ΕΛΛΑΔΑ

Όμιλος ΑγκαλιάΖΩ: Καθοριστικά τα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο

Όμιλος ΑγκαλιάΖΩ: Καθοριστικά τα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο

Με την εφαρμογή του προσυμπτωματικού ελέγχου «Φώφη Γεννηματά», χιλιάδες γυναίκες έχουν την ευκαιρία να διαγνωστούν έγκαιρα και ενδεχομένως να σώσουν τη ζωή τους.

Επιπλέον, η βοήθεια των προγραμμάτων αυτών είναι καθοριστική και αφορά και άλλους καρκίνους, γιατί, σήμερα, το 50% όλων των καρκίνων μπορεί να προληφθεί.

Τα παραπάνω ελπιδοφόρα συμπεράσματα, προκύπτουν από μία ενδιαφέρουσα συζήτηση που είχαμε με την Πρόεδρο του Όμιλος Εθελοντών κατά του Καρκίνου – ΑγκαλιάΖΩ, κυρία Αναστασία Πασακοπούλου.

Ο όμιλος εδώ και χρόνια, στηρίζει ενεργά και καθοριστικά τις γυναίκες με καρκίνο του μαστού, τις ενδυναμώνει, τις καθοδηγεί θεραπευτικά και ιατρικά- με τη βοήθεια πάντα των συνεργατών επιστημόνων- ενώ με μία σειρά ενεργειών και πρωτοβουλιών, βοηθά ώστε να υπάρχει κατάλληλη ενημέρωση σε όλο τον πληθυσμό.

«Προσπαθούμε έτσι, όσο μπορούμε να καλύπτουμε επικουρικά όπου υπάρχουν ανάγκες στο δημόσιο σύστημα υγείας στο πλαίσιο της άψογης συνεργασία με δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς για να φτάσουμε πιο κοντά στο όραμα μας» κανένας μόνος του απέναντι στον καρκίνο» τονίζει εμφατικά η κυρία Πασακοπούλου, προσθέτοντας, ακόμη, ότι «το μήνυμα που στέλνει με αφορμή τη φετινή παγκόσμια ημέρα κατά του καρκίνου του μαστού: Υποχρέωση μας η Ενημέρωση –Δύναμη μας η Πρόληψη»!

Για όλα τα παραπάνω, για τη δύναμη του εθελοντισμού αλλά και των προσυμπτωματικών ελέγχων, για την ανάγκη οι ογκολογικοί ασθενείς να απολαμβάνουν καινοτόμες θεραπείες έγκαιρα και απρόσκοπτα, καθώς και για το πώς έζησαν οι ασθενείς με καρκίνο στη διάρκεια της πανδημίας και εάν έρχεται ένα τσουνάμι κακοήθειας στο μέλλον, μιλά στο CNN Greece, η κυρία Πασακοπούλου.

Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη της κ. Πασακοπούλου στο CNN Greece:

Κυρία Πασακοπούλου, θα ήθελα να μας δώσετε έναν απολογισμό των δράσεων και ενεργειών σας τα τελευταία δύο χρόνια, αναφορικά με ζητήματα ενημέρωσης, εκπαίδευσης, εθελοντισμού και δυναμικής του Ομίλου εθελοντών κατά του καρκίνου «ΑΓΚΑΛΙΑΖΩ». Πόσο τελικά ο εθελοντισμός μπορεί να βοηθήσει στην εποχή μας τους ανθρώπους και δη τους πάσχοντες, μία εποχή γεμάτη κρίσεις, αβεβαιότητα, αλλά και περιορισμένους πόρους για την υγεία και την πρόληψη; Επίσης, πόσους εθελοντές μετράτε στον Όμιλό σας;

Οι δράσεις του Ομίλου μας συνάδουν πάντοτε με τους στόχους μας και είναι πολυσχιδείς και ολιστικές ενώ είναι γεγονός ότι τα τελευταία έτη οι επιπτώσεις της πανδημίας και η συνεχιζόμενη οικονομική κρίση δεν ανέστειλε την πραγματοποίηση των δράσεων.

Οι εθελοντές μας συνεχίζουν να στέκονται δίπλα στους ογκολογικούς ασθενείς και τους φροντιστές μέσω ενδονοσοκομειακών προγραμμάτων παρέχοντας φροντίδα και στήριξη στους ασθενείς κατά τη διάρκεια των θεραπειών τους. Ο Όμιλος προσφέρει σε τακτική βάση αλλά και σε έκτακτες περιπτώσεις κοινωνικοοικονομική βοήθεια σε όσους ογκολογικούς έχουν ανάγκη καθώς επίσης και δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη ασθενών και φροντιστών σε καθημερινή βάση.

Πέραν όλων των προηγούμενων που αναφέραμε και στο πλαίσιο της ενημέρωσης και ευαισθητοποίηση όλων των πολιτών διοργανώνουμε ενημερωτικές δράσεις αναφορικά με όλους τους καρκίνους με στόχο την πρόληψη καθώς και την έγκυρη και έγκαιρη διάγνωση. Πραγματοποιούμε εσπερίδες, ημερίδες-συνέδρια και διανομή εντύπων, τα οποία έχουν συγγραφεί από έγκριτους επιστήμονες και έχουν πάντα την αιγίδα της εκάστοτε επιστημονικής εταιρείας.

Τα τελευταία χρονιά έχουμε επιδείξει ενεργή παρουσία και δράση στα ακριτικά μας νησιά με την πραγματοποίηση δερματολογικής εξέτασης σπίλων στους κατοίκους τους από ιατρούς-δερματολόγους.

Κάθε χρόνο σε συνεργασία με χειρουργούς μαστού προσφέρουμε δωρεάν ψηλάφηση μαστού σε όλες τις γυναίκες που το επιθυμούν.

Ο ρόλος των εθελοντών μας είναι καθοριστικός και απαραίτητος. Οι εθελοντές μας εμπνέονται από αγάπη και ενσυναίσθηση για τον συνάνθρωπο και στέκονται δίπλα στις ανάγκες του.

Προσπαθούμε έτσι, όσο μπορούμε να καλύπτουμε επικουρικά όπου υπάρχουν ανάγκες στο δημόσιο σύστημα υγείας στο πλαίσιο της άψογης συνεργασία με δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς για να φτάσουμε πιο κοντά στο όραμα μας» κανένας μόνος του απέναντι στον καρκίνο».

Ο Οκτώβριος είναι μήνας που αφορά στην ευαισθητοποίηση και ενημέρωση γύρω από τον καρκίνο του μαστού. Πόσο ευαισθητοποιημένοι είμαστε οι Έλληνες, γύρω από το νόσημα αυτό που τείνει να μετατραπεί σε χρόνιο, από ένα νόσημα που πριν μερικά χρόνια ήταν θανατηφόρο και αδιέξοδο; Ποιο το δικό σας μήνυμα εγρήγορσης;

Ο ΑγκαλίαΖΩ είναι παρόν στην ευαισθητοποίηση και ενημέρωση για τον καρκίνο του μαστού. Παρακολουθούμε καθημερινά όλα τα νέα δεδομένα και ενημερωνόμαστε από τους ειδικούς για τις νέες καινοτόμες θεραπείες.

Στεκόμαστε δίπλα στις γυναίκες που νοσούν από καρκίνο του μαστού ενώ ενημερώνουμε τις γυναίκες για τους τρόπους πρόληψης, προσυπτωματικό έλεγχο, διατροφή, καθημερινές συνήθειες, αλλαγή τρόπου ζωής της καθημερινότητας. Επιθυμούμε η ζωή όλων να διέπεται από ποιότητα.

Το μήνυμα που θα ήθελα να στείλω είναι ο τίτλος της φετινής μας εκδήλωσης με αφορμή την παγκόσμια ημέρα κατά του καρκίνου του μαστού: Υποχρέωση μας η Ενημέρωση –Δύναμη μας η Πρόληψη!

Η πρόληψη, η προαγωγή υγείας και οι προσυμπτωματικοί έλεγχοι, αποτελούν κρίσιμους άξονες της υγείας ατομικής και δημόσιας. Βλέπουμε ήδη μία κάποια αλλαγή στη νοοτροπία των γυναικών και μέσα από το κορυφαίο Πρόγραμμα Προσυμπτωματικού Ελέγχου κατά του καρκίνου του μαστού «ΦΩΦΗ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ», με πολλά ύποπτα περιστατικά, να εντοπίζονται εγκαίρως και με θετική έκβαση. Πόσο τελικά βοηθούν αυτά τα Μεγάλα Προγράμματα Πρόληψης;

Η αλήθεια είναι ότι είμαστε πολύ ικανοποιημένοι γιατί το τελευταίο διάστημα, ιδιαίτερα για τον καρκίνο του μαστού, με πολλές κινητοποιήσεις, και με μεγάλο αγώνα, ιδιαίτερα από τους Συλλόγους Ασθενών και σε συνεργασία με τους κρατικούς φορείς σε θέματα υγείας καθιερώθηκε το πρόγραμμα προληπτικών εξετάσεων «Φώφη Γεννηματά».

Το κοινό πλέον αρχίζει να αντιλαμβάνεται ότι ο καρκίνος του μαστού προλαμβάνεται και μπορεί να θεραπευτεί. Διαθέτουμε εξαιρετικούς επιστήμονες, ενώ η επιστήμη και οι θεραπείες εξελίσσονται διαρκώς και αυτό μας αισιοδοξεί.

Το δικό μας μήνυμα μέσα από τις ενημερωτικές μας δράσεις και το άρτιο επιστημονικό μας έντυπο για τον καρκίνο του μαστού είναι ότι «Η πρώιμη διάγνωση μπορεί να σώσει τη ζωή σου»!

Όλα τα προγράμματα της πρόληψης και έγκαιρης διάγνωσης πράγματι αποτελούν βασικούς και κρίσιμους άξονες της ατομικής και δημόσιας υγείας.

Με την εφαρμογή του προσυμπτωματικού ελέγχου «Φώφη Γεννηματά» χιλιάδες γυναίκες έχουν την ευκαιρία να διαγνωστούν έγκαιρα και ενδεχομένως να σώσουν τη ζωή τους.

Η βοήθεια των προγραμμάτων αυτών είναι καθοριστική και αφορά και άλλους καρκίνους, γιατί το 50% όλων των καρκίνων μπορεί να προληφθεί.

Καθώς οι ογκολογικοί ασθενείς είναι κάτι παραπάνω από αναγκαίο να έχουν άμεση πρόσβαση σε νέες καινοτόμες θεραπείες, θα ήθελα να σας ρωτήσω, εάν πράγματι οι Έλληνες ασθενείς, απολαμβάνουν τις θεραπείες αυτές έγκαιρα και απρόσκοπτα.

Διαχρονικό μας αίτημα, όλων των συλλόγων ασθενών είναι η άμεση πρόσβαση των ασθενών σε καινοτόμες θεραπείες μέσω της αξιολόγησης τεχνολογιών υγείας (ΗΤΑ), εξετάζοντας τρόπους για τη μείωση του χρόνου μεταξύ της έγκρισης νέων θεραπειών και της αποζημίωσης αυτών και εξασφαλίζοντας την έγκαιρη πρόσβαση των ασθενών. Ελπίζουμε να υλοποιηθούν στη πράξη για όλους!

Τέλος, θα ήθελα να σας ρωτήσω, πόσο η πανδημία του COVID-19 επιβάρυνε τους ογκολογικούς ασθενείς, καθώς σύμφωνα με μελέτες, πολλοί άνθρωποι από το φόβο του κορωνοϊού, είτε καθυστέρησαν να λάβουν έγκαιρα τις θεραπείες τους, είτε δεν επισκέφθηκαν όταν έπρεπε τον γιατρό τους, με αποτέλεσμα πολλοί επιστήμονες να μιλούν για ένα «κοιμώμενο τσουνάμι» νοσηρότητας, το οποίο δεν θα αργήσει να χτυπήσει.

Είναι γεγονός ότι κατά την διάρκεια της πανδημίας οι ογκολογικοί ασθενείς βρέθηκαν απέναντι σε μια επιπλέον απειλή για τη ζωή τους.

Για ποικίλους λόγους, λόγω των δύσκολων και πρωτόγνωρων συνθηκών υπήρξαν σε αρκετές περιπτώσεις κάποιες καθυστερήσεις όπως και κάποιες αναβολές. Όλοι έζησαν τον φόβο, την ανασφάλεια όπως και την ταλαιπωρία. Οι ασθενείς είναι δυνατοί! Ο όμιλος εθελοντών κατά του καρκίνου ΑγκαλίαΖΩ δεν σταμάτησε να λειτουργεί ούτε μία μέρα, Με όποια συνθήκη επέτρεπε το κράτος, δια ζώσης, εξ αποστάσεως μέσω τηλεφώνου ή διαδικτύου οι επαγγελματίες βρισκόντουσαν δίπλα στις ανάγκες των ανθρώπων που τους χρειαζόντουσαν.

Θεωρώ ότι δεν πρέπει να είμαστε απαισιόδοξοι. Ευχόμαστε να μπορούμε όλοι να ενωθούμε ώστε να δημιουργηθεί ένα περιβάλλον που να προστατεύει τους ογκολογικούς ασθενείς και τους φροντιστές ώστε να ανταπεξέρχονται στις δυσκολίες που συναντούν ή θα συναντήσουν.

Το όραμα μας «Κανένας μόνος του απέναντι στον καρκίνο» ελπίζουμε και ευχόμαστε να γίνει πραγματικότητα !

Δείτε εδώ το αφιέρωμα του CNN Greece στην Υγεία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ