ΕΛΛΑΔΑ

Ποιοι λόγοι οδήγησαν στην απόφαση των συμβολαιογράφων για αποχή

Ποιοι λόγοι οδήγησαν στην απόφαση των συμβολαιογράφων για αποχή
Ο Συμβολαιογραφικός Σύλλογος Αθηνών EUROKINISSI / ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

Για «πρωτοφανή επέμβαση στον τρόπο άσκησης του συμβολαιογραφικού λειτουργήματος» και «κίνδυνο της ασφάλειας των συναλλαγών» των πολιτών που συμβάλλονται σε ένα συμβόλαιο κάνει λόγο, μεταξύ άλλων ο Συμβολαιογραφικός Σύλλογος Αθηνών, αναφερόμενος στους λόγους για τους οποίους οι συμβολαιογράφοι εναντιώνονται στη ρύθμιση του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης περί «ψηφιακού συμβολαίου» και αποφάσισαν να απέχουν επ' αόριστον από τη σύνταξη μεταβιβαστικών πράξεων.

Ειδικότερα, οι συμβολαιογράφοι τονίζουν πως η απόφαση του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης για το «ψηφιακό» συμβόλαιο ελήφθη και ανακοινώθηκε παρά το γεγονός ότι ο διάλογος μεταξύ του υπουργείου και των συμβολαιογράφων ήταν ακόμη «ανοιχτός», με αποτέλεσμα να «υπονομευτεί» προγραμματισμένη συνάντηση μεταξύ των δύο πλευρών.

«Η επιχειρούμενη ψηφιοποίηση των συμβολαίων σχεδιάζεται παρά την αντίθεση των συμβολαιογράφων, παρακάμπτοντας τις προτάσεις τους και εκτός του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου για την κατάρτιση των συμβάσεων».

Την ίδια ώρα, κάνουν λόγο για «πρωτοφανή επέμβαση στον τρόπο άσκησης του συμβολαιογραφικού λειτουργήματος», ενώ σημειώνουν πως «τίθεται σε κίνδυνο η ασφάλεια των συναλλαγών», καθώς σύμφωνα με τη νέα ρύθμιση όπως εξηγούν πρόκειται να υλοποιούνται χωρίς τους ανθρώπους που συμβάλλονται στα συμβόλαια αυτά, κάτι το οποίο γίνεται «μόνο με κωδικούς taxisnet».

Η αποχή αφορά:

  1. Όλα τα μεταβιβαστικά συμβόλαια και προσύμφωνα από οποιαδήποτε αιτία και την υποβολή δηλώσεων φόρου είτε μέσω myPROPERTY, είτε με οποιαδήποτε άλλη διαδικασία
  2. Τη διενέργεια πλειστηριασμών, με εξαίρεση τις διαδικαστικές πράξεις κατάθεσης εγγράφων και αναγγελιών απαιτήσεων.

Εξαιρούνται οι πράξεις: Σύνταξης διαθηκών, πληρεξουσίων, ενόρκων βεβαιώσεων, πράξεων συναίνεσης σε υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, αποδοχών κληρονομιάς.

Στα αιτήματά τους περιλαμβάνονται:

  • Να μη θιγεί ο τρόπος σύνταξης των συμβολαιογραφικών εγγράφων και το νομοθετικό πλαίσιο που τον διέπει.
  • Να εγκαταλειφθεί το σχέδιο περί «ψηφιακού συμβολαίου», όπως περιγράφεται στην πρόσκληση της προκήρυξης, διαφορετικά να αποσυρθεί η προκήρυξη με το περιεχόμενο αυτό.
  • Να μην εισαχθεί νομοθετική ρύθμιση με το περιεχόμενο αυτό.
  • Να ληφθούν υπόψη οι προτάσεις των εκπροσώπων της Συμβολαιογραφίας για τη συμμετοχή του συμβολαιογράφου στην επίλυση των χρονιζόντων προβλημάτων του Κτηματολογίου.
  • Να ρυθμιστεί νομοθετικά το θέμα των προδήλων σφαλμάτων της κτηματογράφησης και να περιοριστεί ο νομικός έλεγχος με ομοιόμορφη εφαρμογή αυτού.
  • Να στελεχωθούν τα Κτηματολογικά Γραφεία με επαρκές και έμπειρο προσωπικό για την αποτελεσματική λειτουργία αυτών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ