ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά στην Πάρνηθα: Ώρες αγωνίας για τους κατοίκους - Εγκαταλείπουν τα σπίτια τους

Φωτιά στην Πάρνηθα: Ώρες αγωνίας για τους κατοίκους - Εγκαταλείπουν τα σπίτια τους
Λευτέρης Παρτσάλης / CNN Greece

Δραματικές είναι οι ώρες για τους κατοίκους οικισμών της Πάρνηθας όπου μαίνεται για δεύτερη μέρα η φωτιά με τα πρώτα σπίτια στην Αγ. Παρασκευή Μενιδίου να έχουν παραδοθεί στις φλόγες. Διαρκή είναι τα μηνύματα από 112 για εκκένωση των οικισμών, ωστόσο, ορισμένοι από τους κατοίκους αρνούνται να αποχωρήσουν, και παραμένουν στην περιοχή για να σώσουν τα σπίτια τους με όποιο τρόπο μπορούν. 

Άνδρες της ομάδας ΔΙΑΣ, προσπαθούν να πείσουν όσους από τους κατοίκους παραμένουν στην περιοχή, να απομακρυνθούν, ενώ πυροσβέστες, εθελοντές και εναέρια μέσα επιχειρούν ώστε να περιορίσουν το πύρινο μέτωπο και να μην φθάσει στον Εθνικό δρυμό.

Η φωτιά μπήκε στον Άγιο Ιωάννη Ρώσο, ενώ μέχρι στιγμής τρεις οικισμοί στο Μενίδι και ένας στον Ασπρόπυργο, εκκενώθηκαν ενώ εκκενώθηκε προληπτικά και το κέντρο κράτησης μεταναστών στην Αμυγδαλέζα. Οι περίπου 700 μετανάστες που φιλοξενούνται εκεί αναμένεται να μεταφερθούν στην Μαλακάσα.

Παράλληλα, εκκενώθηκαν τρία γηροκομεία στην περιοχή που φιλοξενούσαν 50 άτομα.

Συγκλονιστικό βίντεο του CNN Greece στο Μενίδι - Σε απόσταση αναπνοής από τις φλόγες

Οι φλόγες έχουν τυλίξει το μοναστήρι της Αγίας Παρασκευής στο Μενίδι, ενώ οι κάτοικοι κάνουν έκκληση για ενίσχυση των πυροσβεστικών δυνάμεων.

Μπαράζ μηνυμάτων από το 112

Μήνυμα εκκένωσης από το 112 εστάλη για τις περιοχές Αγ. Παρασκευής και Καποτά, ενώ ένα δεύτερο μήνυμα εστάλη για την περιοχή Λεφάντω, που καλούσε τους κατοίκους να εκκενώσουν προς Άνω Λιόσια: «Δασική πυρκαγιά στην περιοχή. Εάν βρίσκεστε στην περιοχή Λεφάντω, απομακρυνθείτε προς κέντρο Άνω Λιοσίων . Ακολουθείτε τις οδηγίες των αρχών», έγραφε το μήνυμα.

«Δασική πυρκαγιά στην περιοχή. Εάν βρίσκεστε στην περιοχή Αγία Παρασκευή Μενιδίου και Καποτά, απομακρυνθείτε προς κέντρο Μενιδίου. Ακολουθείτε τις οδηγίες των αρχών», ανέφερε και το μήνυμα για τις περιοχές Αγ. Παρασκευής και Καποτά.

Μήνυμα εστάλη και στους κατοίκους της περιοχή Σοφό Ασπροπύργου προκειμένου να απομακρυνθούν προς Αττική Οδό:

«Αν βρίσκεστε στη περιοχή Σοφό Ασπροπύργου απομακρυνθείτε προς Αττική Οδό. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας», ανέφερε.

Ο άνεμος στην περιοχή δεν λέει να κοπάσει και ανά τακτά διαστήματα οι ριπές γίνονται εντονότερες δημιουργώντας αναζωπυρώσεις και νέες εστίες φωτιάς, ένώ έντονη οσμή καμμένου και σύννεφα μαύρου καπνού τυλίγουν την Αττική.

Σύμφωνα με αναφορές, σπίτια έχουν καεί στο Μενίδι και τα Άνω Λιόσια.

Εκκενώθηκαν γηροκομεία και μοναστήρια

Η φωτιά απειλεί τον Εθνικό Δρυμό, ενώ γίνονται προσπάθειες να μην φτάσει στο καζίνο. Παράλληλα, ακούγονται ισχυρές εκρήξεις από την ευρύτερη περιοχή.

Για προληπτικούς λόγους όπως δήλωσε ο αντιδήμαρχος Αχαρνών,Στάθης Τοπαλίδης στην ΕΡΤ εκκενώθηκαν τρία γηροκομεία στην περιοχή που φιλοξενούσαν 50 άτομα.

«Με λεωφορεία 150 άτομα πήγαν σε ασφαλή σημεία, είτε σε άλλα γηροκομεία είτε σε νοσοκομεία», ανέφερε ο κ. Τοπαλίδης στην ΕΡΤ. «Είναι όλοι ασφαλείς και καλά στην υγεία τους. Εκκενώσαμε το μοναστήρι της Αγίας Παρασκευής» πρόσθεσε. Όπως είπε κατά τη διάρκεια της νύχτας, με την συνδρομή της πυροσβεστικής εκκένώσαν το μοναστήρι της Αγίας Παρασκευής και καταφέραν να κρατήσουν τη φωτιά μακριά από τα πρώτα σπίτια που βρίσκονται διάσπαρτα, ανάμεσα σε δέντρα, στην περιοχή.

Επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις έδιναν μάχη με τις φλόγες καθ΄όλη την διάρκεια της νύχτας στο μεγάλο πύρινο μέτωπο που ξέσπασε χθες (Τρίτη) στη περιοχή της Φυλής προκειμένου η πυρκαγιά να μην κατευθυνθεί προς την κορυφογραμμή της Πάρνηθας.

Συγκεκριμένα η φωτιά έχει χωριστεί σε δύο μέτωπα, εκ των οποίων το ένα κατευθύνεται προς το Πανόραμα στα Άνω Λιόσια και το άλλο προς τον Άγιο Ιωάννη τον Ρώσο.

Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς επιχειρούν 202 πυροσβέστες με 9 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 65 οχήματα ενώ με το πρώτο φως της μέρας ξεκίνησαν να επιχειρούν 2 αεροσκάφη και 5 ελικόπτερα, ενώ αναμένεται να ενισχυθούν περαιτέρω. Παράλληλα, τις προσπάθειες της Πυροσβεστικής συνδράμουν εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες και μηχανήματα έργου του Στρατού Ξηράς και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Οι ελπίδες πλέον εναποτίθενται στα εναέρια μέσα που με το πρώτο φως της ημέρας άρχισαν τις ρίψεις, καθώς οι επίγειες δυνάμεις δυσκολεύονται να επιχειρήσουν με δεδομένο ότι η περιοχή είναι εξαιρετικά δύσβατη και δεν υπάρχουν δρόμοι.

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

Σε νέες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις προχώρησε η Αστυνομία στη περιοχή της Φυλής λόγω της πυρκαγιάς που είναι σε εξέλιξη.

Ειδικότερα διακόπηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στους εξής δρόμους:

  • Στη λεωφόρο Πάρνηθος από το ύψος του «Ermitaz Hall» προς Πάρνηθα
  • Στη λεωφόρο Φυλής και Ιεράς Μονής Κοιμήσεως της Θεοτόκου «Κλειστών» Φυλής

Νωρίτερα είχε διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων:

  • Από τη συμβολή των οδών Πάρνηθος και Μποσκίζα,
  • Από τη συμβολή των οδών Πάρνηθος και Αγίας Παρασκευής,
  • Από τη συμβολή των οδών Φιλίας των Λαών και Γαλήνης,
  • Από τη συμβολή των οδών Φιλίας των Λαών και Θράκης στις περιοχές των Θρακομακεδόνων και των Αχαρνών.

    Συνεχίζει να ισχύει η διακοπή της κυκλοφορίας:

  • Από τη συμβολή των οδών Αγίου Διονυσίου και Ελευθερίου Βενιζέλου,

  • Στη λεωφόρο Φυλής και 25ης Μαρτίου,

  • Στη λεωφόρο Φυλής από το ύψος του κυκλικού κόμβου πριν την Παναγιά Κανάλα

  • Από την συμβολή των οδών Αγίου Κυπριανού και Θρασυβούλου,

  • Από την πλατεία Φυλής,

  • Από την Toyota (λόφος Κύριλλου),

  • Από το εστιατόριο «Χρυσό Βαρέλι».

Ελαφρώς βελτιωμένη είναι η κατάσταση στον Ασπρόπυργο, ωστόσο οι δυνάμεις βρίσκονται σε αυξημένη επαγρύπνηση, καθώς η φωτιά βρισκόταν μέσα στη βιομηχανική ζώνη.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με την ενημέρωση της Πυροσβεστικής το τελευταίο 24ωρο εκδηλώθηκαν 93 δασικές πυρκαγιές σε όλη τη χώρα.

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς σε 18 περιοχές

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς προβλέπεται σε δεκαοκτώ περιοχές της χώρας για σήμερα, Τετάρτη (23/8).

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) προβλέπεται για τις εξής περιοχές:

  • Αττική
  • Εύβοια
  • Βοιωτία
  • Κορινθιά
  • Αργολίδα
  • Έβρος
  • Ροδόπη
  • Καβάλα
  • Φθιώτιδα
  • Φωκίδα
  • Αχαΐα
  • Αρκαδία
  • Ξάνθη
  • Σκύρος
  • Μυτιλήνη
  • Λήμνος
  • Σαμοθράκη
  • Θάσο

Παράλληλα, υψηλός (κατηγορία 3) κίνδυνος πυρκαγιάς υπάρχει σε αρκετές περιοχές ανά την Επικράτεια.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr) του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.ά. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gov.gr.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ