόκ.

Ώρα Ελλάδος/ Open TV/ Glomex

Επανέρχονται στο προσκήνιο παλιές καταγγελίες

Η εξάπλωση του κινήματος της πετσέτας, κάνει να ανοίγουν στόματα και να έρχονται στη δημοσιότητα καταγγελίες για υποθέσεις από το παρελθόν.

Μια τέτοια περίπτωση είναι και η καταγγελία ηλικιωμένου ζευγαριού που έπεσε θύμα ξυλοδαρμού από τον υπεύθυνο beach bar, σε παραλία στη Χαλκιδική. Όταν εκείνοι επιχείρησαν να κάνουν μπάνιο στην παραλία, δεν δίστασε να τους επιτεθεί παρά την ηλικία τους αλλά και τα προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζαν.

Υπό το όγκο των αντιδράσεων η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να επιδείξει ίχνος ανοχής απέναντι σε παρανομίες και παραβάσεις. Ήδη άλλωστε έχουν ξεκινήσει εκτεταμένοι έλεγχοι σε τουριστικές και μη περιοχές ενώ έχουν σημειωθεί και οι πρώτες συλλήψεις.

Οι έλεγχοι στην παραλία του Λαγανά στην Ζάκυνθο μάλιστα οδήγησαν στην σύλληψη τριών ατόμων, δύο επιχειρηματιών και ενός υπευθύνου, αντίστοιχου αριθμού beach bar. Πρόκειται να οδηγηθούν στον εισαγγελέα καθώς είτε δεν είχαν καθόλου άδεια για εκμετάλλευση της παραλίας, είτε επέκτειναν την δραστηριότητά τους σε χώρο πολύ μεγαλύτερο από αυτόν που τους είχε εκχωρηθεί.

Στη βουλή το θέμα

Το θέμα αναμένεται όμως να απασχολήσει και την Βουλή. Ερώτηση προς τους υπουργούς Οικονομικών, Εσωτερικών και Προστασίας του Πολίτη, με θέμα «τη λήψη μέτρων ενάντια στην ασύδοτη καταπάτηση του αιγιαλού και την πλήρη εμπορευματοποίηση των παραλιών» κατέθεσαν 24 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με πρωτοβουλία του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου το κόμματος Νάσου Ηλιόπουλου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ