ΕΛΛΑΔΑ

Σουλτάνα Σπυροπούλου: Η Ελευσίνα ως πολιτιστική πρωτεύουσα, παρακαταθήκη για το μέλλον

Σουλτάνα Σπυροπούλου: Η Ελευσίνα ως πολιτιστική πρωτεύουσα, παρακαταθήκη για το μέλλον

Η αλλαγή της πορείας της πόλης στον χρόνο ήταν μία από τις επιδιώξεις των διοργανωτών του «2023 Ελευσίς». Πράγματι, η Ελευσίνα ως Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης έδειξε στον κόσμο και πρωτίστως στους πολίτες της, πόσο ξεχωριστή είναι. Μια πόλη με ιστορία χιλιάδων ετών, που επί χρόνια παρέμενε στην αφάνεια – ακόμα και στο περιθώριο – κατόρθωσε να κερδίσει το ενδιαφέρον της Ευρώπης, κατόρθωσε να γίνει «μαγνήτης για τα βλέμματα των ανθρώπων», όπως χαρακτηριστικά δηλώνει στα Πρόσωπα 2023 του CNN Greece η κυρία Σουλτάνα Σπυροπούλου, διευθύνουσα σύμβουλος 2023 Ελευσίς.

Επί έναν χρόνο, η Ελευσίνα όχι μόνο συγκέντρωσε το πολιτιστικό ενδιαφέρον του κοινού, αλλά παράλληλα έδειξε το ανανεωμένο της πρόσωπο στον κόσμο, μέσα από τους ανακαινισμένους χώρους της που τώρα γίνονται εστίες πολιτισμού.

Δείτε στο βίντεο που ακολουθεί όσα μας εξιστόρησε για τη μετατροπή της Ελευσίνας σε Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, η κ. Σουλτάνα Σπυροπούλου, διευθύνουσα σύμβουλος 2023 Ελευσίς

Οι εκδηλώσεις στην Ελευσίνα ουσιαστικά ξεκίνησαν τον Σεπτέμβριο του 2020, με αποκορύφωμα τη χρονιά που κλείνει. Οι αριθμοί είναι ενδεικτικοί, καθώς συνολικά, έως τον Δεκέμβριο 2023 πραγματοποιήθηκαν περισσότερες από 350 εκδηλώσεις καλλιτεχνικού, πολιτιστικού, εκπαιδευτικού και επιμορφωτικού περιεχομένου, στο πλαίσιο περισσότερων από 180 καλλιτεχνικών έργων. Σε αυτές συμμετείχαν περισσότεροι από 6.200 καλλιτέχνες, και μέλη πολιτιστικών συλλόγων, παιδιά, έφηβοι, απλοί πολίτες. Οι θεατές στις τοποθεσίες των εκδηλώσεων ξεπέρασαν τις 90.000.

«Το 2023 Ελευσίς σηματοδοτεί την πόλη της Ελευσίνας και την τοποθετεί μέσα στις 70 πόλεις της Ευρώπης που είναι πολιτιστικές πρωτεύουσες. Αυτό της δίνει ένα προβάδισμα σε πάρα πολλά θέματα. Καταφέραμε, με τη μικρή και συνεκτική ομάδα μας και με τη βοήθεια την τεράστια του Μιχαήλ Μαρμαρίνου, να κάνουμε ένα πρόγραμμα το οποίο νομίζουμε ότι ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της πολιτιστικής πρωτεύουσας. Έχει αναγνωριστεί από την Ευρώπη σε πολύ μεγάλο βαθμό ότι τα πήγε αρκετά καλά η πόλη μας. Και αυτό μας έδωσε και το βραβείο Μελίνας Μερκούρη που δόθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή όταν ολοκληρώσαμε την τελετή έναρξης και πια είχαμε πάρει το πράσινο φως ότι πηγαίναν όλα καλά στην πολιτιστική πρωτεύουσα», αναφέρει η κ. Σπυροπούλου.

Το πρόγραμμα 2023 Ελευσίς κινήθηκε πάνω σε τρεις άξονες. Ο πρώτος ήταν η κοινωνία, ο δεύτερος ήταν το περιβάλλον και ο τρίτος η εργασία, όπως εξηγεί η ίδια, τονίζοντας ότι πάνω σε αυτούς τους τρεις άξονες πραγματοποιήθηκε το πρόγραμμα του οργανισμού, που σχετίστηκε τόσο με την άυλη όσο και με την υλική πολιτιστική κληρονομιά της Ελευσίνας.

«Ο απολογισμός θεωρώ ότι είναι θετικός, γιατί αφήνει στην πόλη και άυλη και υλική παρακαταθήκη. Καταφέραμε να ενεργοποιήσουμε αρκετά από τα κτίρια τα οποία ήταν εγκαταλελειμμένα για πάρα πολλά χρόνια. Ένα από αυτά είναι και ο εμβληματικός κινηματογράφος ‘Ελευσίς’ που ξεκίνησε το 1963 στην Ελευσίνα και κάποτε, το 1985, εγκαταλείφθηκε. Ήταν σε μια περιοχή που έπρεπε να γίνει κάτι για να αναβαθμιστεί και θεωρούμε ότι κάτι καταφέραμε σε αυτό. Άλλα κτίρια, τα οποία μπορούμε να πούμε ότι ενεργοποιήθηκαν ήταν το Παλιό Ελαιουργείο, σε συνεργασία με την Εθνική Τράπεζα, όπου επισκευάστηκαν οι αποθήκες, ένας καταπληκτικός χώρος. Επίσης, η Παλιά Ελαιουργική, ο Παλιός Σιδηροδρομικός Σταθμός, το Αναψυκτήριο που είναι στην παραλία, το παλιό Κάμπινγκ, η παλιά βιομηχανία Ίρις που ανακατασκευάστηκε και έγινε ένας καταπληκτικός χώρος πολιτισμού. Όλοι αυτοί οι χώροι, η μεγάλη μας αγωνία είναι να συνεχίσουν να υπάρχουν, να πάρουν ζωή και έχουμε και κάποιες ιδέες στις οποίες μπορούμε να... πούμε σε όποιον μπορεί να συνεχίσει αυτό το έργο», τονίζει η κ. Σπυροπούλου.

Αντίστοιχη είναι η παρακαταθήκη της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας όσον αφορά στην άυλη κληρονομιά για την πόλη: «Σε πάρα πολλές εκδηλώσεις συμμετείχαν πάρα πολλοί σύλλογοι και νεολαία της πόλης, μέσα από μία ειδική ομάδα, μάλιστα, την Cultterra, η οποία ασχολείται με πολλά καλλιτεχνικά έργα. Επίσης, συνεργαζόμαστε με κεραμίστα της περιοχής, ο οποίος κάνει και εκπαιδευτικά μαθήματα. Έχουμε την Ακαδημία Χορογραφίας, την αφηγηματική αρχαιολογία, τον αόρατο χάρτη. Πολλά από τα έργα αυτά καταφέραμε και τα εντάξαμε στο Ταμείο Ανάκαμψης, με όλη τη γραφειοκρατική διαδικασία που το ακολουθεί. Πολλά από τα projects τα χειρίζονται παιδιά που κατάγονται από την Ελευσίνα».

Η Ελευσίνα είναι μία από τις μικρότερες πόλεις στην ιστορία της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης, κατόρθωσε όμως να αντεπεξέλθει στον θεσμό και να κερδίσει την αναγνώριση: «Την πόλη μας την επισκέφθηκαν πάρα πολλοί Ευρωπαίοι, πάρα πολλοί και από όλο τον κόσμο, έχουμε συνεργασίες ακόμα και με Ιάπωνες σε κάποια project. Θεωρώ ότι είναι κάτι πάρα πολύ σημαντικό και ότι δεν θα τελειώσει. Αυτή η πόλη ξεκίνησε με αυτό που είχε πει ο Κουτσαφτής, που είναι επίσης μία φυσιογνωμία της πόλης, σκηνοθέτης του ντοκιμαντέρ ‘Αγέλαστος Πέτρα’, όπου είχε πει ότι η Ελευσίνα είναι μία πόλη όπου ο κόσμος αποστρέφει τα μάτια της από αυτή. Θεωρούμε ότι πλέον είναι μία πόλη που μαγνητίζει τον κόσμο».

Δείτε εδώ το αφιέρωμα του CNN Greece στα Πρόσωπα 2023

Συντελεστές:
• Premium Content Manager | Σοφία Μαυραντζά • Project Manager | Δέσποινα Γαβριήλ • Head of Multimedia & Σκηνοθέτης | Σεραφείμ Ντούσιας • Head of Creative | Γιώργος Σπηλιόπουλος • Αρχισυνταξία | Χρύσα Γρίβα • Οπερατέρ | Στάθης Κεφάλας, Nicholas Cornford, Γιώργος Αποστολόπουλος • Μοντάζ | Νίκη Μαλλιωτάκη, Σταύρος Λογοθέτης • Motion Graphics Designer | Σταύρος Σιδέρης • Φωτογραφίες | Λευτέρης Παρτσάλης • Σύνταξη | Ιωάννα Κατσίμπα, Γεωργία Γαραντζιώτη • Οργάνωση Παραγωγής | Γιώργος Χατζής