ΕΛΛΑΔΑ

Πλημμύρες: Στα 10 μέτρα το νερό στη Λάρισα - Αγωνία και συνεχείς απεγκλωβισμοί σε όλη τη Θεσσαλία

Πλημμύρες: Στα 10 μέτρα το νερό στη Λάρισα - Αγωνία και συνεχείς απεγκλωβισμοί σε όλη τη Θεσσαλία
ΥΠΕΘΑ/ΔΝΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Δραματικές στιγμές ζουν οι κάτοικοι στα προάστια της Λάρισας, καθώς η στάθμη του Πηνειού όσο περνούν οι ώρες, ολοένα και ανεβαίνει, βυθίζοντας στο νερό περιοχές στα περίχωρα της θεσσαλικής πόλης. Συγκεκριμένα, η στάθμη του Πηνειού έχει φτάσει στα 10 μέτρα και εκφράζονται φόβοι ότι αν συνεχιστεί η άνοδος, το νερό είναι πιθανόν να φτάσει ακόμη και μέσα στην πόλη.

Ήδη η περιοχή του Γιάννουλη έχει βυθιστεί στο νερό, ενώ εστάλη μήνυμα 112 για προληπτική εκκένωση της περιοχής Ιπποκράτης. Χαρακτηριστικό της αγωνίας που επικρατεί για πολλές περιοχές της Λάρισας, είναι ότι ο ίδιος ο δήμαρχος της πόλης, Απόστολος Καλογιάννης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, επιβεβαίωσε πως η στάθμη του νερού στον Πηνειό έχει φτάσει τα 10 μέτρα και ότι υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να πλημμυρίσει ολόκληρη η πόλη:

«Έχουμε εκκενώσει τρία χωριά στην είσοδο του Πηνειού και τρία στην έξοδο, ενώ έχουν εκκενωθεί χωριά και εργατικές κατοικίες στη συνοικία του Αγίου Θωμά. Αν δεν καταφέρουμε να κόψουμε τις ροές του νερού την επόμενη ώρα, θα πάμε σε εκκένωση της οικίας του Ιπποκράτη. Υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να πλημμυρίσει η πόλη και κυρίως οι παρακείμενες συνοικίες».

Απαντώντας στο αν έχει ξαναδεί τέτοια φαινόμενα στην πόλη, ο κ. Καλογιάννης είπε: «Ποτέ δεν έχουμε δει κάτι τέτοιο. Είναι ασύλληπτο. Ποτέ στην ιστορία της πόλης. Το 1881 είχε τέτοια πλημμύρα με 15.000 κατοίκους, όχι με 200.000».

Μήνυμα εκκένωσης στον Ιπποκράτη Λάρισας

Μήνυμα από το 112 για να απομακρυνθούν κινούμενοι προς το Αλκαζάρ και το κέντρο της Λάρισας, εστάλη στους κατοίκους της συνοικίας Ιπποκράτης.

«Αν βρίσκεστε στη συνοικία Ιπποκράτη Λάρισας απομακρυνθείτε προς Αλκαζάρ & Κέντρο Πόλης λόγω έντονων πλημμυρικών φαινομένων. Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών» αναφέρει το μήνυμα.

Η κατάσταση είναι σοβαρή στη Λάρισα, καθώς η στάθμη του νερού στον Πηνειό συνεχώς ανεβαίνει.

Πέντε ποτάμια «συναντήθηκαν» στη Λάρισα

Ο χάρτης της Θεσσαλίας άλλαξε μετά την επέλαση της κακοκαιρίας Daniel που αποδείχτηκε τρεις φορές πιο καταστροφικός από τον «Ιανό», ενώ βάσει των δορυφορικών δεδομένων, το μεγαλύτερο τμήμα των νομών Τρικάλων και Καρδίτσας έχει κατακλυστεί από τα νερά χειμάρρων και παραποτάμων του Πηνειού.

Στη δορυφορική εικόνα, που ανέλυσε το κέντρο BEYOND του Αστεροσκοπείου Αθηνών, φαίνεται ότι η έκταση που πλημμύρισε από την κακοκαιρία Daniel (με το γαλάζιο και μπλε χρώμα) είναι τριπλάσια σε σύγκριση με την έκταση που είχε κατακλυστεί από τον Ιανό (με το μοβ χρώμα).

Υπολογίζεται ότι ενώ ο Ιανός κατέστρεψε 150.000 στρέμματα, αυτή τη φορά πλημμύρισαν περίπου 450.000 στρέμματα εκ των οποίων το 97% καλλιεργήσιμη γη, γεγονός που προκαλεί προβληματισμό για την επόμενη μέρα ως προς την επάρκεια τροφίμων.

Κακοκαιρία Daniel: Άλλαξε ο χάρτης της Θεσσαλίας – Πέντε ποτάμια συναντήθηκαν

Το ιδιαίτερο γνώρισμα της Θεσσαλίας είναι ότι εκεί συναντιούνται 5 ποτάμια. Ο Ενιπέας (10ος σε μέγεθος ποταμός της χώρας) έρχεται από τα ανατολικά του Παλαμά, μαζεύει νερά από όρος Όρθρυς στη Φθιώτιδα, βγαίνει στον θεσσαλικό κάμπο και εκεί συναντά τον ποταμό Σοφαδίτη που έρχεται από Σοφάδες. Και οι δύο διέρχονται ανατολικά του Παλαμά και κατευθύνονται προς Πηνειό.
Δυτικά του χωριού Παλαμάς είναι ο Καλέντζης και Καράμπαλης και επίσης κατευθύνονται στον Πηνειό.

Όλοι αυτοί οι 4 συναντιούνται μεταξύ τους και πριν τη Μεταμόρφωση μπαίνουν στον Πηνειό, μαζί με τα νερά των χειμάρρων πάνω από τα Φάρσαλα.
Όλοι αυτοί οι ποταμοί φούσκωσαν από το μεγάλο ύψος βροχής, με αποτέλεσμα τις εικόνες αποκάλυψης που είδαμε.

Κακοκαιρία Daniel: Άλλαξε ο χάρτης της Θεσσαλίας – Πέντε ποτάμια συναντήθηκαν

Η βροχή ήταν πρωτοφανής στα χρονικά, από την εποχή που συλλέγονται δεδομένα, περίπου 150 ετών και δεν θα μπορούσε να συγκρατηθεί ούτε αν τα αντιπλημμυρικά έργα ήταν τέλεια, πόσο μάλλον όταν υπάρχουν τέτοιες ελλείψεις.

Συγκεκριμένα:

  • λείπουν πολλά αντιπλημμυρικά έργα, κυρίως φράγματα συγκράτησης στα βουνά και έργα διευθέτησης στις ορεινές λεκάνες
  • τα υφιστάμενα αντιπλημμυρικά είναι λάθος διαστασιολογημένα
  • αναχώματα, τάφροι και κανάλια, αρδευτικά και μη, είναι κατασκευασμένα με παρωχημένα δεδομένα
  • λείπουν αναλυτικοί χάρτες πλημμυρικού κινδύνου και όσοι υπάρχουν δεν έχουν υπολογίσει τα φερτά υλικά αλλά μόνο τον όγκο του νερού
  • δεν έχουν γίνει διανοίξεις σε κοίτες ποταμών και εκβαθύνσεις ώστε να μπορούν να συγκρατούν περισσότερο νερό

Απεγκλωβισμοί από τη Μονάδα Υποβρύχιων Αποστολών στην Καρδίτσα

Με αμείωτους ρυθμούς συνεχίζονται οι επιχειρήσεις απεγκλωβισμού κατοίκων που έχουν αποκλειστεί από την κακοκαιρία Daniel στην Αγία Τριάδα της Καρδίτσας. Πιο συγκεκριμένα δύο τριμελείς ομάδες της Μονάδας Υποβρύχιων Αποστολών με δύο πνευστά πλωτά τύπου Zodiac επιχειρούν από χθες στην περιοχή και μέχρι και αυτή την ώρα έχουν απεγκλωβίσει 50 άτομα.

Σημειώνεται ότι από το μεσημέρι της Πέμπτης ξεκίνησαν οι επιχειρήσεις διάσωσης από αέρος. Μάλιστα ήταν συγκλονιστική η προσπάθεια για να διασωθεί ένας πατέρας και το παιδί του, από ελικόπτερο Super Puma της Πυροσβεστικής καθώς το σπίτι τους είχε καλυφθεί από νερό.

Προηγουμένως, άλλη επιχείρηση με ελικόπτερο Super Puma αφορούσε μια γυναίκα που ήταν μέσα στο νερό. Όπως φαίνεται στο ακόλουθο βίντεο, διασώστης κατέβηκε με το ειδικό σχοινί από το ελικόπτερο, προσέγγισε την γυναίκα, την έδεσε πάνω του και στη συνέχεια τους ανέβασαν και τους δύο στο Super Puma.

Σε άλλο βίντεο οι διασώστες απομάκρυναν με επιτυχία μια νεαρή σε ηλικία γυναίκα. Εκτός από το Super Puma έρευνας και διάσωσης στην επιχείρηση διάσωσης θα χρησιμοποιηθούν, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, τέσσερα Βell της πυροσβεστικής ενώ θα συμμετέχουν ένα Bell και ένα Super Puma των Ενόπλων Δυνάμεων. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι με τελευταία ενημέρωση από το ΓΕΕΘΑ, μέχρι τώρα έχουν γίνει 1186 απεγκλωβισμοί.

Αυτοί είναι οι δέκα επιβεβαιωμένοι νεκροί της θεομηνίας

Στους δέκα ανέρχονται πλέον οι νεκροί από το σαρωτικό πέρασμα της κακοκαιρίας Daniel στη χώρα μας, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, σε έκτακτη ενημέρωση, το απόγευμα της Παρασκευής (8/9). Παράλληλα, ο κ. Κικίλιας ανακοίνωσε ότι τέσσερις άνθρωποι αγνοούνται στον Βόλο και το Πήλιο.

Η μακάβρια λίστα των νεκρών:

1. Στις 5-09-2023 άνδρας 51 ετών που παρασύρθηκε στον Άγια Αικατερίνη Βόλου

2. Στις 6-09-2023 γυναίκα 87 ετων στο Πάλτση Πηλίου

3. Στις 6-09-2923 άνδρας 82 ετών στον Ελληνόπυργο Καρδίτσας

4. Στις 7-09-2023 51 ετών στο Πετρωτό Δομοκού

5. Στις 7-9-2023 2 ηλικιωμένες (75 και 85) από οικία στην Αστρίτσα

6. Στις 8-09-2023 μια ηλικιωμένη στη Μαραθέα από οικία

7. Στις 8-09-2023 δυο γυναίκες από δύο διαφορετικές οικίες στον Παλαμά, η μια πνιγμένη και η άλλη καταπλακωμένη

8. Στις 8-09-2023, μια γυναίκα από την παραλία Θεοτόκος πλησίον του οικισμού Λυρή στο νοτιοανατολικο Πήλιο.

Τη δικογραφία ανέλαβε το Λιμενικό επειδή εντοπίστηκε στην παραλιακή περιοχή. Μεταφέρθηκε στο Κ.Υ. Αργαλαστής και στη συνέχεια στο νοσοκομείο Βόλου

ΔΗΜΟΦΙΛΗ