ΕΛΛΑΔΑ

Άσκηση στη Θεσσαλονίκη για πλημμυρικό φαινόμενο με έρευνα και διάσωση αγνοουμένων

Άσκηση στη Θεσσαλονίκη για πλημμυρικό φαινόμενο με έρευνα και διάσωση αγνοουμένων
Μετά τις τελευταίες πλημμύρες στη Θεσσαλία, οι ασκήσεις για τέτοιου είδους φαινόμενα εντείνονται POOL/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ/EUROKINISSI

Πιλοτική άσκηση με σενάριο προσομοίωσης Έρευνας και Διάσωσης αγνοουμένων σε πλημμυρισμένη περιοχή, όπου λόγω του πλημμυρικού φαινομένου υπάρχει ο κίνδυνος μόλυνσης των υδάτων από λύματα, πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη από την ΕΥΑΘ Α.Ε. και την Ελληνική Ομάδα Διάσωσης (ΕΟΔ).

Η άσκηση έγινε στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού έργου Horizon 2020 PathoCERT (Pathogen Contamination Emergency Response Technologies), όπου οι δύο εταίροι είχαν τη δυνατότητα σε δύο φάσεις σήμερα Σάββατο και χθες, να εφαρμόσουν πιλοτικά και να αξιολογήσουν καινοτόμες τεχνολογίες που αναπτύσσει το έργο, με τις οποίες όλες οι ομάδες πεδίου μπορούν, να συντονιστούν, να επικοινωνήσουν ταυτόχρονα και να λάβουν εντολές από το εκάστοτε κέντρο διοίκησης για τη διαχείριση της κρίσης.

Σύμφωνα με το σενάριο έχει προκύψει πλημμυρική κατάσταση στον Αξιό, δύο φωτογράφοι παρασύρονται και αγνοούνται. «Στόχος οι διασώστες στο πεδίο να γνωρίζουν αν το νερό είναι μολυσμένο προκειμένου να διασφαλιστούν οι ίδιοι και να πάρουν τα κατάλληλα μέτρα για τους ¨αγνοούμενους’ που ήρθαν σε επαφή με αυτό, αναφέρει στο ΑΠΕ ΜΠΕ ο Ιωσήφ Βούρβαχης, διευθυντής Ανάπτυξης και Ευρωπαϊκών Έργων της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης.

«Σκοπός του PathoCERT είναι να αναδείξει νέες τεχνολογίες ταχείας ανίχνευσης , αντίδρασης και διαχείρισης φαινομένων μόλυνσης των υδάτων για όλους τους “πρώτους ανταποκριτές” όπως Πολιτική Προστασία, φορείς της Περιφέρειας που είναι επόπτες Υγείας, Πυροσβεστική, Λιμεναρχείο, όσοι εμπλέκονται άμεσα με κάποιο έκτακτο συμβάν κρίσης μολυσματικού φαινομένου των νερών», σημειώνει η Κατερίνα Χριστοδούλου, υπεύθυνη Τμήματος Έρευνας και Ανάπτυξης της ΕΥΑΘ ΑΕ.. Από την πλευρά της η ΕΥΑΘ έκανε και χθες πιλοτικές δοκιμές πολλών σημαντικών εργαλείων του έργου.

«Εφαρμόσαμε ενδιαφέρουσες τεχνολογίες του PathoCERT, όπως δορυφορικές εικόνες (ανάλυση έκτασης του φαινομένου σε μεγάλη κλίμακα), χαρτογράφηση της πλημμυρισμένης περιοχής με χρήση drone που έχει ανεπτυγμένη και δυνατότητα δειγματοληψίας του νερού, να πάει με πτήση σε περιοχή που δεν μπορούν να φτάσουν δειγματολήπτες, να πάρει δείγμα και σε δύο λεπτά να δει η ομάδα, αν υπάρχουν ή όχι παθογόνα», τόνισε η κ. Χριστοδούλου στο ΑΠΕ ΜΠΕ.

Στο Δέλτα του Αξιού σήμερα και στις πιλοτικές δοκιμές από την ΕΟΔ που συμμετείχε με διασώστες και σκάφη, δοκιμάστηκε και drone. «Το drone δεν το χρησιμοποιήσαμε μόνο για δειγματοληψία αλλά και για χαρτογράφηση της περιοχής. Αν μια περιοχή είναι πλημμυρισμένη να μπορεί κάποιος φορέας να κάνει χαρτογράφηση, να έχει ένα ''μωσαϊκό'' της ευρύτερης περιοχής για να υπάρχει καλύτερη διαχείριση του περιστατικού» σημείωσε ο διευθυντής Ανάπτυξης και Ευρωπαϊκών Έργων της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης και συμπλήρωσε ότι «μια άλλη τεχνολογία αφορά την ανάπτυξη ενός γιλέκου με αισθητήρες που φορά ο διασώστης, παρακολουθεί την πορεία του κι αν ο τελευταίος εισέλθει σε μολυσμένη περιοχή δίνει σήμα στον διασώστη ότι πρόκειται για επικίνδυνη περιοχή».

Σύμφωνα με το σενάριο της πρώτης φάσης της άσκησης, χθες, η ΕΥΑΘ είχε να αντιμετωπίσει «την πλημμύρα με την πιθανότητα να μπει μολυσμένο νερό από λύματα που έχουν διαφύγει υποθέτοντας ότι μπορούν να μπουν στο κανάλι που φέρνει νερό από τον Αλιάκμονα προς την εγκατάσταση επεξεργασίας νερού της Θεσσαλονίκης η οποία δίνει νερό σε ένα εκατομμύριο ανθρώπους» ανέφερε η κ. Χριστοδούλου και περιέγραψε άλλο ένα χρήσιμο εργαλείο που δοκιμάστηκε πιλοτικά:

«Κάτι σαν ένα «rapid test» μέσα σε δύο τρία λεπτά μπορεί να δώσει μια ένδειξη ότι έχεις παθογόνους μικροοργανισμούς, βάζοντας απλώς έναν αισθητήρα στο κινητό σου και εμβαθύνοντας τον αισθητήρα μπορείς να δεις στο κινητό με την ανάλογη εφαρμογή θετικό ή όχι σήμα σε παθογόνους. Ένα ακόμη όργανο μπορεί να είναι φορητό ή τοποθετείται στο πεδίο και σε 30 λεπτά δίνει αξιόπιστη μέτρηση για παρουσία παθογόνων. Αυτά τα δύο όργανα τα δοκιμάσαμε στην πιλοτική μας άσκηση (την Παρασκευή) στην εγκατάσταση επεξεργασίας νερού Θεσσαλονίκης.

«Στόχος είναι τα ερευνητικά εργαλεία να γίνουν εργαλεία στην πράξη, γιατί βοηθούν πάρα πολύ τους “πρώτους ανταποκριτές”, στο να εκσυγχρονίσουμε τον τρόπο ανταλλαγής κρίσιμης πληροφορίας στην κρίσιμη στιγμή», επισήμανε η υπεύθυνη Τμήματος Έρευνας και Ανάπτυξης της ΕΥΑΘ ΑΕ , Άννα Χριστοδούλου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ