ΕΛΛΑΔΑ

Κακοκαιρία Elias: «Σαρώνει» Πελοπόννησο και Στερεά Ελλάδα - Ολονύχτια επιφυλακή για τη Θεσσαλία

Κακοκαιρία Elias: «Σαρώνει» Πελοπόννησο και Στερεά Ελλάδα - Ολονύχτια επιφυλακή για τη Θεσσαλία
ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΛΛΙΑΡΑΣ/EUROKINISSI

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το νέο σφοδρό κύμα κακοκαιρίας Elias που πλήττει τη χώρα, με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχοπτώσεις και τις χαλαζοπτώσεις. Στο επίκεντρο των έντονων καιρικών φαινομένων, βρίσκονται Πελοπόννησος και Στερεά Ελλάδα, ενώ έντονη ανησυχία επικρατεί, λόγω της πρόγνωσης ότι μέσα στις επόμενες ώρες, έντονα φαινόμενα θα «χτυπήσουν» και τη Θεσσαλία. Ενδεικτικό είναι ότι οι Αρχές μαζί με τους κατοίκους, θωρακίζουν πόλεις και χωριά υπό τον φόβο νέων πλημμυρών.

Ιδιαίτερα στη Θεσσαλία, Πολιτική Προστασία και Στρατός βρίσκονται επί ποδός έχοντας τοποθετήσει σακιά με άμμο σε πόλεις και χωριά στην προσπάθεια να εμποδίσουν νέες πλημμύρες από τις νεροποντές. Από το πρωί, γίνεται ενίσχυση αναχωμάτων, καθαρισμοί ρεμάτων και σχέδια για άμεση εκκένωση περιοχών με τις Ένοπλες Δυνάμεις να συνδράμουν και αυτές στην πρώτη γραμμή.

Σύμφωνα με τις τελευταίες προγνώσεις της ΕΜΥ, τόσο πόλεις στη Θεσσαλία, όπως τα Τρίκαλα, η Καρδίτσα, αλλά και η Λάρισα, βρίσκονται στο επίκεντρο για τις επόμενες ώρες, ενώ και η Φθιώτιδα φαίνεται ότι θα δεχτεί μεγάλες ποσότητες νερού. Μάλιστα, η κορύφωση των φαινομένων αργεί ακόμη, αφού η κρισιμότερη μέρα, με βάση τον όγκο νερού που θα πέσει, είναι η Τετάρτη.

Στον Παλαμά της Καρδίτσας, οι κάτοικοι ετοιμάζονται για δύσκολα 24ωρα, καθώς αντιμετωπίζουν το νέο κύμα κακοκαιρίας με τις μνήμες από τον καταστροφικό Daniel ακόμη νωπές. Ο Δήμαρχος Παλαμά, Γιώργος Σακελλαρίου, μιλώντας στην ΕΡΤ ανέφερε πως: «Αν επαναληφθούν έστω και τα μισά φαινόμενα που ήταν την προηγούμενη φορά η κατάσταση θα είναι πραγματικά μη αναστρέψιμη».

Στο Βόλο, ο ποταμός Κραυσίδωνας παραμένει ακαθάριστος, έχοντας ακόμα στην κοίτη του τεράστιους όγκους από χώμα, πέτρες, κορμούς δέντρων και άλλες φερτές ύλες. Ειδικές δυνάμεις του στρατού βρίσκονται στον Παγασητικό όπου έχει καταπλεύσει το αρματαγωγό «Ικαρία» και αναμένει οδηγίες για τη νέα κακοκαιρία «Ηλίας». Και στη Λάρισα δίνεται μάχη για να μην υπερχειλίσουν πάλι οι ποταμοί.

Μπλακ άουτ σε Λάρισα, Φάρσαλα και Ελασσόνα

Εν τω μεταξύ, στο σκοτάδι βυθίστηκαν περιοχές του κέντρου της Λάρισας, τα Φάρσαλα, αλλά και χωριά όπως η Ελασσόνα λόγω της κακοκαιρίας Elias. Σε ότι αφορά την πόλη της Λάρισας χωρίς ρεύμα έμειναν το βράδυ της Δευτέρας (25/9) οι οδοί Πολέμη, Καραγάτση, Μυριβήλη, Δεκέλη, Πλάτωνος, ενώ όσο περνάει η ώρα το πρόβλημα παρουσιάζεται και σε άλλους δρόμους.

Αναφορικά με τα χωριά σύμφωνα με την τοπική ιστοσελίδα onlarissa.gr δικοπές ηλεκτροδοτησης σημειώθηκαν σε Μαυροβούνιο, Χάλκη, Δαμάσι, Αμούρι, Μαγούλα και Μεσοχώρι. Συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ εργάζονται προς αποκατάσταση των προβλημάτων και η εκτίμηση είναι ότι μέχρι τις 12 τα μεσάνυχτα θα έχει λυθεί το θέμα της ηλεκτροδότησης.

Τρίκαλα: Οι δρόμοι έγιναν «ποτάμια»

Σε «ποτάμια» μετατράπηκαν οι δρόμοι των Τρικάλων μέσα σε μια ώρα έντονης βροχόπτωσης. Η κακοκαιρία «Elias» εκδηλώθηκε το απόγευμα της Δευτέρας και στο κέντρο της πόλης δημιουργήθηκαν ήδη τα πρώτα προβλήματα. Ήδη όπως καταγράφει το trikalavoice.gr, η οδός Καλαμπάκας, έχει μετατραπεί σε λίμνη για… τρίτη φορά μέσα σε τέσσερις μήνες. Οι ισχυρές καταιγίδες στην περιοχή των Τρικάλων εκδηλώνονται από τις 6.00 το απόγευμα της Δευτέρας με τον κρατικό μηχανισμό να βρίσκεται σε επιφυλακή καθώς υπάρχει πρόβλεψη για εκδήλωση ακραίων καιρικών φαινομένων μέχρι την Πέμπτη.

Επιπλέον, το Πυροσβεστικό Σώμα έχει ενισχύσει τις δυνάμεις του στη Θεσσαλία με προσωπικό, οχήματα, λέμβους και δυνάμεις της ΕΜΑΚ από την Κεντρική και τη Δυτική Μακεδονία, την Ήπειρο και τη Στερεά Ελλάδα και έχει δημιουργήσει τρεις Σταθμούς Βάσης:

  • στη Λάρισα (Λίμνη Κάρλα),
  • στον Κόμβο Δέλτα (κομβικό σημείο στο οδικό δίκτυο για Τρίκαλα, Καρδίτσα και Σοφάδες)
  • και στον κόμβο Προαστίου.

Ήχησε 112 στο Ξυλόκαστρο

Μήνυμα εστάλη από το 112 στο Ξυλόκαστρο λόγω της νέας κακοκαιρίας Elias.

«Προειδοποιητικό μήνυμα για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα (ισχυρές καταιγίδες, χαλαζοπτώσεις) στην περιοχή σας. Περιορίστε τις μετακινήσεις κατά τη διάρκεια των φαινομένων & ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών» αναφέρει το μήνυμα από το 112.

Την ίδια στιγμή αποφασίστηκε να μην ανοίξουν τα σχολεία αύριο Τρίτη (26/9). Ειδικότερα, με απόφαση του Δημάρχου, Βλάση Τσιώτου, όλες οι σχολικές μονάδες του Δήμου Ξυλοκάστρου - Ευρωστίνης (νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια), καθώς και οι Παιδικοί Σταθμοί και το Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης (ΚΔΑΠ) του Δήμου, θα παραμείνουν κλειστά, λόγω επικίνδυνων καιρικών φαινομένων. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το korinthostv.gr, από κεραυνό εκδηλώθηκε φωτιά σε μετασχηματιστή της ΔΕΗ στον παράλληλο της Εθνικής Οδού Πατρών - Κορίνθου, ενώ φωτιά άναψε από κεραυνούς και σε σπίτι στο Κιάτο.

Κατολίσθηση στο ύψος του Αιγίου

Η κακοκαιρία άρχισε ήδη να δείχνει τα «δόντια» της στη Δυτική Ελλάδα. Οι πρώτες συνέπειες έφθασαν το απόγευμα της Δευτέρας και μάλιστα σε περιοχή που δεν είχε προβλεφθεί ότι θα αποτελέσει επίκεντρο του ακραίου καιρικού φαινομένου. Συγκεκριμένα, η σφοδρή βροχόπτωση προκάλεσε κατολίσθηση στο 162ο χιλιόμετρο της Εθνικής Οδού Πάτρας - Αθήνας, στο ύψος του Αιγίου με αποτέλεσμα να κλείσει η παλαιά, αλλά και τμήμα της νέας Ε.Ο. Στην Ολυμπία Οδό στο ύψος της Τέμενης Αιγίου, σχηματίστηκε ουρά τουλάχιστον δύο χιλιομέτρων.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα εστιαζόταν στο ρεύμα από Πάτρα προς Αθήνα, ενώ η κυκλοφορία ήταν ιδιαίτερα δύσκολη και με καθυστερήσεις και στο αντίθετο ρεύμα, καθώς εκτός από βροχή, επικρατούσε και έντονη χαλαζόπτωση.

Ουσιαστικά, αυτή ήταν και η πρώτη περιοχή που επλήγη από το έντονο καιρικό φαινόμενο για το οποίο προειδοποιούν εδώ και μέρες η ΕΜΥ, αλλά και οι μετεωρολόγοι.

Σφοδρή χαλαζόπτωση στα Καλάβρυτα

Σφοδρή χαλαζόπτωση σημειώθηκε τη Δευτέρα και στα Καλάβρυτα λόγω του κύματος κακοκαιρίας Elias. Συγκεκριμένα, οι καλλιέργειες στην Κλειτορία Καλαβρύτων υπέστησαν μεγάλες καταστροφές.

Η έντονη βροχόπτωση προκάλεσε καταστροφές σε ελαιοκαλλιέργειες της ανατολικής Αιγιάλειας, με τους παραγωγούς να βλέπουν τους καρπούς πεσμένους στο έδαφος.

Η σφοδρότητα της καταιγίδας φαίνεται και από βίντεο που αναδημοσίευσε η σελίδα στο Facebook Weather News Greece από το Meteo Hellas.

Οδοντωτός: Διακοπή δρομολογίων

Παράλληλα, από την κατολίσθηση που συνέβη νωρίτερα εξαιτίας της έντονης βροχόπτωσης, διακόπηκαν και τα δρομολόγια του Οδοντωτού, στην περιοχή των Καλαβρύτων.

Κικίλιας: Είμαστε όλοι σε ετοιμότητα

Το σύνολο των δυνάμεων του Πυροσβεστικού Σώματος, της ΕΜΑΚ, η Πολιτική Προστασία, το σύνολο των Ενόπλων Δυνάμεων, η Ελληνική Αστυνομία μαζί με την Περιφέρεια Θεσσαλίας, εθελοντές και πολίτες ενόψει της κακοκαιρίας «Elias», όπως επισήμανε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας σε ενημέρωση από το Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων στη Λάρισα.

«Είναι μια συνεργασία των τριών σωμάτων αυτών έτσι ώστε σε κάθε ευάλωτη περιοχή της Περιφέρειας σε κάθε χωριό το οποίο πλημμύρισε, σε κάθε σημείο στο οποίο δημιουργήθηκαν προβλήματα από την τελευταία καλοκαίρια “Daniel” να βρισκόμαστε εκεί», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Κικίλιας είπε ότι η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία αναβάθμισε και επικαιροποίησε το Έκτακτο Δελτίο Καιρικών Φαινομένων και για το λόγο αυτό ζήτησε «να επιδείξουν όλοι πολύ μεγάλη προσοχή», ενώ προσέθεσε ότι τις επόμενες ώρες θα εκκινήσουν τα φαινόμενα της κακοκαιρίας στη Θεσσαλία. Όπως είπε, ο συνδυασμός των κακών καιρικών συνθηκών με την επιβάρυνση των υποδομών σε όλη την Περιφέρεια, «μας κάνει να βρισκόμαστε εδώ και να επιχειρούμε από κοινού».

Οι περιοχές που θα επηρεαστούν περισσότερο

Κατά τη διάρκεια της Δευτέρας, βροχές και σποραδικές καταιγίδες εκδηλώθηκαν στη Δυτική Μακεδονία. Σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία του meteo.gr/Eθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, τις βραδινές ώρες και τα ξημερώματα της Τρίτης, τα φαινόμενα θα επεκταθούν κυρίως στη δυτική, κεντρική και νότια χώρα, συνοδευόμενα κατά τόπους από χαλαζοπτώσεις.

Σύμφωνα με το meteo.gr, την Τρίτη (26/9) η «ψυχρή λίμνη» που ευθύνεται για την κακοκαιρία Elias, θα βρίσκεται στο νότιο Ιόνιο και, σε συνδυασμό με το επιφανειακό βαρομετρικό χαμηλό, θα προκαλέσει άστατο καιρό και πάλι στη δυτική, κεντρική και νότια Ελλάδα. Σε αυτές τις περιοχές θα εκδηλώνονται κατά περιόδους βροχές και καταιγίδες, φαινόμενα που κατά τόπους θα είναι ισχυρά.

Ειδικότερα για τη Θεσσαλία, τα μεγαλύτερα ύψη βροχόπτωσης (σε χιλιοστά) μέχρι και το βράδυ της Τρίτης, αναμένονται στις περιοχές του Πηλίου και της Όθρυος, καθώς και στα δυτικά τμήματα της περιφέρειας.

Παράλληλα, το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών επισημαίνει πως η κακοκαιρία Elias, για σήμερα και αύριο, χαρακτηρίζεται ως κατηγορίας 3 (σημαντική), σύμφωνα με την κατηγοριοποίηση του επεισοδίου βροχόπτωσης (RPI).

Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, την Τετάρτη η κακοκαιρία θα συνεχιστεί με περισσότερα και πιο έντονα φαινόμενα (και στη Θεσσαλία), ενώ πλέον αναμένεται να επηρεαστούν σημαντικά η Αττική, η Κρήτη, οι Κυκλάδες, η Εύβοια και οι Σποράδες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ