ΕΛΛΑΔΑ

Συνέδριο Εconomist: 4.200 οι εθελοντές πυροσβέστες στην Ελλάδα - Πρόληψη το «κλειδί»

Συνέδριο Εconomist: 4.200 οι εθελοντές πυροσβέστες στην Ελλάδα - Πρόληψη το «κλειδί»
ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI

Στο ρόλο των εθελοντών και ιδιαίτερα των εθελοντών πυροσβεστών που αριθμούν τους 4200 στη χώρα μας αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Εθελοντών Πυροσβεστών Σεραφείμ Τσιουγκρής μιλώντας στο συνέδριο του Economist, με θέμα «Διαχείριση φυσικών καταστροφών: Προστατεύοντας τη ζωή - Χτίζοντας Ανθεκτικότητα», που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη, σε συνεργασία με την HELEXPO.

Όπως είπε ο κ.Τσιουγκρής, στη χώρα μας, από τους 4200 που υπηρετούν ως εθελοντές πυροσβέστες, οι περίπου 800 βρίσκονται σε 23 εθελοντικές πυροσβεστικές υπηρεσίες που έχουν ιδρυθεί ανά την επικράτεια και οι υπόλοιποι 3400, στις υφιστάμενες επαγγελματικές υπηρεσίες της χώρας.

«Αν και η υποχρέωση μας για να διατηρούμε την ιδιότητα του εθελοντή πυροσβέστη μας επιβάλει τρεις, κατά ελάχιστο, 8ωρες βάρδιες τον μήνα, πολλοί από μας προσφέρουν περισσότερες ετησίως γιατί η προσφορά στο κοινωνικό σύνολο εκφράζει τον εθελοντή πυροσβέστη».

Σύμφωνα ωστόσο με τον κ.Τσιουγκρή, ο αριθμός των 4200 εθελοντών σε καμιά περίπτωση δεν συγκρίνεται με άλλες χώρες που είναι πολλαπλάσιος.

Ενδεικτικά, στη Γερμανία υπηρετούν περίπου ένα εκατομμύριο πυροσβέστες εκ των οποίων οι εθελοντές είναι οι 935.000 και οι υπόλοιποι είναι μόνιμοι ενώ στην Αυστρία, σε σύνολο 346.000 πυροσβεστών, οι 342.500 είναι εθελοντές.

«Αυτό σημαίνει ότι οι χώρες αυτές από πολύ νωρίς εντόπισαν την αναγκαιότητα των εθελοντών και τη διάθεση των ανθρώπων να προσφέρουν και ίδρυσαν εθελοντικούς πυροσβεστικούς σταθμούς» εξήγησε, ζητώντας να αναληφθούν δράσεις για να αυξηθεί το εθελοντικό πυροσβεστικό σώμα.

Την ίδια άποψη διατύπωσε και ο Μιλτιάδης Αθανασίου, περιβαλλοντολόγος, ζητώντας καλύτερη οργάνωση για τους εθελοντές που ανήκουν στο μητρώο της γενικής γραμματείας πολιτικής προστασίας, προσθέτοντας ότι η πρόληψη για να είναι πετυχημένη, πρέπει να περιέχει ανάλυση και εκτίμηση απειλής.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ