ΕΛΛΑΔΑ

Τρίκαλα: Τεράστιες καταστροφές από τη χαλαζόπτωση

Τρίκαλα: Τεράστιες καταστροφές από τη χαλαζόπτωση
Χαλάζι (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ) INTIME

Μεγάλες ζημιές προκάλεσε η χαλαζόπτωση που έπληξε το απόγευμα του Σαββάτου (26/8) τα Τρίκαλα.

Το μεγαλύτερο πλήγμα δέχθηκαν τα χωριά Πλάτανος, Ρίζωμα και Αρδάνειο.

Όπως μετέδωσε η ΕΡΤ η χαλαζόπτωση που διήρκησε 20 με 25 λεπτά ήταν αρκετά για να προκληθούν ανυπολόγιστες ζημιές στα τρία χωριά αλλά και σε κάποια άλλα.

Στο επίκεντρο των καιρικών φαινομένων βρέθηκε το χωριό Πλάτανος του δήμου Τρικκαίων, εκεί όπου σημειώθηκε ολική καταστροφή σε καλλιέργειες, αλλά και σε στέγες ποιμνιοστασίων, ενώ ξηλώθηκε και ένα φωτοβολταϊκό πάρκο που έχει υποστεί ανυπολόγιστες ζημιές.

Το χαλάζι συνοδευόταν από βροχόπτωση και ισχυρούς ανέμους που μετέτρεψαν τους δρόμους σε ποτάμια προκαλώντας ζημιές.

Οι κάτοικοι της περιοχής δεν θυμούνται άλλη φορά τέτοιου μεγέθους ζημιές από κακοκαιρία καθώς υπήρξαν και άλλες φορές στο παρελθόν καταιγίδες με ζημιές.

Παρέμβαση Σκρέκα

Άμεση ήταν η παρέμβαση του υπουργού Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας.

Επικοινώνησε σύμφωνα με το trikalavoice.gr με την ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και τη Διοίκηση του ΕΛΓΑ, προκειμένου να τους ενημερώσει για το εύρος της καταστροφής, ζητώντας παράλληλα την κινητοποίηση του μηχανισμού του Οργανισμού, για την εκτίμηση των ζημιών και τη δρομολόγηση των διαδικασιών καταγραφής τους για γρήγορες αποζημιώσεις στους αγρότες για τις πληγείσες καλλιέργειες (βαμβάκι, καπνά, ελαιόδεντρα κ.α.) που βρίσκονται σε μία κρίσιμη περίοδο ωρίμανσης πριν τη συλλογή τους.

Τέλος, εξέφρασε την συμπαράστασή του στους πληγέντες αγρότες και κτηνοτρόφους οι μονάδες των οποίων υπέστησαν ζημιές από την καταιγίδα, εκφράζοντας παράλληλα το προσωπικό του ενδιαφέρον για την ολοκλήρωση όλων των προβλεπόμενων από τον κανονισμό του ΕΛΓΑ, διαδικασιών για να λάβουν γρήγορα οι πληγέντες παραγωγοί, τις αποζημιώσεις που θα τους επιτρέψουν να μείνουν και να δημιουργήσουν μαζί με τις οικογένειές τους, στα χωριά τους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ