ΕΛΛΑΔΑ

Ενισχύονται οι δυνάμεις στον Έβρο - Ολονύχτια μάχη με αντίπαλο και τους ανέμους

Ενισχύονται οι δυνάμεις στον Έβρο - Ολονύχτια μάχη με αντίπαλο και τους ανέμους
EUROKINISSI

Σκληρή μάχη με τις φλόγες συνεχίζουν να δίνουν οι πυροσβέστες, προσπαθώντας να οριοθετήσουν τα πύρινα μέτωπα στο Έβρο και να μην εξαπλωθούν, ειδικά μέσα στη νύχτα, καθώς οι μετεωρολογικές προβλέψεις αναφέρουν ότι αύριο Δευτέρα οι άνεμοι γυρνάνε σε νοτιάδες, κάτι που θα δυσκολέψει στο μέγιστο την κατάσβεση των πυρκαγιών.

Σύμφωνα με ενημέρωση της Πυροσβεστικής το τελευταίο εικοσιτετράωρο εκδηλώθηκαν 46 νέες δασικές πυρκαγιές, οι περισσότερες εκ των οποίων αντιμετωπίστηκαν άμεσα, στο αρχικό τους στάδιο.

Για αύριο Δευτέρα παραμένει υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς σε πολλές περιοχές της χώρας.

Σε γενική επιφυλακή παραμένει το προσωπικό των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών της Επικράτειας προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες υπηρεσιακές απαιτήσεις, που έχουν προκύψει λόγω του μεγάλου αριθμού πυρκαγιών, ενώ συνεχίζονται οι περιπολίες εναέριας επιτήρησης, καθώς και περιπολίες από Πυροσβεστικές, Αστυνομικές και Στρατιωτικές δυνάμεις.

Πηγή: Eurokinissi

Η φωτιά στον Έβρο συνεχίζει να κατακαίει ό,τι βρίσκει στο πέρασμά της και ήδη δύο ενεργά μέτωπα, το ένα στην περιοχή Λεπτοκαρυάς - Αισύμης, και το δεύτερο στην περιοχή της Δαδιάς με κατεύθυνση τον Κοτρωνιά, σκορπίζουν την καταστροφή για ένατη συνεχόμενη μέρα.

Στο σημείο επιχειρούν ισχυρές επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις, μαζί με εθελοντές πυροσβέστες και δυνάμεις των Ενόπλων Δυνάμεων, ενώ από αέρος συνδράμουν 4 αεροσκάφη και 3 ελικόπτερα.

Έρχονται... καταστροφικοί νοτιάδες

Τοπικές αρχές και φορείς έχουν στείλει τελεσίγραφο προς πάσα κατεύθυνση ότι μέχρι απόψε το βράδυ θα πρέπει να οριοθετηθούν οι φωτιές γιατί από αύριο Δευτέρα θα αλλάξει η κατεύθυνση των ανέμων, θα έχουμε νοτιάδες και η φωτιά μετά υπάρχει κίνδυνος να μεταπηδήσει σε περιοχές που δεν έχει κάψει τις προηγούμενες ημέρες.

Ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου Δημήτρης Πέτροβιτς δήλωσε στην ΕΡΤ ότι «είναι μία «πάρα πολύ δύσκολη κατάσταση», που έχει προκαλέσει ανείπωτη καταστροφή» και συνέχισε:

Πηγή : Εurokinissi

«Δυστυχώς, βλέπουμε ότι το μέτωπο της Δαδιάς δεν μπορεί να περιοριστεί, δεν μπορεί να τεθεί υπό έλεγχο. Και αυτό μας προβληματίζει περισσότερο. Χθες είχαμε συναγερμό στην Αύρα, τη Συκορράχη, στην Αισύμη άλλαξαν οι άνεμοι και είχαμε απειλή, αλλά το σημαντικό είναι ότι δεν μπορεί να περιοριστεί η φωτιά στη Δαδιά. Μιλάμε για περισσότερα από 750.000 στρέμματα στο δασικό σύμπλεγμα Σουφλίου και Αλεξανδρούπολης. Να φανταστείτε το δασικό αυτό σύμπλεγμα είναι 1.600.000 στρέμματα και αυτή η πυρκαγιά είναι η μεγαλύτερη πυρκαγιά της Ευρώπης αυτή τη στιγμή. Απευθύναμε μια ακόμα έκκληση για ενίσχυση των μέσων, γιατί από τη Δευτέρα αλλάζουν οι άνεμοι, άρα η απειλή μεγαλώνει και μετά δεν γνωρίζουμε πώς και αν θα μπορέσει να σταματήσει η επέλαση του πύρινου μετώπου. Όλα αυτά μας προβληματίζουν».

Mηνύματα 112 για εκκενώσεις οικισμών

Μάλιστα το μεσημέρι της Κυριακής (27/08) εστάλη μήνυμα από το 112 στους κατοίκους της περιοχής Λευκίμμη στον Έβρο να απομακρυνθούν προς το Τυχερό.

Στο μεταξύ, μαίνεται η φωτιά στη Ροδόπη με το 112 να στέλνει μήνυμα για εκκένωση του οικισμού Κασσιτέρα προς Σάπες.

Σε εξέλιξη δύο πυρκαγιές στη Μεσσηνία

Δύο νέα μέτωπα πυρκαγιάς έχουν ξεσπάσει την τελευταία ώρα στη Μεσσηνία. Η πρώτη φωτιά ξέσπασε στην περιοχή της Μηλέας πάνω από την Πλάτσα στο δήμο Δυτικής Μάνης πιθανότατα από κεραυνό και είναι ήδη σε εξέλιξη μεγάλη επιχείρηση της πυροσβεστικής υπηρεσίας με τη συνδρομή και της εθελοντικής ομάδας «ΓΑΙΑ» από τη Μάνη.

Παράλληλα, την ίδια στιγμή φωτιά έχει ξεσπάσει και σε αγροτοδασική έκταση στο άνω Καλό Νερό του δήμου Τριφυλίας με την κινητοποίηση να είναι μεγάλη και σε αυτή τη φωτιά από τις πυροσβεστικές δυνάμεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι πυρκαγιές δεν απειλούν για την ώρα οικισμούς και γίνεται μεγάλη προσπάθεια για να ελεγχθούν άμεσα πριν προλάβουν και πάρουν ανεξέλεγκτες διαστάσεις.

Η κατάσταση σε Άνδρο και Πάρνηθα

Στο μεταξύ, ανησυχία επικρατεί στην Άνδρο, όπου οι πύρινες εστίες ξεπήδησαν λόγω των κεραυνών. Η πυρκαγιά συνεχίζει να καίει δασικές εκτάσεις στις περιοχές Βιτάλι και Άνω Γαύριο.

Στην Πάρνηθα, ισχυρές δυνάμεις αντιμετωπίζουν αναζωπυρώσεις, κυρίως στη νοτιοδυτική πλευρά της, κοντά στο Φρούριο της Φυλής.

Νωρίτερα, εθελοντές στην περιοχή της Φυλής, ήρθαν αντιμέτωποι με ένα μακάβριο εύρημα, καθώς βρίσκονταν στις καμένες εκτάσεις από τη φωτιά.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την ΕΡΤ, εθελοντές που είχαν μεταβεί στην περιοχή της Φυλής για παροχή βοήθειας σε ζώα, εντόπισαν καμένο κρανίο, ειδοποιώντας άμεσα τις Αρχές.

Το εύρημα μεταφέρθηκε στα ειδικά εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ., για τις απαραίτητες διαδικασίες.

Επιπλέον, καλύτερη είναι η εικόνα στη Βοιωτία. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, στο Στείρι υπάρχουν διάσπαρτες ενεργές εστίες προς τον λόφο απέναντι από το Κυριάκι.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ