ΕΛΛΑΔΑ

Θεσσαλονίκη: Στη φυλακή απόστρατος αξιωματικός της ΕΛΑΣ για έκδοση πλαστών ελληνικών διαβατηρίων

Θεσσαλονίκη: Στη φυλακή απόστρατος αξιωματικός της ΕΛΑΣ για έκδοση πλαστών ελληνικών διαβατηρίων
Eurokinissi/Τατιάνα Μπόλαρη (φωτογραφία αρχείου)

Προφυλακιστέος κρίθηκε ο 58χρονος απόστρατος αξιωματικός της ΕΛΑΣ που συνελήφθη κατηγορούμενος για εμπλοκή σε κύκλωμα έκδοσης πλαστών ελληνικών διαβατηρίων σε αλλοδαπούς στη Θεσσαλονίκη.

Μαζί του στη φυλακή οδηγούνται, ο 59χρονος φερόμενος ως «εγκέφαλος» του κυκλώματος, όπως επίσης άλλα τρία μέλη του (δύο γυναίκες κι ένας άντρας). Αντίθετα, αφέθηκαν ελεύθεροι η σύζυγος και ο γιος του 59χρονου που κατηγορούνται για την ίδια υπόθεση.

Η δικογραφία περιλαμβάνει 24 περιπτώσεις παράνομης έκδοσης ελληνικών δελτίων ταυτότητας και διαβατηρίων, με την «ταρίφα» για κάθε επιτυχή έκδοση εγγράφου να κυμαίνεται στις 15.000 ευρώ.

Αλλοδαποί από την πρώην ΕΣΣΔ, που στην πλειονότητά τους διέθεταν ποινικό παρελθόν στην χώρα καταγωγής τους, μετά την παραλαβή των πλαστών εγγράφων, όχι μόνο αποκτούσαν την ελληνική ιθαγένεια απολαμβάνοντας όλα τα δικαιώματα που αυτή συνεπάγεται, αλλά πετύχαιναν και τη διαγραφή των ποινικών τους μητρώων.

Σύμφωνα με τη δικογραφία, οι επωφελούμενοι φαίνεται πως ταξίδευαν ακολούθως για μόνιμη εγκατάσταση στον Καναδά, στις ΗΠΑ και σε χώρες της Ε.Ε., όπως την Πορτογαλία και την Ιταλία.

Αρνήθηκαν τις κατηγορίες

Στις μαραθώνιες απολογίες τους ενώπιον της 2ης τακτικής ανακρίτριας Θεσσαλονίκης τόσο ο 59χρονος, κατηγορούμενος ως ηγετικό στέλεχος της εγκληματικής οργάνωσης, όσο και ο αξιωματικός εν αποστρατεία, αρνήθηκαν τις εις βάρος τους αποδιδόμενες κατηγορίες και υπεραμύνθηκαν της αθωότητάς τους.

Κατά πληροφορίες, απολογήθηκαν λέγοντας ότι δεν έχουν καμία σχέση με τις παράνομες εκδόσεις διαβατηρίων και ταυτοτήτων και τονίζοντας ότι δεν προέκυψε καμία απολύτως συναλλαγή μεταξύ τους, Ο πρώτος δε, ανέφερε ότι εκτελούσε απλώς χρέη διερμηνέα κατά την προσέλευση των ενδιαφερόμενων για την έκδοση των εγγράφων.

Τη δράση του κυκλώματος αποκάλυψε η Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας Βορείου Ελλάδος, ύστερα από πολύμηνη έρευνα.

Από την έρευνα των «αδιάφθορων» της ΕΛΑΣ, προέκυψε ότι η δράση του κυκλώματος ξεκίνησε τουλάχιστον από τον Οκτώβριο του 2021, με τα κέρδη της να υπολογίζονται σε 210.000 ευρώ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ