ΕΛΛΑΔΑ

Πλημμύρες: Τρομάζει η εικόνα του θεσσαλικού κάμπου - Πάνω από 10.000 οι επεμβάσεις για διάσωση

Πλημμύρες: Τρομάζει η εικόνα του θεσσαλικού κάμπου - Πάνω από 10.000 οι επεμβάσεις για διάσωση
EUROKINISSI / ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Σε μια απέραντη υγρή χωματερή έχει μετατραπεί σχεδόν ολόκληρος ο θεσσαλικός κάμπος μετά την επέλαση της κακοκαιρίας Daniel που παράλληλα άφησε πίσω της τουλάχιστον 15 νεκρούς, δύο αγνοούμενους, αλλά και ένα νεκροταφείο ζώων που αποτελεί μία εν δυνάμει υγειονομική βόμβα. Σιγά - σιγά ορισμένοι κάτοικοι περιοχών προσπαθούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους που πλέον άδειασαν από νερά, αλλά αντικρίζουν την απόλυτη καταστροφή με τις συνθήκες να είναι τραγικές. 

Πόλεις και χωριά παραμένουν χωρίς ρεύμα και νερό, δρόμοι και σπίτια κατεστραμμένα, χωράφια πλημμυρισμένα και πολίτες... άστεγοι, που φιλοξενούνται προσωρινά σε σχολεία και γήπεδα, είναι ο απολογισμός στην πολύπαθη Θεσσαλία.

Την ίδια ώρα, ο Πηνειός συνεχίζει να απειλεί τα Τέμπη και συνοικίες της Λάρισας, ενώ ένα κομμάτι της Εθνικής Οδού έχει μετατραπεί σε αδιάβατη λίμνη. Μάλιστα, η στάθμη του νερού του Πηνειού παραμένει σταθερή, αλλά αρκετά υψηλή αφού φτάνει τα 8 μέτρα και 20 εκατοστά.

Παράλληλα, σε συναγερμό έχουν τεθεί οι υγειονομικές Αρχές, ώστε να ελέγξουν νερό, τρόφιμα αλλά και νεκρά ζώα, μέσα από τα οποία θα μπορούσαν να προκύψουν λοιμώδεις ασθένειες.

Παραμένει ο κίνδυνος στον Πηνειό

Η στάθμη του νερού στις πλημμυρισμένες περιοχές της Λάρισας υποχωρεί μεν, ωστόσο η απειλή παραμένει, γιατί σε αρκετά σημεία το ύψος του νερού πιέζει ακόμη τα αναχώματα. Σύμφωνα με πληροφορίες, το νερό έχει φτάσει μόλις 20 μέτρα από τα πρώτα σπίτια, ενώ έχει κλείσει ο δρόμος που οδηγεί στα διπλανά χωριά, το Ομάλιο και το Στόμιο.

Οι κάτοικοι κάνουν έκκληση για άντληση των υδάτων από τους δρόμους και τα σπίτια τους. Οι επείγουσες μετακινήσεις προς άλλες περιοχές και προς το κέντρο της πόλης γίνονται με φορτωτικά μηχανήματα και εκσκαφείς. Στο μεταξύ, αγωνιούν οι κάτοικοι των χωριών πέριξ της λίμνης Κάρλα. Οι κάτοικοι δίνουν «μάχη» για να καθαρίσουν σπίτια, επιχειρήσεις και να προστατεύσουν τα ζώα τους.

Σε απόγνωση τα χωριά της Καρδίτσας

Στην ευρύτερη περιοχή το νερό σταδιακά υποχωρεί, κι έρχονται στην επιφάνεια τα απομεινάρια της καταστροφής.

Σπίτια και οικοσκευές είναι κατεστραμμένα από το νερό και τη λάσπη, καλλιέργειες παραμένουν βυθισμένες και οι κάτοικοι βρίσκονται σε απόγνωση. Η έντονη δυσοσμία από τα νεκρά ζώα κάνει την ατμόσφαιρα αποπνικτική.

Ενδεικτικά, στη Μεταμόρφωση οι κάτοικοι ακόμα δεν μπορούν να συλλάβουν το μέγεθος της καταστροφής που έπληξε, όχι μόνο τα σπίτια, αλλά και την παραγωγή τους.

Παντού χαλάσματα στα Τρίκαλα

Επιστρέφουν μέρα με τη μέρα στα χωριά τους στα Τρίκαλα οι κάτοικοι, καθώς το νερό υποχωρεί, ελπίζοντας ότι μέρος των υπαρχόντων τους μπορεί να διασωθεί. Ωστόσο, αυτό που αντικρίζουν είναι η απόλυτη καταστροφή.

Πολλά είναι τα σπίτια που δεν πλημμύρισαν, αλλά διαλύθηκαν είτε κατέρρευσαν, ενώ οι καλλιέργειες καταστράφηκαν. Τα ζώα πνίγηκαν και οι αρχές απομακρύνουν τα κουφάρια τους, τα οποία αποτελούν υγειονομική «βόμβα».

Ενδεικτικά, στο χωριό Ζηλευτή Τρικάλων ορμητικοί χείμαρροι κατέστρεψαν τα πάντα στο πέρασμά τους.

Θυμίζει ποτάμι η Εθνική στο ύψος των Τεμπών

Σε ένα απέραντο ποτάμι μετατράπηκε η Εθνική Οδός Θεσσαλονίκης-Αθηνών μετά τις σήραγγες των Τεμπών, στην κατεύθυνση από Βορρά προς Νότο, λόγω των πρωτοφανών πλημμυρικών φαινομένων που προκλήθηκαν από την κακοκαιρία Daniel και την υπερχείλιση του Πηνειού.

Τα πανοραμικά πλάνα που δημοσιεύει η Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου αποτυπώνουν το μέγεθος της καταστροφής.

Σημειώνεται ότι εξακολουθεί να ισχύει η απαγόρευση κυκλοφορίας επί του Αυτοκινητόδρομου Αιγαίου λόγω των πλημμυρικών φαινομένων στην περιοχή Γυρτώνης-Συκουρίου (Χ.Θ. 366), κόβοντας ουσιαστικά τη χώρα στη μέση.

Η κυκλοφορία είναι εφικτή στο τμήμα Θεσσαλονίκη – Λεπτοκαρυά και από κόμβο Νίκαιας Λάρισας έως Αθήνα και το αντίστροφο.

Πάνω από 10.653 επεμβάσεις και 4.500 διασώσεις

Εν των μεταξύ, σύμφωνα με επίσημη ενημέρωση του Πυροσβεστικού Σώματος, χιλιάδες είναι τα σημεία στα οποία χρειάστηκε η επέμβαση των πυροσβεστών ενώ έχουν πραγματοποιηθεί πάνω από 4.500 διασώσεις πολιτών, με περισσότερες από 700 να γίνονται από τα εναέρια μέσα μετά τις φονικές πλημμύρες στη Θεσσαλία.

Οι καταστροφικές πλημμύρες που έφερε η κακοκαιρία Daniel αφάνισαν ολόκληρα χωριά και μετέτρεψαν σε μία μακάβρια λίμνη τον θεσσαλικό κάμπο. Άνθρωποι, ζώα και περιουσίες χάθηκαν κάτω από τόνους λάσπης με την πυροσβεστική να δίνει τιτάνιο αγώνα έτσι ώστε να απεγκλωβίσει πολίτες και να διασώσει όσους περισσότερους μπορεί από τα επικίνδυνα σημεία.

Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση από τον εκπρόσωπο του Πυροσβεστικού Σώματος, Γιάννη Αρτοποιό, μέχρι τώρα έχουν πραγματοποιηθεί συνολικά 10.653 επεμβάσεις σε συμβάντα, στις περιοχές που επλήγησαν από τα ακραία καιρικά φαινόμενα. Πραγματοποιήθηκαν 4.527 διασώσεις πολιτών από τα σημεία, ενώ οι 776 από αυτές έγιναν με εναέρια μέσα.

Ο κ. Αρτοποιός ανέφερε πως υπάρχουν δυσκολίες προσέγγισης σε Βλοχό, Φαρκαδώνα, Μεταμόρφωση, Πηνειάδα, Ομορφοχώρι και Πλατύκαμπος ενώ τόνισε ότι «συνεχίζονται οι έρευνες πόρτα-πόρτα σε άλλα χωριά».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ