ΕΛΛΑΔΑ

ΣτΕ: Απέρριψε την αίτηση Τσατάνη για ακύρωση της πειθαρχικής ποινής για την υπόθεση Βγενόπουλου

ΣτΕ: Απέρριψε την αίτηση Τσατάνη για ακύρωση της πειθαρχικής ποινής για την υπόθεση Βγενόπουλου
INTIME

Απορρίφθηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας η αίτηση της πρώην  εισαγγελέως Εφετών Γεωργίας Τσατάνη με την οποία ζητούσε να ακυρωθεί η πειθαρχική ποινή της στέρησης μισθού 60 ημερών που της είχε επιβληθεί για τους χειρισμούς της στην υπόθεση του εκλιπόντος επιχειρηματία Ανδρέα Βγενόπουλου.

Η πειθαρχική ποινή στην κ. Τσατάνη είχε επιβληθεί, καθώς κρίθηκε ότι οι χειρισμοί της στην εν λόγω υπόθεση (αφαίρεση της δικογραφίας Βγενόπουλου από τα χέρια των εισαγγελέων διαφθοράς και την εν συνέχεια αρχειοθέτησή της) δεν συνάδουν με τα καθήκοντα της εισαγγελικής λειτουργού, ενώ της αποδόθηκε και βαριά αμέλεια, κάτι που στοιχειοθετεί το πειθαρχικό παράπτωμα της τέλεσης ασυμβίβαστων προς το αξίωμά της πράξεων που θίγουν το κύρος της και το κύρος της Δικαιοσύνης.

Κατόπιν αυτού η πρώην εισαγγελέας Εφετών ζητούσε από το Συμβούλιο της Επικρατείας να ακυρωθεί η απόφαση του Δευτεροβάθμιου 9μελους Πειθαρχικού Συμβουλίου του Αρείου Πάγου με την οποία επικυρώθηκε η πρωτοβάθμια πειθαρχική απόφαση που τις επέβαλε την ποινή της στέρησης μισθού 60 ημερών για την εν λόγω υπόθεση. Υποστήριζε ότι έχει παραβιαστεί η Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) και η Ελληνική νομοθεσία.

Το Γ΄Τμήμα του ΣτΕ (πρόεδρος ο τότε αντιπρόεδρος Δημήτρης Σκαλτσούνης και εισηγητής ο πάρεδρος Ανδρέας Χρυσικόπουλος) απέρριψε ως απαράδεκτη την αίτηση ακύρωσης της κυρίας Τσατάνη, δηλώνοντας ότι είναι αναρμόδιο να επιληφθεί της πειθαρχικής υπόθεσης και αρμόδιο είναι το δικαστήριο του Λουξεμβούργου (Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης).

Σύμφωνα με το ΣτΕ (απόφαση 1893/2023) τα πειθαρχικά συμβούλια αποτελούν «δικαστήρια» κατά την έννοια των άρθρων 6 ΕΣΔΑ, 47 του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ε.Ε. και 14 του Διεθνούς Συμφώνου για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα (ΔΣΑΠΔ), ενώ κατά τα άρθρα 91 § 4 του Συντάγματος και 105 § 6 του νόμου 1756/1988 οι αποφάσεις τους δεν υπόκεινται σε αίτηση ακυρώσεως» ενώπιον του ΣτΕ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ