ΕΛΛΑΔΑ

Κακοκαιρία Elias: Χτυπά Θεσσαλία και Ήπειρο - Πότε αναμένονται έντονα φαινόμενα

Κακοκαιρία Elias: Χτυπά Θεσσαλία και Ήπειρο - Πότε αναμένονται έντονα φαινόμενα
Επί ποδός για την νέα κακοκαιρία κράτος και πολίτες ειδικά στη Θεσσαλία που επλήγη από την κακοκαιρία Daniel ΚΑΛΛΙΑΡΑΣ ΘΑΝΑΣΗΣ/EUROKINISSI

Επί ποδός βρίσκεται ο κρατικός μηχανισμός για την κακοκαιρία Elias με την Θεσσαλία, Στερεά Ελλάδα, Εύβοια, Αττική και Πελοπόννησο να βρίσκονται στο στόχαστρό της για τα επόμενα 24ωρα.  

Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους οι πιο δύσκολες μέρες θα είναι η Τρίτη και η Τετάρτη.

Η κακοκαιρία άρχισε να πλήττει τη χώρα από το απόγευμα της Δευτέρας με ισχυρές καταιγίδες να πλήττουν Τρίκαλα, Καρδίτσα και Καλάβρυτα μετατρέποντας τους δρόμους σε ποτάμια, ενώ ισχυρές βροχές και χαλάζι «χτύπησαν» την Ήπειρο.

Ειδικά στα Τρίκαλα προβλήματα παρουσιάστηκαν και στα ορεινά των Δήμων Πύλης και Μετεώρων καθώς έχουν σημειωθεί πολλές καταπτώσεις βράχων και χωμάτων.

Ξανά χτυπημένοι από την κακοκαιρία και είναι κάτοικοι της περιοχής Φαρκαδόνας. Με την πρώτη βροχή οι δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια λάσπης ενώ παρασέρνουν ό,τι βρούνε στο διάβα τους από τα κατεστραμμένα πράγματα των σπιτιών που ήταν συγκεντρωμένα σε σωρούς σε διάφορα σημεία στην περιοχή.

Σημειώνεται ότι τα σχολεία στη Θεσσαλία παραμένουν κλειστά λόγω των καταστροφών που προκλήθηκαν από το πέρασμα της καταιγίδας Daniel.

Επίσης λόγω των προβλέψεων για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα στη Θεσσαλία ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας βρίσκεται στη Λάρισα.

«Είναι μια συνεργασία των τριών σωμάτων αυτών έτσι ώστε σε κάθε ευάλωτη περιοχή της Περιφέρειας σε κάθε χωριό το οποίο πλημμύρισε, σε κάθε σημείο στο οποίο δημιουργήθηκαν προβλήματα από την τελευταία καλοκαίρια "Daniel" να βρισκόμαστε εκεί», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όπως είπε, ο συνδυασμός των κακών καιρικών συνθηκών με την επιβάρυνση των υποδομών σε όλη την Περιφέρεια, «μας κάνει να βρισκόμαστε εδώ και να επιχειρούμε από κοινού».

Καταιγίδες στην Ήπειρο και την Πελοπόννησο

Σφοδρές καταιγίδες εκδηλώνονται κατά διαστήματα στα ορεινά της Ηπείρου, ειδικά στις περιοχές του Μετσόβου και των Τζουμέρκων.

Αξιοσημείωτο είναι ότι σε πολλές περιοχές της Ηπείρου, όπως την Παραμυθιά, τη Ζίτσα, χωριά του Πωγωνίου, εκδηλώθηκαν χαλαζοπτώσεις που είχαν τοπικά χαρακτηριστικά αλλά και ένταση, όπως μεταδίδει το epiruspost.

Άνοιξε η Εθνική Οδός Πατρών - Αθηνών

Το χαλάζι στην Κλειτορία Καλαβρύτων προκάλεσε ζημιές σε σπίτια και αυτοκίνητα καθώς και σε καλλιέργειες.

Σφοδρή χαλαζόπτωση έπληξε το απόγευμα της Δευτέρας (25/9) την Εθνική οδό Πατρών - Αθηνών. Μάλιστα, στο Αίγιο «κατέβηκε» το βουνό στην Εθνική Οδό Πατρών – Κορίνθου με αποτέλεσμα για αρκετές ώρες να διακοπεί η κυκλοφορία η οποία έχει πλέον αποκατασταθεί.

Προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 έλαβαν οι κάτοικοι στο Ξυλόκαστρο ενώ κλειστές θα παραμείνουν Τρίτη (26/6), με απόφαση του δημάρχου, όλες οι σχολικές μονάδες του Δήμου Ξυλοκάστρου - Ευρωστίνης, δηλαδή, νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια, καθώς και οι παιδικοί σταθμοί και το κέντρο δημιουργικής απασχόλησης του Δήμου.

Η απόφαση ελήφθη, σύμφωνα με τον δήμο, λόγω των μετεωρολογικών προγνώσεων για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα.

Στο μεταξύ λόγω καταπτώσεων στην περιοχή της Βίτωλης του Δήμου Μακρακώμης, στο κομμάτι που είχε καεί τον περασμένο Αύγουστο, διεκόπη λίγο πριν τη μία μετά τα μεσάνυχτα η κυκλοφορία των οχημάτων στην Εθνική Οδό Λαμίας Καρπενησίου.

Το Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων που εκδόθηκε στις 25-09 επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ.

Πιο αναλυτικά:

Σήμερα Τρίτη (26-09-2023) κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται στο Ιόνιο, τα ηπειρωτικά (πλην της Μακεδονίας και της Θράκης), τις Σποράδες και τη βόρεια Εύβοια. Τα μεγαλύτερα ύψη βροχής θα σημειωθούν στη Θεσσαλία (στους νομούς Καρδίτσας, Τρικάλων, Μαγνησίας και στα νότια τμήματα του νομού Λάρισας), στη Στερεά (στους νομούς Φθιώτιδας, Ευρυτανίας και Φωκίδας) και στην Ήπειρο (στους νομούς Άρτας και Πρέβεζας).

Την Τετάρτη (27-09-2023) κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται στο Ιόνιο, την κεντρική και νότια ηπειρωτική χώρα (στη Θεσσαλία, τη Στερεά και την Πελοπόννησο), στις Σποράδες, την Εύβοια, τη δυτική Κρήτη και πιθανώς στις δυτικές Κυκλάδες. Επισημαίνεται ότι τα μεγαλύτερα ύψη βροχής θα σημειωθούν στους νομούς Καρδίτσας, Φθιώτιδας, στα ανατολικά τμήματα του νομού Μαγνησίας, στις Σποράδες και στη βόρεια Εύβοια.

Την Πέμπτη (28-09-2023) κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται έως το μεσημέρι στις Σποράδες, τη Μαγνησία, τη βόρεια Εύβοια, και τα βορειοανατολικά τμήματα της Στερεάς. Σταδιακά τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ