ΕΛΛΑΔΑ

Συγκίνηση στο τελευταίο αντίο στον Βασίλη Βασιλικό

Συγκίνηση στο τελευταίο αντίο στον Βασίλη Βασιλικό
ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI

Με ένα δυνατό χειροκρότημα, αποχαιρέτησαν τον Βασίλη Βασιλικό η οικογένειά του, συγγενείς, φίλοι, θαυμαστές του έργου του και προσωπικότητες από τον καλλιτεχνικό και πολιτικό κόσμο στο Α' Νεκροταφείο Αθηνών, όπου τελέστηκε η εξόδιος ακολουθία του εμβληματικού και βραβευμένου Έλληνα συγγραφέα, που σημάδεψε την ιστορία των γραμμάτων του δεύτερου μισού του 20ού αιώνα.

Η κηδεία του εμβληματικού συγγραφέα τελέστηκε παρουσία πολιτικών, όπως ο πρώην ΠτΔ Προκλόπης Παυλόπουλος, ανθρώπων των γραμμάτων και των τεχνών καθώς και γνωστών καλλιτεχνών, όπως ο Γιώργος Νταλάρας.

Gavras.jpg
Τελευτάιο αντίο από τον Κώστα Γαβρά / ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ / EYROKINISSI
ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI

Συγκινητική ήταν η παρουσία του διεθνούς αναγνωρισμένου σκηνοθέτη Κώστα Γαβρά που ήρθε από τη Γαλλία για να αποχαιρετήσει τον αγαπημένο του φίλο, καθώς τους συνδέει το «Ζ», το βιβλίο στο οποία βασιστηκε η ομώνυμα ταινία.

«Είναι μεγάλος ο καημός… όπως λέει το τραγούδι. Για μένα ήταν ένας σύμβουλος για τα ελληνικά πράγματα. Ήταν ένας αδερφός πνευματικός, ήταν και θα μείνει για πάντα ένας φίλος καθημερινός. Και αυτός θα είναι ο μεγάλος καημός. Ήταν ένας άνθρωπος καλός. Ήταν και παράδειγμα και θα μείνει παράδειγμα ελπίζω για πολλούς Έλληνες. Δεν μπορώ να πω τίποτα περισσότερο. Για μένα είναι καημός μεγάλος. Και θα μείνει στη μνήμη μου όσο ζω» δήλωσε ο κορυφαίος σκηνοθέτης.

xomenidis.jpg
Ο Κώστας Γαβράς με τον συγγραφέα Χρήστο Χωμενίδη / ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ / EYROKINISSI

Παρών στην κηδεία είναι και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης αλλά και η Έλενα Ακρίτα, ο Νίκος Βούτσης και ο Πάνος Σκουρλέτης. Ο βραβευμένος συγγραφέας άλλωστε είχε διατελέσει βουλευτής επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ.

Στην κηδεία παρέστησαν επίσης εκπρόσωποι των γραμμάτων και των τεχνών και του πολιτικού κόσμου, όπως μεταξύ άλλων η πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ, Μαρία Αντωνιάδου, ο Φώτης Κουβέλης, ο Αλέξανδρος Λυκουρέζος, η Λούκα Κατσέλη ο Γιώργος και η Άννα Νταλάρα, η Ρέα Γαλανάκη, ο Χρήστος Χωμενίδης, ο Γιώργος Κατσαρός, ο Γιώργος Μαργαρίτης, ο Κώστας Λαλιώτης κ.ά.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης / ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI

Ο Βασίλης Βασιλικός πέθανε την περασμένη Πέμπτη σε ηλικία 89 ετών με
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ επιθυμία του συγγραφέα ήταν, αντί στεφάνων, να υποστηριχθεί το Εργο της «Ακαδημίας Λυρικής Τέχνης Maria Callas», της οποίας υπήρξε Ιδρυτικό Μέλος και Γενικός Γραμματέας.

Ο Γιλωργος Νταλάτρας με τον Κώστα Γαβρά / ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ / EYROKINISSI
Ο γνωστός ποινικολόγος Αλέξανδρος Λυκουρέζος / ΙΝΤΙΜΕ / ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ
Antoniadou.jpg
Η πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Μαρία Αντωνιάδου / ΙΝΤΙΜΕ / ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ
4055016.jpg
Ο Κλωστας Λαλιώτης με τον Χρ'ήστο Χωμενίδη / ΙΝΤΙΜΕ / ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ
last.jpg
Πάνω στο φέρετρό του ήταν το καπέλο του, σήμα κατατεθέν του, καθώς και βιβλία του. / ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ / EYROKINISSI
ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI

Στον επικήδειο που εκφώνησε η πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ, Μαρία Αντωνιάδου, ανέφερε μεταξύ άλλων:

«Σήμερα επέλεξα να πω δυο λόγια καρδιάς για να αποχαιρετήσω τον αντιπρόεδρο του Μορφωτικού Ιδρύματος της ΕΗΕΑ. Βασίλη, σ' ευχαριστούμε για τα όσα προσέφερες, που στεκόσουν όρθιος στα δύσκολα, που αναλάμβανες να υλοποιήσεις εκείνες τις αποφάσεις που ήθελαν δύναμη. Ήσουν η δημοσία εικόνα μας. Επί 16 χρόνια υπηρέτησες το Μορφωτικό Ίδρυμα και όλοι μας καθημερινά εντυπωσιαζόμασταν που ο φημισμένος, ο πολυταξιδεμένος, ο πασίγνωστος και διανοούμενος δημοσιογράφος ήταν ένας απλός, σεμνός και καταδεχτικός άνθρωπος. Χωρίς έπαρση με χιούμορ και διάθεση προσφοράς, έδινες δύναμη, κουράγιο και ψήγματα της σοφίας σου. Είχαμε την τύχη να ζήσουμε έναν αθάνατο μύθο, έναν κοσμοπολίτη, που συναναστράφηκε και έζησε κοντά στις πιο εμβληματικές μορφές του δεύτερου μισού του 20ού αιώνα. Ανάμεσα τους και ο φίλος σου ο αγαπημένος, ο Κώστας Γαβράς. Οι λέξεις δεν μπορούν να περιγράψουν την προσφορά σου. Το μόνο που μπορούμε να πούμε είναι ένα μεγάλο "ευχαριστώ". Ευχαριστούμε που σε διαβάσαμε, που σε γνωρίσαμε, ευχαριστούμε που καταδέχτηκες να συνεργαστείς μαζί μας. Καλό ταξίδι Βασίλη!».

Στεφάνια απέστειλαν, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, ο Αλέξης Τσίπρας, ο ΣΥΡΙΖΑ, ο δήμαρχος Καβάλας, η ΕΣΗΕΑ, ο πρόεδρος και το ΔΣ της ΕΡΤ κ.ά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ