ΕΛΛΑΔΑ

«Χρυσό» το ελαιόλαδο: Βάζουν... μικροτσίπ στις ελιές - Φόβοι για κύμα κλοπών

«Χρυσό» το ελαιόλαδο: Βάζουν... μικροτσίπ στις ελιές - Φόβοι για κύμα κλοπών
INTIME

Περιπολίες, σεκιούριτι μέχρι και... μικροτσίπ στα ελαιόδεντρα είναι διαθετειμένοι να βάλουν ελαιοπαραγωγοί της Κρήτης προκειμένου να προστατέψουν τη σοδειά τους, μετά την εκτόξευση στην τιμή του ελαιόλαδου, την ώρα που επιτήδειοι παραμονεύουν και ειδικά μετά την κλοπή - «μαμούθ» τόνων ελαιόλαδου στη Χαλκιδική που πήρε μεγάλες διαστάσεις. 

Όπως είναι γνωστό, οι περιπτώσεις κλοπών σε καρπούς ελαιόδεντρων παρατηρούνται συχνά τα τελευταία χρόνια, ωστόσο ειδικά φέτος τα περιστατικά έχουν αυξηθεί δραματικά με φόντο τις εξαιρετικά υψηλές τιμές και με δεδομένο τη μειωμένη σοδειά.

Σύμφωνα μάλιστα με τις εκτιμήσεις του Προέδρου του Συνδέσμου Ελαιουργών Ηρακλείου Κρήτης, Βαγγέλη Πρωτογεράκη, οι τιμές στο ελαιόλαδο θα αυξηθούν κι άλλο το επόμενο διάστημα, με τους ελαιοπαραγωγούς στη Μεσαρά να εκφράζουν την ανησυχία τους, αναζητώντας λύσεις για την ασφάλεια των ελαιοκαλλιεργειών τους, ενόψει της συγκομιδής του ελαιόκαρπου.

Όπως ανέφερε ο κ. Πρωτογεράκης στον ΑΝΤ1, εντείνονται οι συζητήσεις για την τοποθέτηση μικροτσίπ στον ελαιόκαρπο, όπως κάποιοι κάνουν με τα κοπάδια ζώων, ώστε, σε περίπτωση κλοπής, να είναι δυνατόν να ανιχνευθεί η πορεία του κλεμμένου φορτίου.

Μάλιστα, ο κ. Πρωτογεράκης, με επιστολή του στην τοπική ΕΛ.ΑΣ., πρόκειται να ζητήσει ακόμη και τη λήψη αυξημένων μέτρων, για την ασφάλεια των ελαιοκαλλιεργειών.

Τιμές-ρεκόρ στο ελαιόλαδο

Σημειώνεται ότι πέρσι περίπου την ίδια εποχή, η τιμή του ελαιόλαδου στη χονδρική ήταν γύρω στα 4 ευρώ το κιλό, ωστόσο φέτος το λάδι της περσινής σοδειάς ξεπερνά τα 8 ευρώ φτάνοντας μέχρι και τα 9 ευρώ, με τις τιμές να έχουν διπλασιαστεί.

Συνεπώς, η τιμή στο ράφι του σούπερ μάρκετ αγγίζει τα 12 ευρώ το λίτρο και αναμένεται να εκτοξευθεί μέχρι και στα 15 ευρώ.

Όσον αφορά την αγορά ενός τενεκέ λάδι (17 λίτρων) οι τιμές ξεπερνούν ακόμα και τα 170 ευρώ, την ώρα που άνθρωποι της αγοράς εκτιμούν ότι θα ανέβουν κι άλλο.

Πώς έγινε η κλοπή - «μαμούθ» ελαιόλαδου στη Χαλκιδική

Στις αποθήκες που φυλάσσουν οι παραγωγοί το λάδι φέρεται να έγινε η κλοπή σχεδόν 52 τόνων ελαιόλαδου - ποσότητα αρκετά μεγαλύτερη απ' ότι αρχικά είχε υπολογιστεί- στην περιοχή της Χαλκιδικής, με τη ζημιά να ξεπερνά τις 370.000 ευρώ, σύμφωνα με τον δικηγόρο των ελαιοπαραγωγών.

Σύμφωνα με τους ανθρώπους του Συνεταιρισμού Ελαιουργίας Πολυγύρου, η καταγγελλόμενη κλοπή πραγματοποιήθηκε στις αποθήκες που στεγάζεται το απόθεμα.

Υπενθυμίζεται ότι η συνέχεια στην περίεργη υπόθεση της υπεξαίρεσης των τόνων ελαιόλαδου, δόθηκε με κατάθεση μηνύσεων από τους ελαιοπαραγωγούς.

Συγκεκριμένα, οι μηνύσεις αφορούν στο αδίκημα της υπεξαίρεσης, σε βαθμό κακουργήματος, ύστερα από την αποκάλυψη ότι δεκάδες τόνοι ελαιόλαδου εξαφανίστηκαν από τις δεξαμενές του Αγροτικού Συνεταιρισμό Ελαιουργίας στον Πολύγυρο Χαλκιδικής, όπου και φυλάσσονταν.

Το Τμήμα Ασφαλείας Πολυγύρου, που έχει αναλάβει την υπόθεση, εξετάζει όλα τα ενδεχόμενα ως προς την υπόθεση και τον τρόπο που πραγματοποιήθηκε η φερόμενη κλοπή.

«Έβγαζαν λίγο λίγο 52 τόνους»

Από την πλευρά τους οι ελαιοπαραγωγοί διά μέσου του δικηγόρου τους, Θανάση Γιοβανούδα, καταγγέλλουν ότι η κλοπή έγινε μέσα από τον Συνεταιρισμό απλώς δεν μπορούν να κατονομάσουν ποιος το έκανε.

«Βγάζανε ποσότητα, 400-500 κιλά ή 1 τόνο και το έδιναν στην αγορά. Δεν είναι δυνατόν μέσα σε ένα Σαββατοκύριακο να έχει γίνει αυτό. Ο Συνεταιρισμός είναι στα όρια του οικισμού. Καμία από τις κάμερες δεν δείχνει κίνηση το Σαββατοκύριακο που έγινε η κλοπή. Τα φορολογικά παραστατικά και τιμολόγια είναι στα χέρια της Ασφάλειας. Είναι εύκολο να διελευκανθεί η υπόθεση, καθώς όταν πήγαιναν οι ελαιοπαραγωγοί να πάρουν το λάδι, τους έδιναν λιγότερους από 30 τενεκέδες», ανέφερε ο δικηγόρος μιλώντας στο Mega, σημειώνοντας ότι «σιγά σιγά το λάδι πουλήθηκε μέσα από τον Συνεταιρισμό ή με άλλον τρόπο».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ