ΕΛΛΑΔΑ

«Σάρωσε» την Βόρεια Εύβοια η κακοκαιρία: Υπερχείλησε ποτάμι, κάτοικοι ανέβηκαν σε ταράτσες

«Σάρωσε» την Βόρεια Εύβοια η κακοκαιρία: Υπερχείλησε ποτάμι, κάτοικοι ανέβηκαν σε ταράτσες
Πλημμυρικά φαινόμενα από την κακοκαιριά στην Βόρεια Εύβοια, στα Ψαχνά EUROKINISSI / EVIATHEMA.GR

Σκληρά δοκιμάζει η κακοκαιρία Elias από τα ξημερώματα της Τετάρτης (27/9) την Βόρεια Εύβοια, όπου πλημμύρισαν σπίτια εξαναγκάζοντας τους κατοίκους να ανέβουν σε υψηλότερα σημεία για να μην κινδύνεψουν από τα πλημμυρικά φαινόμενα.

Στη Βόρεια Εύβοια υπήρξαν ισχυρές βροχοπτώσεις με έντονη κεραυνική δραστηριότητα, με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν σπίτια και κάτοικοι να εγκλωβιστούν. Τα φαινόμενα είναι ιδιαίτερα έντονα στην Ιστιαία και την ευρύτερη περιοχή, ενώ στις Ροβιές, ορμητικοί χείμαρροι παρέσυραν τα πάντα στο πέρασμά τους.

Οι κάτοικοι στις Ροβιές μιλούν για ολοκληρωτική καταστροφή καθώς μέσα στο χωριό πέρασαν 4 χείμαρροι που απλώθηκαν σε ολόκληρο το χωριό προκαλώντας ανυπολόγιστες ζημιές.

Στο Μαντούδι η κατάσταση είναι εφιαλτική καθώς το νερό ξεπερνά ακόμη και το ένα μέτρο. Η βροχόπτωση που συνεχίζεται από τις πρώτες πρωινές ώρες θεωρείται πρωτόγνωρη για την περιοχή ενώ οι χείμαρροι που φτάνουν εκεί κουβαλούν από τα βουνά φερτά υλικά και τα εναποθέτουν σε διάφορα σημεία.

Στα Ψαχνά φουσκώνουν οι χείμαρροι και όλοι κάνουν το σταυρό τους να αντέξουν την μεγάλη πίεση που δέχονται.

Σύμφωνα με την τοπική ιστοσελίδα evima.gr κάτοικοι εγκλωβίστηκαν και σε άλλα χωριά του δήμου Μαντουδίου Λίμνης Αγίας Άννας. Ιδιαίτερα στο χωριό Κυμάσι στη Βόρεια Εύβοια, η κατάσταση είναι δραματική καθώς μετά από υπερχείλιση του ποταμού Κυμασιώτης πλημμύρισαν τα πάντα στο χωριό.

Την ίδια ώρα συναγερμός έχει σημάνει για την υπερχείλιση τεσσάρων ποταμών στην Εύβοια, ο Νηλεας, ο Κηρέας, ο Μεσσάπιος και ο ποταμός στη Σηπιάδα.

«Η κατάσταση στο χωριό είναι τραγική έχουν πλημμυρίσει τα πάντα από τον ποταμό. Εγώ πρόλαβα και έφυγα από το σπίτι μου, όμως η γειτόνισσά μου, δεν πρόλαβε να φύγει πλημμύρισε το σπίτι της και για να σωθεί ανέβηκε στον όροφο του σπιτιού της. Μέχρι αυτή την ώρα δεν έχει εμφανιστεί κάνεις στο Κυμάσι, μας έχουν αφήσει στο έλεος της καταστροφής όπως και στις προηγούμενες πλημμύρες», είπε κάτοικος του χωριού Κυμάσι μιλώντας στην τοπική ιστοσελίδα evima.gr .

Στα όρια να ξεχειλίσει ο ποταμός Μεσσάπιος στα Ψαχνά

Δρόμοι σε κάποιες περιοχές της Βόρειας Εύβοιας έχει «κοπεί» από τις έντονες βροχοπτώσεις ενώ σε μερικά σημεία το νερό ξεπέρασε το 1 μέτρο.

Σοβαρά προβλήματα καταγράφονται από το πρωί σε χωριά του Δήμου Ιστιαίας Αιδηψού. Δρόμοι και σπίτια πλημμύρισαν ενώ από νωρίς η πυροσβεστική επεμβαίνει για απαντλήσεις υδάτων και απεγκλωβισμούς κατοίκων που βρέθηκαν εγκλωβισμένοι από τα νερά.

Χωριά όπως το Πευκί, ο Ταξιάρχης, ο Αγίοκαμπος, το Ασμήνιο είναι μερικά από αυτά που σάρωσε η κακοκαιρία αφήνοντας πίσω πολλές ζημιές.

Επίσης μικρής κλίμακας κατολισθητικά φαινόμενα σημειώθηκαν στην Ιστιαία και το Πευκί.

Στα Ψαχνά Ευβοίας μέσα σε μόλις λίγα λεπτά ο ποταμός Μεσσάπιος γέμισε με το νερό να απειλεί να ξεχειλίσει και να πλημμυρίσει η περιοχή, σύμφωνα με την τοπική ιστοσελίδα eviathema.gr

Η πυροσβεστική δέχθηκε συνεχείς κλήσεις για βοήθεια. Έχουν, επίσης, σημειωθεί κατολισθητικά φαινόμενα μικρής όμως κλίμακας και έχουν πέσει δέντρα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ