ΕΛΛΑΔΑ

Πλημμύρες στη Θεσσαλία: Ώρες αγωνίας για τον Πηνειό - Μέτρα στήριξης για τους πληγέντες

Πλημμύρες στη Θεσσαλία: Ώρες αγωνίας για τον Πηνειό - Μέτρα στήριξης για τους πληγέντες
INTIME / ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Για ένα ακόμη 24ωρο η Θεσσαλία ζει σε ένα μακάβριο σκηνικό, όπου ανάμεσα σε τόνους λάσπης και κατεστραμμένων περιουσιών, βρίσκονται θαμμένα χιλιάδες ζώα που αποτελούν μια υγειονομική «βόμβα», την ώρα που τα θύματα από τη φονική κακοκαιρία Daniel δυστυχώς αυξάνονται.

Οι νεκροί από τις πλημμύρες που «έπνιξαν» ολόκληρα χωριά και συνοικίες έφτασαν τους 15, καθώς το απόγευμα της Κυριακής (10/9) εντοπίστηκε μία ακόμη σορός από το Λιμενικό στον Παγασητικό Κόλπο και όπως αποδείχτηκε, ανήκε στον 42χρονο που αγνοούνταν από τις 5 Σεπτεμβρίου στην Αγία Αικατερίνη Βόλου.

Νωρίτερα, το μεσημέρι, εντοπίστηκαν νεκροί μητέρα και γιος που αγνοούνταν στη Μεταμόρφωση Καρδίτσας. Οι αγνοούμενοι είναι πλέον δύο και συγκεκριμένα το νιόπαντρο ζευγάρι από την Αυστρία που χάθηκε στο Πήλιο.

Σε κατάσταση πολιορκίας ολόκληρα χωριά

Πλέον, ο φόβος των δυνάμεων διάσωσης βρίσκεται στην υπερχείλιση του Πηνειού, καθώς η στάθμη του ποταμού έχει ξεπεράσει τα όρια συναγερμού. Η Λάρισα παραμένει βουτηγμένη στα λασπόνερα, ο Βόλος είναι χωρίς νερό για 7η μέρα, ενώ στην Καρδίτσα, χωριά παραμένουν ακόμη μέσα στο νερό.

Σε κόκκινο συναγερμό βρίσκονται οι παραποτάμιες περιοχές σχεδόν σε όλο το μήκος του Πηνειού. Γειτονιές της Λάρισας έχουν ήδη «πνιγεί» στα νερά, και συνεργεία τοποθετούν αναχώματα και εγκαθιστούν μηχανήματα άντλησης για να μην πλημμυρίσει το κέντρο της πόλης, που είναι αποκλεισμένη οδικώς και σιδηροδρομικώς.

Πολύ δύσκολη παραμένει και η κατάσταση για τους κατοίκους των χωριών πέριξ της κοιλάδας των Τεμπών. Στην Παλαιά εθνική οδό Λάρισας - Θεσσαλονίκης τα νερά του Πηνειού έχουν σκεπάσει τα πάντα. Το 1,5 μέτρο φτάνει η στάθμη των υδάτων περιμετρικά του οικισμού Κουλούρι.

Μητσοτάκης: Θα είμαστε άμεσα δίπλα στους πολίτες

Το κράτος θα είναι δίπλα στους πολίτες που επλήγησαν και γρήγορα, τόνισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, από τη Λάρισα και είπε πως η κυβέρνηση θα κάνει ότι καλύτερο γίνεται για να επανέλθει η περιοχή σε κάποιους κανονικούς ρυθμούς και πως αύριο θα ανοίξει η ειδική πλατφόρμα για τους πληγέντες .

Ο πρωθυπουργός ανέφερε πως σήμερα το ενδιαφέρον βρίσκεται στην δημόσια υγεία. Όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης αγρότες και κτηνοτρόφοι θα καλυφθούν μέσω του ΕΛΓΑ, ο οποίος θα καλύψει στο ακέραιο οποιαδήποτε πρόσθετη παροχή απαιτείται.

Θα χρειαστούμε την αρωγή της Ευρωπαϊκή Ένωσης, είπε ο πρωθυπουργός και ανέφερε πως την Τρίτη θα είναι στο Στρασβούργο επικεφαλής κλιμακίου, για συνομιλίες με την πρόεδρο της ΕΕ Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, για την αρωγή από την Ευρώπη για την κακοκαιρία που σχετίζεται και με την κλιματική αλλαγή.

Ο πρωθυπουργός έκανε αναφορά και στην αναβάθμιση της χώρας με την επενδυτική βαθμίδα υπογραμμίζοντας πως «σίγουρα είναι το τελευταίο που ενδιαφέρει τους πολίτες αλλά είναι σημαντικό».

Αυτά είναι τα μέτρα στήριξης στους πληγέντες

Τα άμεσα μέτρα για την στήριξη των πληγέντων από τις πλημμύρες λόγω της κακοκαιρίας Daniel στη Θεσσαλία παρουσίασε ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Τριαντόπουλος μιλώντας από τη Λάρισα.

Όπως ανέφερε ο κ. Τριαντόπουλος, ήδη τα κλιμάκια των αρμόδιων υπηρεσιών έχουν ξεκινήσει να πραγματοποιούν αυτοψίες και καταγραφές, ενώ μέχρι στιγμής έχουν γίνει περίπου 2.500 αυτοψίες.

Τη Δευτέρα θα είναι διαθέσιμη η πλατφόρμα πρώτης αρωγής στη διεύθυνση arogi.gov.gr μέσω της οποίας θα δοθούν οι πρώτες ενισχύσεις στους πληγέντες, ανακοίνωσε ο υφυπουργός και προσέθεσε ότι η έκτακτη εφάπαξ ενίσχυση ως πρώτη αρωγή, έναντι στεγαστικής συνδρομής θα φτάνει τα 10.000 ευρώ ενώ η έκτακτη εφάπαξ ενίσχυση ως πρώτη αρωγή για στήριξη των επιχειρήσεων θα φτάνει τα 4.000 ευρώ.

Παράλληλα, σε 6.600 ευρώ ανέρχεται η οικονομική βοήθεια που θα δίνεται για την αντιμετώπιση των ζημιών σε οικοσκευές καθώς και για τις πρώτες επιδιορθώσεις σε σπίτια, ενώ συνολικά προβλέπεται η στεγαστική συνδρομή να καλύψει το 80% της επισκευής ή της ανακατασκευής των κατοικιών που επλήγησαν από την κακοκαιρία. Παράλληλα, για τους κατοίκους των περιοχών όπου τα σπίτια υπέστησαν ζημιές (δηλαδή αν το σπίτι κριθεί «κίτρινο» ή «κόκκινο») θα δοθεί επιδότηση ενοικίου και συγκατοίκησης που θα κυμαίνεται από 300 έως 500 ευρώ για να μπορέσει να μείνει ή να συγκατοικήσει με ένα άλλο φιλικό του ή συγγενικό του πρόσωπο στην περιοχή.

Για τις επιχειρήσεις προβλέπεται να δοθούν ποσά που θα καλύπτουν περίπου το 70% των ζημιών και στο μέτρο περιλαμβάνονται οι κτηνοτροφικές και αγροτικές μονάδες.

Επιπλέον, ο κ. Τριαντόπουλος ανακοίνωσε ότι θα υπάρξει χορήγηση αναστολών φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων, αναστολή διενέργειας πράξεων αναγκαστικής εκτέλεσης σε ορίζοντα εξαμήνου, τριετής απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ συμπεριλαμβανομένων και των αγροτεμαχίων και τέλος την αναστολή συμβάσεων εργασίας η οποία ενεργοποιείται στις επιχειρήσεις οι οποίες επλήγησαν από τις πλημμύρες με αντίστοιχη επιδότηση 534 ευρώ έτσι ώστε να στηριχθούν οι εργαζόμενοι που θα μπουν σε αυτό το καθεστώς.

Ταυτόχρονα, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί θα στηριχθούν ακόμα περισσότερα οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης για να μπορέσουν να προχωρήσουν στις αποκαταστάσεις που είναι απαραίτητες. Αθροιστικά η έκτακτη χρηματοδότηση φτάνει τα 45 εκατομμύρια ευρώ.

Τέλος, ο κ. Τριαντόπουλος ανακοίνωσε ότι σε συνεργασία με το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας θα δοθεί παράταση στην καταβολή του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος και του Στεγαστικού Επιδόματος.

Πότε αναμένεται αποκλιμάκωση στο πεδίο

Το μεσημέρι της Κυριακής 10/9, η στάθμη του νερού στον Πηνειό είχε μία μικρή πτώση, στα 7.92 μέτρα, κάτι που σύμφωνα με την ΕΡΤ, οι ειδικοί μεταφράζουν ως θετικό στοιχείο.

Με την υποχώρηση των υδάτων, με κατεύθυνση τις εκβολές, είναι πιθανό να βλέπουμε να πλημμυρίζουν κάποια σημεία όπως συμβαίνει με την είσοδο της Εθνικής οδού έξω από την πόλη όπου το νερό να έφθασε και τα δύο μέτρα, αλλά και κάποια χωριά κοντά στα Τέμπη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δίνουν οι αισθητήρες που έχει τοποθετήσει το ΕΛΚΕΘΕ μέσα στον Πηνειό, η στάθμη του νερού στις 3 Σεπτεμβρίου ήταν μόλις 1.29 εκατοστά, στις 8 Σεπτεμβρίου έφθασε στα 8,43 μέτρα, και από εκεί και μετά όπως φαίνεται από την καμπύλη ξεκινά η αποκλιμάκωση.

Αν συμβούν όλα αυτά το νερό θα κυλήσει προς τα Τέμπη για να καταλήξει στις εκβολές του Πηνειού και να πέσει στη θάλασσα, στην περιοχή Στόμιο, μετά την κοιλάδα των Τεμπών.

Ειδικοί λένε, πως σε 2-3 ημέρες η στάθμη θα πέσει σε επίπεδα ασφαλείας εφόσον συντρέξουν και κάποιες άλλες προϋποθέσεις, δηλαδή αν δεν σπάσει άλλο ανάχωμα ώστε να πέσει νέο νερό μέσα στην πόλη και τις γύρω περιοχές, αν δεν βρέξει και αν δεν αυξηθεί η ταχύτητα ροής του νερού.

Αρτοποιός: Δεν κινδυνεύει κόσμος στην Καρδίτσα

Για πρώτη φορά, από την πρώτη μέρα που ξέσπασαν τα ακραία φαινόμενα της κακοκαιρίας Daniel, ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής, Γιάννης Αρτοποιός, ανέφερε πως στην πλημμυρισμένη Καρδίτσα, δεν κινδυνεύουν πια πολίτες. Στην επίσημη ενημέρωση, ανέφερε χαρακτηριστικά:

«Στην Καρδίτσα δεν υπάρχει πια κίνδυνος για ανθρώπινες ζωές. Όσοι παραμένουν στις περιοχές της πόλης είναι οικειοθελώς παραμένοντες. Τους παρέχονται είδη πρώτης ανάγκης», ενώ συμπλήρωσε πως «οι επιχειρήσεις διάσωσης από το μεσημέρι της Κυριακής, επικεντρώνονται στη Λάρισα. Εκεί διεξάγονται πιο πολύ επιχειρήσεις εντός της πόλης, στις περιοχές Γιάννουλη, Άγιος Θωμάς και Ιπποκράτης.

Μέχρι σήμερα η Πυροσβεστική έχει επέμβει σε 9.200 συμβάντα και έχει προχωρήσει σε 4.500 διασώσεις πολιτών από επίγειες και ενάεριες δυνάμεις, όπως τόνισε ο κ. Αρτοποιός, σε έκτακτη ενημέρωση από το κέντρο επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος και της Πολιτικής Προστασίας στη Θεσσαλία.

Πρόκειται, σύμφωνα με τον κ. Αρτοποιό, για την μεγαλύτερη επέμβαση της Πυροσβεστικής και της Πολιτικής Προστασίας σε συνεχή συνεργασία με το ΓΕΕΘΑ. την ΕΛΑΣ, το Λιμενικό Σώμα, το ΕΚΑΒ και την τοπική αυτοδιοίκηση πρώτου και δευτέρου βαθμού.

Τραγική παραμένει η κατάσταση στη Μεταμόρφωση, στην Καρδίτσα μετά το σαρωτικό πέρασμα της κακοκαιρίας Daniel, καθώς το νερό στο χωριό εξακολουθεί να βρίσκεται στα δύο μέτρα με «βυθισμένα» να βρίσκονται δεκάδες νεκρά ζώα, δημιουργώντας μια «υγειονομική βόμβα».

Δορυφορική απεικόνιση της Καρδίτσας

Δορυφορικά δεδομένα υπερυψηλής ανάλυσης του δορυφόρου της αμερικανικής εταιρείας Maxar Technologies που πέρασε πάνω από τη χώρα μας το πρωί του Σαββάτου 9 Σεπτεμβρίου 2023, δείχνουν σε πολύ υψηλή ανάλυση τις πρωτοφανείς πλημμύρες στον κάμπο της Θεσσαλίας.

Πιο συγκεκριμένα, ο δορυφόρος υπερυψηλής ανάλυσης της Maxar παρουσιάζει την κατάσταση πριν και μετά τις φονικές πλημμύρες στην περιοχή της Μεταμόρφωσης Καρδίτσας.

Αριστερά διακρίνεται η Μεταμόρφωση Καρδίτσας όπως αποτυπώθηκε από τον δορυφόρο στις 16.09.2022 και δεξιά όπως αποτυπώθηκε το Σάββατο 09.09.2023. Διακρίνονται μόνο οι σκεπές των σπιτιών και μέρη των κτιριακών δομών, καθώς τα υπόλοιπα σημεία καλύφθηκαν από τα λασπόνερα μεγάλου ύψους.

Ο χάρτης με τα δορυφορικά δεδομένα ελήφθη από την αμερικανική εταιρεία Maxar Technologies και επεξεργάστηκε το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών/meteo.gr.

Z-MAK: Η αφρόκρεμα των Ελλήνων κομάντος

Εν τω μεταξύ, οι Ένοπλες Δυνάμεις από την στιγμή που ειδοποιήθηκαν βρέθηκαν δίπλα στους πληγέντες από την κακοκαιρία Daniel που χτύπησε τη Θεσσαλία.

Ο στρατός συνδράμει ασταμάτητα, μέρα και νύχτα, στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κακοκαιρίας σε συντονισμό με τους αρμόδιους φορείς της Πολιτικής Προστασίας.

Με τη συνδρομή του Στρατού έχουν απεγκλωβιστεί έως τώρα 2029 άτομα (ΓΕΣ: 319, ΓΕΝ: 39, ΓΕΑ: 58, ΔΕΠ:1186). Στη «μάχη» των απεγκλωβισμών ρίχτηκε και η ειδική ομάδα των κομάντος Ζ-ΜΑΚ. Πρόκειται για την αφρόκρεμα των Ειδικών Δυνάμεων, που είναι σκληρά εκπαιδευμένοι σε ακραίες καιρικές συνθήκες και καταστάσεις. Στόχος της Ζ-ΜΑΚ είναι να νικηθεί η μάχη με τον χρόνο, καθώς πολλοί άνθρωποι βρέθηκαν σε μη προσβάσιμα σημεία, είχαν αποκλειστεί, κάνοντας ακόμη πιο δύσκολο το έργο της ανεύρεσης και διάσωσής τους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ