ΓΥΡΟΕΙΔΗΣ ΑΛΩΠΕΚΙΑ ΕΛΛΑΔΑ

Γυροειδής Αλωπεκία: Tο απρόβλεπτο αυτοάνοσο νόσημα που διαταράσσει τη ζωή του ασθενούς

Γυροειδής Αλωπεκία: Tο απρόβλεπτο αυτοάνοσο νόσημα που διαταράσσει τη ζωή του ασθενούς

Το ανθρώπινο σώμα καλύπτεται σχεδόν σε όλη την έκτασή του από τρίχες. Ο ρόλος της παρουσίας των τριχών δεν είναι αμελητέος, αντιθέτως οι τρίχες επιτελούν σημαντικότατο έργο. Αφ’ενός προστατεύουν το σώμα από το εξωτερικό περιβάλλον, αφ’ετέρου συμβάλλουν σε πολλαπλές λειτουργίες, όπως η θερμορύθμιση, η προστασία του οφθαλμού και του ρώθωνος αλλά και η αισθητικότητα. Επομένως, η παρουσία της τρίχας εξασφαλίζει τη φυσιολογική λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού.

Δυστυχώς, υπάρχουν κάποια δερματολογικά αυτοάνοσα νοσήματα, στα οποία ο ίδιος ο οργανισμός για διάφορους λόγους επιτίθεται στους θύλακες των τριχών και δεν τους επιτρέπει να παράξουν υγιείς τρίχες. Ένα από αυτά τα νοσήματα είναι η Γυροειδής Αλωπεκία, μία πάθηση για την οποία μέχρι πρόσφατα δεν είχαμε στη διάθεσή μας αποτελεσματικές θεραπείες. Η πορεία της Γυροειδούς Αλωπεκίας είναι αρκετά απρόβλεπτη. Αρχικά μπορεί να παρατηρηθεί μία μικρή στρογγυλή περιοχή απώλειας τριχών στο κεφάλι, η οποία είναι και η πιο συχνή μορφή εμφάνισης και καλύπτει το 90% των περιπτώσεων. Η πλειοψηφία αυτών των ασθενών θα παρουσιάσει αυτόματη επανέκφυση μέσα σε χρονικό διάστημα ενός(1) έτους, δηλαδή οι τρίχες θα ξαναβγούν ακόμη και αν ο ασθενής δεν πάρει καμία θεραπεία. Σε πιο σπάνιες περιπτώσεις όμως το νόσημα επεκτείνεται και παρουσιάζονται πολλαπλές βλάβες στο τριχωτό αλλά και σε άλλες περιοχές. Σε κάποιες άλλες περιπτώσεις μπορεί να σημειωθεί απώλεια όλων των τριχών της κεφαλής, οπότε έχουμε την ολική αλωπεκία (alopecia totalis) ή όλων των τριχών της κεφαλής και όλων των φρυδιών και βλεφαρίδων αλλά και προσβολή του υπόλοιπου σώματος, οπότε έχουμε την καθολική αλωπεκία (alopecia universalis).

Και μπορεί μερικοί να θεωρούν ότι η απώλεια των τριχών αποτελεί ένα αισθητικό μόνο πρόβλημα, όμως τα δεδομένα από τις μελέτες αποδεικνύουν ότι αυτό δεν είναι η αλήθεια. Κατ’αρχήν, η Γυροειδής Αλωπεκία ΔΕΝ αφορά μόνο στις τρίχες, καθώς οι ασθενείς που πάσχουν από το νόσημα αυτό παρουσιάζουν και άλλες διάφορες συννοσηρότητες, όπως θυρεοειδίτιδες, λεύκη, ατοπική δερματίτιδα, άσθμα, κλπ.

Επιπρόσθετα, τα στοιχεία από μελέτες καταγραφής της Γυροειδούς Αλωπεκίας δείχνουν ότι η ποιότητα ζωής των ασθενών αυτών επηρεάζεται σε τεράστιο βαθμό και ότι τόσο οι ίδιοι όσο και οι γύρω τους έχουν την αίσθηση ότι είναι σοβαρά άρρωστοι όταν αντικρίζουν ασθενείς χωρίς τριχοφυΐα στο κεφάλι, τις βλεφαρίδες ή τα φρύδια.

Η Γυροειδής Αλωπεκία σχετίζεται με σημαντική συναισθηματική και ψυχολογική επιβάρυνση, καθώς οι ασθενείς συχνά αναφέρουν αισθήματα θλίψης, κατάθλιψης, άγχους χαμηλής αυτοεκτίμησης αλλά και φόβου για το ενδεχόμενο υποτροπής ή επιδείνωσης της νόσου. Εξάλλου, υπάρχουν ολοένα και περισσότερες καταγραφές που καταδεικνύουν ότι οι ασθενείς με Γυροειδή Αλωπεκία επηρεάζονται σε τέτοιο βαθμό από το νόσημά τους ψυχολογικά, ώστε δυσκολεύονται να συνάψουν σχέσεις με άλλους ανθρώπους και βιώνουν σημαντική επίδραση στην προσωπική, στην κοινωνική αλλά και στην επαγγελματική τους ζωή.

Για το λόγο αυτό, οι πρόσφατες θεραπευτικές εξελίξεις στο χώρο της Δερματολογίας για τη Γυροειδή Αλωπεκία κάνουν όλους εμάς τους Δερματολόγους αισιόδοξους! Ζητήστε βοήθεια και ενημερωθείτε σωστά από το Δερματολόγο σας!

*Γράφει η Αρετή Ελευθεριάδη, Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος, Associate Medical Advisor ΦΑΡΜΑΣΕΡΒ – ΛΙΛΛΥ

Βιβλιογραφία:

1. Lee S, et al. J Am Acad Dermatol. 2019;80(2):466–477.e16.

2. Juárez-Rendón KJ et al. Arch Argent Pediatr. 2017;115(6):
e404-e411.

3. Pratt CH et al. Nat Rev Dis Primers. 2017;3:17011

4. Peterson DM, et al. J Am Acad Dermatol. 2021; doi: 10.1016/j.jaad.2021.09.056

5. Messenger AG, et al. Br J Dermatol. 2012;166(5):916–926.

6. Aldhouse et al, Journal of Patient-Reported Outcomes (2020) 4:76

7. Πηγή κεντρικής φωτογραφίας: Shutterstock