ΕΛΛΑΔΑ

Κακοκαιρία Daniel: Αγωνία αν θα αντέξουν τα αναχώματα στον Πηνειό - Ενισχύονται τα φράγματα

Κακοκαιρία Daniel: Αγωνία αν θα αντέξουν τα αναχώματα στον Πηνειό - Ενισχύονται τα φράγματα
ΚΥΔΩΝΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ/INTIME

Βυθισμένος κάτω από τόνους νερού παραμένει ο θεσσαλικός κάμπος, αφού ο Πηνειός συνεχίζει να κατεβάζει νερό, αν και οι καιρικές συνθήκες έχουν βελτιωθεί. Τα αναχώματα στο ποτάμι συγκρατούν μεγάλο μέρος του υδάτινου όγκου, η αγωνία όμως για το αν θα παραμείνουν αλώβητα παραμένει.

Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής Γιάννης Αρτοποιός ανέφερε ότι ο Πηνειός έχει φουσκώσει με αποτέλεσμα τα νερά περιμετρικά της πόλης της Λάρισας να έχουν φτάσει τα 2- 2,5 μέτρα.

Ο Πηνειός, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Πυροσβεστικης, βρίσκεται σε ένα οριακό σημείο. «Οι παρεκκλίσεις είναι στις στροφές του ποταμού και εκεί περιμέναμε το πρόβλημα, παρακολουθούμε και την ορή στην κοίτη του ποταμού και η κατάσταση αξιολογείται συνεχώς, είναι τεράστιο το πεδίο επιχειρήσεων», ανέφερε.

Όσον αφορά τους αγνοούμενους και τους εγκλωβισμένους, ο κ. Αρτοποιός τόνισε πως, «επίσημα καταγεγραμμένα υπάρχουν ακόμη πολλοί άνθρωποι που βρίσκονται στα χωριά γύρω από την Καρδίτσα, από τον Παλαμά και προς τα Τρίκαλα. Δεν είναι αγνοούμενοι είναι εγκλωβισμένοι, η επίσημη καταγραφή για αγνοούμενους είναι 6. Από την αρχή της κακοκαιρίας έχουν γίνε περισσότερες από 2.850 διασώσεις πολιτών και έχουμε λάβει παραπάνω από 7.800 κλήσεις για συμβάντα. Οι νεκροί έως τώρα σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία είναι 10. Θα μπούμε σε όλα σπίτια και θα ανοίξουμε όλες τις πόρτες, είτε έχουν αναζητηθεί είτε όχι, ακόμα και στις πιο απομακρυσμένες περιοχές».

«Βρισκόμαστε στο κινητό επιχειρησιακό κέντρο «Όλυμπος», είναι στα 5-6 χιλιόμετρα από τον Παλαμά Καρδίτσας, σε μια γιγαντιαία επιχείρηση έκτασής περίπου 750.000 και πλέον στρεμμάτων. Είναι μία πού μεγάλη επιχείρηση της Πυροσβεστικής σε συνεργασία με τον Ελληνικό Στρατό και την ΕΛ.ΑΣ, το Λιμενικό Σώμα και εκατοντάδες εθελοντές οι οποίοι συνδράμουν στις επιχειρήσεις μας, καθώς και η τοπική αυτοδιοίκηση της Θεσσαλίας είναι δίπλα μας από την πρώτη στιγμή», είπε αρχικά ο κ. Αρτοποιός.

Μέχρι και το απόγευμα της Παρασκευής, το 112 έστελνε ηχούσε στα κινητά των κατοίκων της Λάρισας, με το τελευταίο μήνυμα να ειδοποιεί τους κατοίκους της συνοικίας Ιπποκράτη να απομακρυνθούν προς Αλκαζάρ και το κέντρο της πόλης, λόγω έντονων πλημμυρικών φαινομένων και να ακολουθούν τις οδηγίες των Αρχών. Μήνυμα από το 112 εστάλη το μεσημέρι του Σαββάτου στο Ομορφοχώρι του Δήμου Κιλελέρ που τους προειδοποιεί για τα έντονα πλημμυρικά φαινόμενα.

Το βράδυ της Παρασκευής, ο δήμαρχος της πόλης, Απόστολος Καλογιάννης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, επιβεβαίωσε πως η στάθμη του νερού στον Πηνειό έχει φτάσει τα 10 μέτρα και ότι υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να πλημμυρίσει ολόκληρη η πόλη:

«Έχουμε εκκενώσει τρία χωριά στην είσοδο του Πηνειού και τρία στην έξοδο, ενώ έχουν εκκενωθεί χωριά και εργατικές κατοικίες στη συνοικία του Αγίου Θωμά. Αν δεν καταφέρουμε να κόψουμε τις ροές του νερού την επόμενη ώρα, θα πάμε σε εκκένωση της οικίας του Ιπποκράτη. Υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να πλημμυρίσει η πόλη και κυρίως οι παρακείμενες συνοικίες», σημείωσε.

Σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ανέφερε επίσης:

«Στην πόλη της Λάρισας το φαινόμενο δεν έχει προκαλέσει μόνο αναστάτωση αλλά και αρκετές καταστροφές. Τα νερά που έρχονται από την πλευρά των Τρικάλων είναι πάρα πολλά και δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για το πως θα εξελιχθεί η κατάσταση από εδώ και στο εξής. Μετά τις εκκενώσεις των οικισμών και την προσπάθεια να απεγκλωβίσουμε ανθρώπους, η σκέψη μας και η προσπάθειά μας είναι κοντά σε όσους υποφέρουν και στη Λάρισα είναι αρκετοί και η πλειοψηφία υπακούν σε όσα τους λέμε.

Η πόλη δοκιμάζεται και δοκιμάζεται πολύ σκληρά. Δεν αντιμετωπίσαμε ξανά στο παρελθόν τέτοιο πρόβλημα. Αυτή την στιγμή το μήνυμά μας είναι αν περιορίσουμε τις ζημιές και να μην κινδυνεύσει καμία ανθρώπινη ζωή. Θέλουμε να μας ακούν οι πολίτες και να υπακούν έχουμε την δυνατότητα να βοηθάμε. Αυτή η πόλη και αυτή τη φορά συνεχίζει να είναι ανθεκτική».

Μαζι με τα ελικόπτερα της Πυροσβεστικής επιχειρεί και ιδιωτικό ελικόπτερο στις εναέριων διασώσεις που έχει διατεθεί στο ΠΣ από την οικογένεια Θόδωρου και Γιάννας Αγγελοπουλου

Σε Γενική Επιφυλακή η Πολιτική Προστασία - Στις 2.806 οι διασώσεις

Το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος από την Τρίτη, 05-09-2023 και Ω/07:00 έως σήμερα Σάββατο, 09-09-2023 και Ω/07:00 έχει λάβει 7.687 κλήσεις, για αντλήσεις υδάτων και κοπές δέντρων, ενώ μέχρι αυτή τη στιγμή έχουν πραγματοποιηθεί 2.806 διασώσεις - απομακρύνσεις ατόμων που μεταφέρθηκαν σε ασφαλή σημεία.

Περιπολία της ομάδας Ζ-ΜΑΚ για αγνοούμενους στον Παλαμά Καρδίτσας | CNN Greece

Συγκεκριμένα:

Στην Περιφέρεια Θεσσαλίας 5.427 κλήσεις, εκ των οποίων:

  • στη Μαγνησία,272 κλήσεις, ενώ μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 790 αντλήσεις υδάτων και έχουν μεταφερθεί σε ασφαλή σημεία 630 άτομα
  • στην Λάρισα 670 κλήσεις, ενώ μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 193 αντλήσεις υδάτων και έχουν μεταφερθεί σε ασφαλή σημεία 190 άτομα
  • στην Καρδίτσα, 1.480 κλήσεις, ενώ μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 310 αντλήσεις υδάτων και έχουν μεταφερθεί σε ασφαλή σημεία 710 άτομα
  • στα Τρίκαλα, 885 κλήσεις, ενώ μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 143 αντλήσεις υδάτων και έχουν μεταφερθεί σε ασφαλή σημεία 610 άτομα
  • στη Σκιάθο, 120 κλήσεις, ενώ μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 28 αντλήσεις υδάτων και έχουν μεταφερθεί σε ασφαλή σημεία 35 άτομα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ