ΕΛΛΑΔΑ

Σε κατασκήνωση της Χαλκιδικής 20 προσφυγόπουλα από την Ουκρανία

Σε κατασκήνωση της Χαλκιδικής 20 προσφυγόπουλα από την Ουκρανία
ΑΠΕ/ΜΠΕ

Συνολικά 20 προσφυγόπουλα από την Ουκρανία συμμετέχουν σε πρόγραμμα για τη διαμονή τους στην κατασκήνωση Χαλκιδικής προκειμένου να έχουν μία ξεχωριστή εμπειρία. 

Ζωγράφισαν πάνω σε βότσαλα με χρώματα ζωηρά σαν αυτά του καλοκαιριού, κολύμπησαν σε κρυστάλλινα νερά, ανέβηκαν σε κανό κι ιστοσανίδες και απολαμβάνοντας το απέραντο γαλάζιο του Αιγαίου πέρασαν μερικές στιγμές ανεμελιάς. Κι αυτό ήταν μόνο η αρχή για τα 20 προσφυγόπουλα από την Ουκρανία που μετέχουν στο θερινό κατασκηνωτικό πρόγραμμα που διοργανώνει η Eduact- Δράση για την εκπαίδευση, σε συνεργασία με τη ΧΑΝΘ, στις εγκαταστάσεις της τελευταίας στον Άγιο Νικόλαο Χαλκιδικής. Το πρόγραμμα υποστηρίζεται από την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ελλάδα και το αρμόδιο για υποθέσεις εκπαίδευσης και πολιτισμού γραφείο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, το ECA.

«Αυτό το καλοκαίρι θα μείνει για πάντα στην καρδιά μας» είπαν με ένα στόμα τα παιδιά, που ζουν σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, προσωρινά, με την ελπίδα να επιστρέψουν σύντομα στην πατρίδα τους.

Απηύθυναν δε ένα μεγάλο «ευχαριστώ για ό,τι κάνετε για εμάς» στην επιτετραμμένη της αμερικανικής πρεσβείας στην Ελλάδα Μαρία Όλσον (Maria Olson) και τον νέο γενικό πρόξενο των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη Τζέρι Ισμαήλ [Jerrier (Jerry) Ismail], που τους υποδέχτηκαν το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής, μαζί με την Αμερικανίδα αναπληρώτρια πρόξενο Σαλίνα Ρίκο (Salina Rico), τον αναπληρωτή πρόξενο της Ουκρανίας στη Θεσσαλονίκη Igor Vodolazhskyi, τον ιδρυτή και πρόεδρο της Eduact Κώστα Βασιλείου και τον γενικό διευθυντή της ΧΑΝΘ Βασίλη Ιωάννου, στην κατασκήνωση του Αγίου Νικολάου.

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ

«Υποστήριξη των ΗΠΑ στον ουκρανικό λαό»

«Είμαστε εδώ για να σας γνωρίσουμε όλους και να καταδείξουμε την ακλόνητη υποστήριξη της κυβέρνησης των ΗΠΑ στον λαό της Ουκρανίας» τόνισε η επιτετραμμένη της αμερικανικής πρεσβείας Μαρία Όλσον απευθυνόμενη στα προσφυγόπουλα από την Ουκρανία.

«Είμαστε επίσης εδώ για να αναγνωρίσουμε την απίστευτη υποστήριξη, τη γενναιοδωρία και το φιλότιμο της Ελλάδας στο καλωσόρισμα των Ουκρανών που εκδιώχθηκαν από τη χώρα τους από έναν απρόκλητο επιτιθέμενο» πρόσθεσε η Αμερικανίδα διπλωμάτης εξαίροντας τη στάση της Ελλάδας στη φιλοξενία των Ουκρανών προσφύγων και επισημαίνοντας τον σημαντικό ρόλο της Αμερικανικής Γωνιάς στη Θεσσαλονίκη (Thess Tech-Lab/American Space) στην υλοποίηση του προγράμματος.

«Άνθρωποι όπως ο Κώστας (Βασιλείου) και η ομάδα του βοηθούν στην ενσωμάτωση των Ουκρανών στις τοπικές κοινότητες και εξοπλίζουν τους νέους με ηγετικές και γλωσσικές δεξιότητες που θα τους βοηθήσουν να ευημερήσουν» σημείωσε η κ. Όλσον κι ευχαρίστησε τόσο τον πρόεδρο και ιδρυτή της Eduact και τους συνεργάτες του όσο και όλους όσοι συνέλαβαν ώστε να καταστεί δυνατή η υλοποίηση του κατασκηνωτικού προγράμματος (μεταφραστές, εκπαιδευτές, εθελοντές κ.ά.). Υπογράμμισε δε την εξαιρετική συνεργασία με «τους φίλους μας στην πρεσβεία και το προξενείο της Ουκρανίας».

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεσμεύονται να στηρίξουν τον λαό της Ουκρανίας εδώ στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. Όπως και εσείς, θέλουμε να δούμε μια Ουκρανία που είναι δημοκρατική, ευημερούσα και ασφαλής. Η καλοκαιρινή κατασκήνωση αποτελεί μέρος των ευρύτερων προσπαθειών μας να επενδύσουμε στον λαό της Ουκρανίας και στο μέλλον της χώρας σας» κατέληξε η κ. Όλσον.

Από την πλευρά του, ο νέος γενικός πρόξενος των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη Τζέρι Ισμαήλ, ο οποίος έφτασε στην Ελλάδα μόλις την περασμένη Τετάρτη, ευχαρίστησε το Tech-Lab και τη ΧΑΝΘ που συνέπραξαν καθιστώντας δυνατή την πραγματοποίηση αυτού του προγράμματος και θυμήθηκε τη δική του εμπειρία σε μια κατασκήνωση όταν ήταν μόλις 10 ετών, όπου συνδυάζοντας την ψυχαγωγία και την εκπαίδευση στην τεχνολογία είχε μια θαυμάσια εμπειρία ζωής, όπως είπε. «Εκείνο το καλοκαίρι άλλαξε τη δική μου ζωή και είμαι βέβαιος πως αυτό το καλοκαίρι θ' αλλάξει τη δική σας» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Τα παιδιά μας είναι το μέλλον μας»

Χαρούμενος για τα χαμόγελα στα πρόσωπα των παιδιών αλλά και για το ενδιαφέρον τους στην εκπαιδευτική διαδικασία, δήλωσε ο αν. πρόξενος της Ουκρανίας στη Θεσσαλονίκη.

«Δυστυχώς τα παιδιά μας υποχρεούνται να εγκαταλείψουν την επικράτεια της Ουκρανίας εξαιτίας της ρωσικής στρατιωτικής επίθεσης. Για εμάς είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι η Ελλάδα φιλοξενεί και φροντίζει τους πολίτες μας κατά τη διάρκεια του πολέμου. Τα παιδιά μας είναι το μέλλον μας και είναι πολύ σημαντικά για εμάς» υπογράμμισε ο Ουκρανός διπλωμάτης, εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη του στους διοργανωτές της θερινής κατασκήνωσης κι ευχαριστώντας την αμερικανική κυβέρνηση και την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ελλάδα.

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ

Μια εβδομάδα ξεγνοιασιάς σε μια κατασκήνωση με ιστορία!

Μέσα σε ένα κατάφυτο περιβάλλον, με μια παραμυθένια παραλία, τα προσφυγόπουλα από την Ουκρανία θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν τις καλοκαιρινές τους διακοπές για μια εβδομάδα, να επιδοθούν σε μια σειρά από δραστηριότητες (και εκπαιδευτικής φύσης), να έρθουν ακόμα πιο κοντά μεταξύ τους αλλά και να γνωρίσουν παιδιά από άλλες χώρες που φιλοξενούνται παράλληλα στην ίδια κατασκήνωση.

Άλλωστε, η ομάδα της Eduact -όπως εξηγούσε ο πρόεδρος και ιδρυτής της κ. Βασιλείου- με την πολυετή εμπειρία στη διοργάνωση κατασκηνωτικών προγραμμάτων, μπορεί να προσφέρει στα παιδιά μια μοναδική εμπειρία που θα απογειώσει το καλοκαίρι τους και θα θέσει την εκπαιδευτική τους πορεία σε μια ξεχωριστή τροχιά γύρω από τον κόσμο του αύριο.

Ο κ. Βασιλείου δεν έκρυβε την ικανοποίησή του για την ανταπόκριση των παιδιών στο πρόγραμμα αλλά και για τη συνεργασία με τη ΧΑΝΘ, ενώ ευχαρίστησε την πρεσβεία και το προξενείο των ΗΠΑ για τη σημαντική στήριξη στην εκπόνηση προγραμμάτων, όπως αυτό στον Άγιο Νικόλαο της Χαλκιδικής αλλά και άλλων καθ' όλη τη διάρκεια της χρονιάς, τα οποία έχουν αγκαλιάσει τα προσφυγόπουλα από την Ουκρανία και οι οικογένειές τους.

Στο υπέροχο περιβάλλον της κατασκήνωσης ξενάγησε τους διπλωμάτες και όλους όσοι βρέθηκαν το απόγευμα της Παρασκευής στον Άγιο Νικόλαο ο γενικός διευθυντής της ΧΑΝΘ κ. Ιωάννου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η κατασκήνωση Χαλκιδικής της ΧΑΝΘ συμπλήρωσε πέρυσι μισό αιώνα ζωής (1972-2022) με χιλιάδες κατασκηνωτές και στελέχη να έχουν βιώσει μέσα σε αυτές τις πέντε δεκαετίες ξεχωριστές στιγμές στον ίδιο τόπο που σήμερα φιλοξενεί παιδιά που αναζητούν λίγη χαρά μακριά από τη λαίλαπα του πολέμου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ