ΕΛΛΑΔΑ

Σφακιανάκης: Δεκάδες περιστατικά για παραποιημένες γυμνές παιδικές φωτογραφίες

Σφακιανάκης: Δεκάδες περιστατικά για παραποιημένες γυμνές παιδικές φωτογραφίες
INTIME / ΜΠΑΜΠΟΥΚΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Σοκ προκαλεί η αποκάλυψη του Μανώλη Σφακιανάκη για τουλάχιστον 40 «άγραφα» περιστατικά χρήσης εφαρμογών Τεχνητής Νοημοσύνης  με την εμφάνιση παιδικών σωμάτων ως γυμνών.

Ο γενικός διευθυντής του Διεθνούς Ινστιτούτου Κυβερνοασφάλειας (CSIi) Μανώλης Σφακιανάκης, από το βήμα του συνεδρίου του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου GES2023 σήμερα, τόνισε ότι τα περιστατικά που είδαν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες (σ.σ. π.χ., στη Ναύπακτο, όπου ανήλικα αγόρια φέρονται να παραποίησαν φωτογραφίες ανήλικων κοριτσιών, μέσω ειδικής εφαρμογής) είναι τ μόνο η κορυφή του παγόβουνου.

Διευκρίνισε μάλιστα ότι και τα deep fakes (παραποιημένο υλικό που μοιάζει αληθινό) είναι δεδομένο ότι θα μπουν αργά ή γρήγορα σε κάθε σπίτι.

«Η Ελλάδα ταλανίζεται τα τελευταία τρία 24ωρα από έξαρση προσωπικών φωτογραφιών ατόμων, που εμφανίζονται ως γυμνά (...).

Τα εργαστήρια πήραν φωτιά, η αμφιβολία αρχίζει και κυριεύει και υπάρχει παντού πανικός. Το πρώτο πράγμα που κάνουμε σε τέτοιες περιπτώσεις είναι ότι διατηρούμε την ψυχραιμία μας. (Το φαινόμενο αυτό) θα μπει σίγουρα σε κάθε σπιτικό, είναι δεδομένο (...) Κάποιοι βρήκαν τον δρόμο και τις εφαρμογές και σε λίγα λεπτά η διάδοση (του παραποιημένου υλικού) γίνεται μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, άρα θα έρθει στο σπίτι μας η απειλή αυτή» είπε ο κ. Σφακιανάκης και απηύθυνε έκκληση προς όλους να σταματήσει αυτή η πρακτική, να υπάρχει αυτοσυγκράτηση και να μη μετατρέπεται σε παιχνίδι αυτό που κάνει κακό.

«Μην πειραματιζόμαστε με τις τύχες κάποιων άλλων ανθρώπων και με το χαμόγελό τους» είπε χαρακτηριστικά.

Ποινικό αδίκημα

Παράλληλα ο κ. Σφακιανάκης τόνισε ότι η παραποίηση φωτογραφιών κατά αυτόν τον τρόπο είναι ποινικό αδίκημα και ότι η απάντηση στο ερώτημα αν η χρήση της ΤΝ για την εμφάνιση ενός σώματος δήθεν ως γυμνού συνιστά παιδική πορνογραφία είναι σαφής:

«Ναι, (...) όταν ένα σώμα εμφανίζεται γυμνό με ένα παιδικό πρόσωπο από πάνω, είναι παιδική πορνογραφία, αυτό λέει ο νομοθέτης σήμερα. Όλοι αυτοί που πειραματίζονται τα τελευταία τρία - τέσσερα 24ωρα, παιδάκια, κάνουν κακουργηματικές πράξεις, που πάνε στα δικαστήρια και παράλληλα με τα παιδιά ποινική ευθύνη έχουν και οι γονείς για παραμέληση εποπτείας ανηλίκων» σημείωσε και πρόσθεσε ότι τα άγραφα σχετικά περιστατικά ξεπερνούν τα 40, καθώς «τα παιδιά βρήκαν τις μηχανές, τις έχουν μάθει και το έχουν δει ως παιχνίδι».

Ανάγκη εκπαίδευσης του κοινού

Ο κ. Σφακιανάκης έδωσε ιδιαίτερη έμφαση και στην ανάγκη εκπαίδευσης του κοινού, ώστε να χρησιμοποιεί επωφελώς τις νέες τεχνολογίες και να αναγνωρίζει τα deep fakes, κάτι που σήμερα δυστυχώς δεν γίνεται στην πράξη στην Ελλάδα, όπως υποστήριξε.

«Έχουμε το "Smart City" (έξυπνη πόλη), που το χρηματοδοτούμε με δισεκατομμύρια ευρώ (...) και χαιρόμαστε για την τεχνολογία μας, αλλά το "Smart Citizen" (έξυπνος πολίτης) δεν το κοιτάζουμε καν.

Όλα γίνονται έξυπνα γύρω μας, αλλά οι άνθρωποι δεν μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν. Εκατομμύρια πόντοι στο Smart City, μηδέν στο Smart Citizen. Δεν επικοινωνούν αυτά τα δύο.

Με απλά λόγια, χρειάζεται να μάθουμε στον πολίτη να χρησιμοποιεί τις έξυπνες εφαρμογές, για τις οποίες έχουν επενδυθεί δισεκατομμύρια.

Παντού τα πάντα είναι έξυπνα, αλλά ο πολίτης δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει ούτε το 2%» είπε χαρακτηριστικά και υπογράμμισε την ανάγκη να αφυπνιστούν «όσοι έχουν κονδύλια να δώσουν σε δήμους, περιφέρειες και κοινότητες, ώστε να εκπαιδεύσουν τον πολίτη».

Αναφερόμενος στη χρήση της ΤΝ στον τομέα της κυβερνοασφάλειας, ο κ.Σφακιανάκης εξέφρασε την πεποίθηση ότι έχει δώσει θετικό παλμό στην αγορά και έχει ωφελήσει την τσέπη του επιχειρηματία, καθώς το κόστος του cybersecurity έχει μειωθεί σημαντικά σε σχέση με δέκα χρόνια πριν, με ταυτόχρονη παροχή υπηρεσιών πολύ υψηλού επιπέδου.

Χάρη στο «μάτι» της Τεχνητής Νοημοσύνης, είπε, το SOC (Security Operations Center) μπαίνει σε κάθε επιχείρηση και, αν γίνουν οι σωστές κινήσεις, βρισκόμαστε κοντά στο να αναπτυχθεί ένας παράδεισος κυβερνοασφάλειας, όπου οι άνθρωποι αισθάνονται πιο ασφαλείς απέναντι στις κυβερνοεπιθέσεις.

Ωστόσο, κάποιοι επικαλούνται την άλλη όψη του νομίσματος, σύμφωνα με την οποία η ΤΝ θα δώσει στους κακοποιούς εργαλεία υψηλών προδιαγραφών και ο καθένας θα μπορεί να χρησιμοποιεί τα πάντα για το κακό, ενώ ταυτόχρονα θα μειωθούν οι θέσεις εργασίας για ειδικούς κυβερνοασφάλειας.

«Η αλήθεια βρίσκεται κάπου στη μέση. Αν τα κράτη-μέλη της ΕΕ βάλουν ένα χρονοδιάγραμμα και νομοθετήσουν εγκαίρως για την ΤΝ, όλα θα πάνε καλά. Αν όχι, όλοι θα είμαστε σε μια αβεβαιότητα και θα νικήσει το αρνητικό πρόσημο» κατέληξε ο κ. Σφακιανάκης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ