ΕΛΛΑΔΑ

Πέθανε σε ηλικία 90 ετών ο ζωγράφος Μανώλης Δραγώγιας

Πέθανε σε ηλικία 90 ετών ο ζωγράφος Μανώλης Δραγώγιας
Ο Μιχάλης Δραγωγιάς σε πίνακα ζωγραφικής ERT

Σε ηλικία 90 ετών πέθανε ο σπουδαίος ζωγράφος Μανώλης Δραγώγιας, αφήνοντας πίσω του σπουδαία έργα τέχνης τα οποία κοσμούν μουσεία, πινακοθήκες, καθώς και ιδιωτικές οικίες.

Ο Μανώλης Δραγώγιας γεννήθηκε στη Λευκοπηγή της Κοζάνης το 1933.

Στον καμβά του αποτυπώνονται τοπία με ποτάμια, λίμνες, θάλασσες και ακτές, καρνάγια και αρσανάδες και ψαρόβαρκες, αλλά και η καθημερινότητα των ανθρώπων του χωριού και τα λαογραφικά συμβάντα.

Εκπροσωπεί την τάση του ιμπρεσιονιστικού υπαιθρισμού, με εμφανείς επιρροές από τις θαλασσογραφίες του Ρώσου ζωγράφου Ιβάν Αϊβαζόφσκι και από τον τοπιογράφο Ιβάν Σίσκιν στη ζωγραφική του δάσους.

Με εκθέσεις του σε όλη τη Μακεδονία, μέσα από τοπία της Κοζάνης, της Βέροιας, της Καστοριάς και της Χαλκιδικής ή τις προσωπογραφίες των ανθρώπων του χωριού και της θάλασσας, στον καμβά του εκπροσωπείται η ζωή στην ύπαιθρο. Στην απόδοση των ανθρώπινων μορφών χρησιμοποιεί ανθρωποκεντρικές φόρμες.

Ανάμεσα στους πίνακες του περιλαμβάνονται: «11 Οκτωβρίου 1912», που αναπαριστά την απελευθέρωση της Κοζάνης, «Ψαρόβαρκες αγκυροβολημένες», «Βάρκες στην αμμουδιά», «Σύνθεση με ψαρόβαρκα, βότσαλα και θάλασσα», «Ιερά Μονή Μεγίστης Λαύρας Αγίου Όρους» και πολλά άλλα έργα.

Το 2010, ο Μανώλης Δραγώγιας τιμήθηκε από το Δήμο Κοζάνης με το αργυρό μετάλλιο της πόλης, με τη συμπλήρωση 55 χρόνων εικαστικής δημιουργίας.

Η κηδεία του Μανώλη Δραγώγια θα τελεσθεί στις 15 Αυγούστου 2023 στις 11:30 το πρωί στον ιερό ναό Αγίου Γεωργίου στο Κάτω Σχολάρι Θεσσαλονίκης όπου βρισκόταν και η κατοικία του.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ