ΕΛΛΑΔΑ

Έσπασε ανάχωμα του Πηνειού - Μήνυμα του 112 για εκκένωση από τις περιοχές Βρυότοπος και Αμπελώνας

Έσπασε ανάχωμα του Πηνειού - Μήνυμα του 112 για εκκένωση από τις περιοχές Βρυότοπος και Αμπελώνας
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΧΗΡΑΣ

Μήνυμα του 112 έλαβαν οι κάτοικοι των περιοχών Βρυότοπος και Αμπελώνας της Θεσσαλίας, με τις Αρχές να τους προτρέπουν να απομακρυνθούν από την περιοχή προς τον Τύρναβο επειδή έσπασε ανάχωμα του Πηνειού

Όλες οι παραπήνειες συνοικίες της Λάρισας, ο Άγιος Θωμάς, ο Άγιος Χαράλαμπος, ο Ιπποκράτης, η Νέα Σμύρνη, έχουν πλημμυρίσει ενώ έχει διακοπεί η κυκλοφορία προς τον περιφερειακό δρόμο στα Τρίκαλα, εντός της Λάρισας, από τη δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης και Αποχέτευσης.

Τρία χωριά του Δήμου Λαρισαίων, η Μάνδρα, η Αμυγδαλέα και το Κουτσόχερο εκκενώθηκαν, ενώ τη νύχτα μήνυμα του 112 εστάλη στους κατοίκους της Αλεξανδρινής Αγιάς προκειμένου να απομακρυνθούν προς το Στόμιο.

Έχει σπάσει επίσης αγωγός με αποτέλεσμα ο δρόμος να έχει γεμίσει νερά, το ποτάμι είναι από την απέναντι πλευρά, έχει μεν υπεχειλίσει ακόμη όμως δεν έχουν βγει τα νερά.

Στις εργατικές κατοικίες της Λάρισας, στη Γιάννουλη, το νερό έχει φτάσει στη μέση των κτηρίων σύμφωνα με την ΕΡΤ. Το νερό στο σημείο έρχεται ορμητικό και από την Καρδίτσα και από τα Τρίκαλα, ο όγκος του είναι μεγάλος, ενώ μέσα στη νύχτα έσπασαν το ανάχωμα της Γυρτώνης για να αποσυμφωρηθεί ο ποταμός.

Επί ποδός όλη τη νύχτα το συντονιστικό του δήμου Λαρισαίων, ειδοποιούσε τους κατοίκους, και στον Άγιο Θωμά και στα εργατικά της Γιάννουλης και στη συνοικία Ιπποκράτης και άλλες παραπήνειες συνοικίες για να είναι σε επιφυλακή.

Νωρίτερα, με δική του ανακοίνωση ο δήμος Λαρισαίων καλούσε τους πολίτες λόγω της ιδιαίτερα μεγάλης ποσότητας νερού του Πηνειού ποταμού και για προληπτικούς λόγους, υπάρχει ανάγκη απομάκρυνσης όσων βρίσκονται εντός της πλημμυρικής ζώνης του ποταμού που περικλείεται από την κοίτη του ποταμού έως το ανάχωμα της οδού Σάκη Καράγιωργα και από την γέφυρα της Νέας Σμύρνης έως και τον Βιολογικό καθαρισμό (περιοχή Αγίας Μαρίνας).

Ειδικότερα, καλούνταν να απομακρυνθούν, το συντομότερο δυνατό, όσοι διατηρούν μονάδες με ζώα, μικρές επιχειρήσεις κλπ, όλοι όσοι βρίσκονται στην συγκεκριμένη περιοχή.

Κάτοικοι της περιοχής, μιλώντας στο CNN Greece, επιρρίπτουν ευθύνες στη Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης και Αποχέτευσης καταγγέλοντας ότι δεν έκλεισε το θυρόφραγμα του αγωγού αποροής των ομβρίων του οικισμού στον Πηνειό, με αποτέλεσμα όσο ανεβαίνει η στάθμη του, τα νερά να επιστρέφουν και να ξεπηδούν απο τις σχάρες αποχέτευσης, πλημμυρίζοντας τους δρόμους του οικισμού. Όπως αναφέρουν έχει πλημμυρίσει το αντλιοστάσιο στην Περιοχή του Αγίου Θωμά με συνέπεια να μην απορροφούνται τα νερά. Εξω απο τη Λάρισα υπαρχει το φράγμα της Γυρτώνης το οποιο δημιουργεί προβλήματα, καθως επιστρέφουν τα νερά προς την πολη και δεν εχουν διέξοδο. Επιπλέον, η διαθεσιμότητα πόσιμου νερού στην πόλη είναι περιορισμένη.

Ο μέχρι στιγμής απολογισμός είναι έξι νεκροί, και εκφράζονται φόβοι ότι θα αυξηθούν, καθώς άγνωστος είναι ο αριθμός των αγνοουμένων. Την Πέμπτη, οι σοροί δύο γυναικών ανασύρθηκαν από σπίτια στο χωριό Αστρίτσα της Καρδίτσα. Νωρίτερα είχε εντοπιστεί νεκρός άντρας μισοπλακωμένος από φερτά υλικά σε ρέμα κοντά στον οικισμό Πετρωτό Δομοκού. Ο κτηνοτρόφος είχε δηλωθεί στην ΕΛΑΣ ως αγνοούμενος από τον αδερφό του.

Εκατοντάδες διασώσεις

Καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας υπήρχαν μέσα στο χωριό Ένοπλες Δυνάμεις με λέμβους και συνέχιζαν να επιχειρούν προκειμένου να σώσουν εγκλωβισμένους κατοίκους, αφού αργά το απόγευμα σταμάτησαν τα έξι ελικόπτερα να απεγκλωβίζουν κατοίκους.

Συνολικά 1.881 διασώσεις - απομακρύνσεις ατόμων, που μεταφέρθηκαν σε ασφαλή σημεία, έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι αυτή την στιγμή ενώ από Τρίτη 5 Σεπτεμβρίου, έως σήμερα τις 6.30 το πρωί το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος έλαβε 6.406 κλήσεις, σύμφωνα με ενημέρωση της Πυροσβεστικής. Οι κλήσεις αφορούν κυρίως αντλήσεις υδάτων, κοπές δέντρων και απομακρύνσεις ατόμων προς ασφαλή σημεία.

Συγκεκριμένα:

Στην Περιφέρεια Θεσσαλίας 4.427 κλήσεις, εκ των οποίων:

-Στη Μαγνησία, 2.260 κλήσεις, ενώ μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 640 αντλήσεις υδάτων και έχουν μεταφερθεί σε ασφαλή σημεία 610 άτομα

-Στην Λάρισα 332 κλήσεις, ενώ μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 130 αντλήσεις υδάτων και έχουν μεταφερθεί σε ασφαλή σημεία 135 άτομα

-Στην Καρδίτσα, 1.110 κλήσεις, ενώ μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 240 αντλήσεις υδάτων και έχουν μεταφερθεί σε ασφαλή σημεία 410 άτομα

-Στα Τρίκαλα, 605 κλήσεις, ενώ μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 90 αντλήσεις υδάτων και έχουν μεταφερθεί σε ασφαλή σημεία 370 άτομα

-Στη Σκιάθο, 120 κλήσεις, ενώ μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 28 αντλήσεις υδάτων και έχουν μεταφερθεί σε ασφαλή σημεία 35 άτομα

Επίσης, 110 εναέριες διασώσεις πραγματοποιήθηκαν χθες Πέμπτη 7 Σεπτεμβρίου 2023 και επιχείρησαν 10 ελικόπτερα, εκ των οποίων τα 3 είχαν διατεθεί από το Γ.Ε.ΕΘ.Α. και συγκεκριμένα:

-24 (23 και 1 μωρό) άτομα καθώς και 1 σκύλος από Αγία Τριάδα Καρδίτσας

-28 άτομα από Παλαμά Καρδίτσας

-25 άτομα από Μεταμόρφωση Καρδίτσας

-1 άτομο από Κοσκινά Καρδίτσας

-11 άτομα από Ψαθοχώρι Καρδίτσας

-15 άτομα από Μεγάλα Καλύβια Τρικάλων

-4 άτομα από Ερμήτσι Καρδίτσας

-2 άτομα από Αστρίτσα Καρδίτσας

Σημειώνεται ότι όλες οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας παραμένουν σε γενική επιφυλακή. Παράλληλα, το Πυροσβεστικό Σώμα καλεί όλους τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμόδιων αρχών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ