ΕΛΛΑΔΑ

Δραματικές ώρες στην Πάρνηθα: Οι φλόγες κυκλώνουν σπίτια - Συγκλονιστικά βίντεο

Δραματικές ώρες στην Πάρνηθα: Οι φλόγες κυκλώνουν σπίτια - Συγκλονιστικά βίντεο
Εικόνα από το πύρινο μέτωπο στην Πάρνηθα που καίει για δεύτερη ημέρα. ΠΕΡΙΣΤΕΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ / INTIME

Σκληρή μάχη με τις φλόγες δίνουν οι ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις στην Πάρνηθα προσπαθώντας να αποτρέψουν την επέκταση της φωτιάς στον Εθνικό Δυρμό. Στο μέτωπο επιχειρούν πεζοπόρα τμήματα με την συνδρομή πυροσβεστικών αεροσκαφών που προσπαθούν να δημιουργήσουν αντιπυρικές ζώνες που θα «φρενάρουν» την επέκταση της φωτιάς.

Η φωτιά από την Αγία Παρασκευή στο Μενίδι ανέβηκε στον βορρά προς τον Εθνικό Δρυμό της Πάρνηθας και πλέον έχει ξεπεράσει τις ταβέρνες, κάτι που ανησυχεί ιδιαίτερα τους Αξιωματικούς της Πυροσβεστικής, σύμφωνα με πληροφορίες.

Οι Αρχές έχουν κάνει μπλόκο στους Θρακομακεδόνες ωστόσο οι προβλέψεις με την ένταση των ανέμων να φθάνει έως και τα 7 μποφόρ, είναι δυσοίωνες.

Δραματικές ώρες στην Πάρνηθα

Για δεύτερη ημέρα καίει η φωτιά στους πρόποδες της Πάρνηθας που ξέσπασε λίγο πριν τις 12:00 το μεσημερι της Τρίτης (22/8) στην περιοχή της Φυλής και επεκτάθηκε τάχιστα λόγω των ισχυρών ανέμων.

3935688.jpg
ΚΑΡΑΤΖΑΣ ΚΩΣΤΑΣ / ΙΝΤΙΜΕ
ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Ολονύχτιες ήταν οι προσπάθειες των πυροσβεστών να κρατηθεί το μέτωπο της πυρκαγιάς μακριά από τους βασικούς οικιστικούς ιστούς αλλά και να μην επεκταθεί στον Εθνικό Δρυμό. Oι αναζωπυρώσεις είναι συνεχείς και δυσκολεύουν το έργο των πυροσβεστών.

Νωρίτερα, μήνυμα εκκένωσης έλαβαν στις 10:30 το πρωί οι κάτοικοι της περιοχής της Αγίας Παρασκευής στο Μενίδι. Λίγο μετά ήρθε νέο μήνυμα από το 112 και για εκκένωση των περιοχών Καποτά και Λεφάντω με τους κατοίκους να καλούνται να εκκενώσουν προς το κέντρο του Μενιδίου. Το καζίνο Πάρνηθας εκκενώθηκε, ενώ νωρίτερα, σπίτια παραδόθηκαν στις φλόγες.

Εφιαλτική ήταν η νύχτα σε Φυλή, Μενίδι και Ασπρόπυργο με τις φλόγες να απειλούν οικισμούς.

Μηνύματα 112 καλούσαν του κατοίκους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, ενώ εκατοντάδες πυροσβέστες και πεζοπόρα τμήματα εθελοντών πάλευαν μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες με τις φλόγες, όταν ξεκίνησαν να επιχειρούν τα εναέρια μέσα.

Νέες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην περιοχή της Πάρνηθας

Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση από την Αστυνομία τέθηκαν σε εφαρμογή νέες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στη περιοχή της Πάρνηθας λόγω της πυρκαγιάς που είναι σε εξέλιξη.

Ειδικότερα έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στους εξής δρόμους:

- Στη Λεωφόρο Πάρνηθος, από το ύψος της ταβέρνας «Αίγλη».

- Στη Λεωφόρο Πάρνηθος και Ελευθερίου Βενιζέλου.

- Από την συμβολή των οδών Αγίου Διονύσου και Ελευθερίου Βενιζέλου.

- Στη Λεωφόρο Πάρνηθος από το ύψος των Θρακομακεδόνων.

Μέχρι πότε θα συνεχιστούν οι ισχυρές ριπές ανέμων

Οι ισχυρές ριπές ανέμων κυρίως κατά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα συνεχιστούν μέχρι και την Παρασκευή, σύμφωνα με την πρόγνωση από τον μετεωρολόγο του Open, Κλέαρχο Μαρουσάκη.

Όπως ανέφερε ο κ. Μαρουσάκης, από την Παρασκευή θα προστεθεί ένας επιπλέον κίνδυνος καθώς αναμένεται να σημειωθούν τοπικές μπόρες ή και καταιγίδες κατά τις απογευματινές ώρες.

Ο μετεωρολόγος σημείωσε ότι το φαινόμενο αυτό είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο καθώς οι σταγόνες της βροχής μπορεί να εξατμίζονται πριν καλά καλά φτάσουν στην επιφάνεια του εδάφους, όμως οι κεραυνοί που θα τις συνοδεύουν, μπορεί να προκαλέσουν νέα μέτωπα φωτιάς.

Συγκλονιστικό βίντεο του CNN Greece στο Μενίδι

Συγκλονιστικές εικόνες κατέγραψε ο φωτορεπόρτερ του CNN Greece, Λευτέρης Παρτσάλης, ο οποίος βρέθηκε σε απόσταση αναπνοής από το μέτωπο της φωτιάς στον Άγιο Ιωάννη Ρώσο στο Μενίδι.

Στο βίντεο αποτυπώνεται η μάχη των πυροσβεστικών δυνάμεων με τις φλόγες, με την κατάσταση να βρίσκεται εκτός ελέγχου.

Η φλεγόμενη Πάρνηθα μέσα στη νύχτα από τα 35.000 πόδια

Διερχόμενος στα 35.000 πόδια (λίγο ψηλότερα από τα 10 χλμ), ο κυβερνήτης της πτήσης Τίρανα – Ηράκλειο, κ. Σταμάτης Διβάρης, κατέγραψε τη δασική πυρκαγιά στην Πάρνηθα μέσα από το πιλοτήριο του Airbus.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ