ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Συναγερμός για την αύξηση των κρουσμάτων ενόψει εορτών - Αυστηρές συστάσεις ΕΟΔΥ

Κορωνοϊός: Συναγερμός για την αύξηση των κρουσμάτων ενόψει εορτών - Αυστηρές συστάσεις ΕΟΔΥ
Eurokinissi

Η εικόνα των τελευταίων ημερών στα νοσοκομεία από το «κοκτέιλ» ιώσεων, κορωνοϊού και γρίπης σε συνδυασμό με τις «δυσοίωνες» προβλέψεις των ειδικών για τις εορταστικές μαζώξεις, περί αύξησης των κρουσμάτων συνθέτουν το παζλ των ημερών.

Ο συγχρωτισμός των εορτών αναμένεται να επιφέρει περαιτέρω αύξηση στα περιστατικά, θέτοντας σε κίνδυνο τους ηλικιωμένους και τα άτομα με υποκείμενα νοσήματα και προκαλώντας πίεση στο σύστημα υγείας.

Μάσκες, εμβόλιο και μέτρα πρόληψης

Μετά από την συνεδρίαση της Επιτροπής Αντιμετώπισης Έκτακτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας, κατά την οποία συζητήθηκαν όλα τα νεότερα επιδημιολογικά δεδομένα, συστήνονται ισχυρά από τον ΕΟΔΥ μέτρα, όπως η χρήση μάσκας σε όλους τους χώρους υγειονομικών μονάδων και ο εμβολιασμός για τα άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών και όσων πάσχουν από υποκείμενα νοσήματα.

Mαγιορκίνης: Μέχρι τέλος Ιανουαρίου η κορύφωση των κρουσμάτων

Σε αυστηρές συστάσεις προχώρησε ο ΕΟΔΥ ενόψει και του πρωτοχρονιάτικου Ρεβεγιόν, εν μέσω της ραγδαίας αύξησης κρουσμάτων κορωνοϊού και των περιστατικών γρίπης, την ώρα που ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης εκτιμά ότι η κορύφωση της έξαρσης του Covid που ξεκίνησε στα μέσα Νοεμβρίου, αναμένεται έως το τέλος Ιανουαρίου και δεν φαίνεται ότι θα πιέσει σημαντικά το σύστημα υγείας.

Παράλληλα, ο επίκουρος καθηγητής υγιεινής και επιδημιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), υπενθυμίζει την τήρηση των μέτρων προστασίας, όπως η χρήση μάσκας από τις ευπαθείς ομάδες, τονίζοντας ωστόσο ότι η σύσταση για χρήση μάσκας δεν είναι οριζόντια και δεν αφορά τον γενικό πληθυσμό.

Περαιτέρω, δίνει χρήσιμες συμβουλές σε περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων και υπενθυμίζει το μέτρο της πενθήμερης απομόνωσης και την έγκαιρη χορήγηση αντιικής θεραπείας στα άτομα υψηλού κινδύνου.

Επίσης, επισημαίνει ότι ο εμβολιασμός με το νέο ενισχυμένο εμβόλιο έχει υποτιμηθεί και αυτό αποτυπώνεται στην αύξηση των νοσηλειών. Σύμφωνα με την επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ για το διάστημα 18-24 Δεκεμβρίου, 1.496 ασθενείς με Covid-19 νοσηλεύονται σε απλές κλίνες. Ο αριθμός των εισαγωγών παρουσίασε αύξηση 37% σε σχέση με τον μέσο εβδομαδιαίο αριθμό εισαγωγών τις προηγούμενες 4 εβδομάδες και ήταν υψηλότερος από τον αριθμό των εισαγωγών την αντίστοιχη εβδομάδα του 2022. Οι διασωληνώσεις παρουσίασαν μικρή μείωση, ενώ οι θάνατοι κατέγραψαν αύξηση, φτάνοντας τους 62.

5535487.jpg
Eurokinissi

Πού οφείλεται η έξαρση κρουσμάτων - Ο ρόλος της υποπαραλλαγής JN.1

Σύμφωνα με τον κ. Μαγιορκίνη, η υπο-παραλλαγή JN.1 της ΒΑ.2.86, 12 που έχει αναγνωριστεί από τον ΠΟΥ ως υπο-παραλλαγή επιδημιολογικού ενδιαφέροντος, εξαιτίας της μεγάλης μεταδοτικότητάς της, παίζει ρόλο στην αύξηση των κρουσμάτων. Στην Ελλάδα έχουν ανιχνευθεί 102 κρούσματα.

Επίσης, οι αυξημένες συναναστροφές λόγω των εορτών, η μη τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας, συνέβαλλαν στη μεγάλη διασπορά του ιού στην κοινότητα.

Οι αυστηρές συστάσεις του ΕΟΔΥ

Στο μεταξύ, ο ΕΟΔΥ συνέστησε την προσοχή στις ευπαθείς ομάδες, υπογραμμίζοντας τις κατηγορίες που πρέπει να εμβολιαστούν άμεσα.

Μετά από τη συνεδρίαση της Επιτροπής Αντιμετώπισης Έκτακτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας κατά την οποία συζητήθηκαν όλα τα νεότερα επιδημιολογικά δεδομένα, συστήνονται ισχυρά από τον ΕΟΔΥ τα ακόλουθα:

  1. Είναι αναγκαίο να εμβολιαστούν όσο το δυνατόν πιο άμεσα με το επικαιροποιημένο εμβόλιο για τον Covid, καθώς και με το εμβόλιο της γρίπης, τα άτομα ηλικίας ανω των 60 ετών και τα άτομα με υποκείμενα νοσήματα – όπως συστήνεται από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών.
  2. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να χρησιμοποιούμε μάσκα προστασίας σε όλους χώρους υγειονομικών μονάδων (π.χ. Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας), σε Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων καθώς και σε κλειστές Δομές που φιλοξενούν ευάλωτους πληθυσμούς.
  3. Ειδικά για τα άτομα που ανήκουν στις ευάλωτες ομαδες του πληθυσμού (ηλικιωμένοι, άτομα με υποκείμενα νοσήματα), επί συμπτωμάτων, να αναζητούν έγκαιρα ιατρικές συμβουλές, με σκοπό να γίνεται έγκαιρη διάγνωση και άμεση χορήγηση θεραπείας.
  4. Είναι απαραίτητο τα άτομα που διαβιούν σεμονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και λοιπές κλειστές δομές ευάλωτου πληθυσμού να τηρούν τα μέτρα πρόληψης και να εμβολιάζονται κατά της γρίπης και του Covid με το επικαιροποιημένο εμβόλιο.
  5. Επιπλέον, συστήνεται ισχυρά να τηρούνται από τον γενικό πληθυσμό τα μέτρα πρόληψης των ιογενών λοιμώξεων του αναπνευστικού: υγιεινή των χεριών, συστηματικος αερισμός κλειστών χώρων, απομόνωση επί συμπτωμάτων, συνεχή χρήση μάσκας ειδικά σε χώρους με συνωστισμό, περιορισμός επαφών με ευάλωτα άτομα και πραγματοποίηση διαγνωστικών ελέγχων.

Ο ΕΟΔΥ συνεχίζει να επιτηρεί συστηματικά την πορεία των λοιμώξεων του αναπνευστικού, η κορύφωση των οποίων αναμένεται τις επόμενες εβδομάδες. Παράλληλα, εντατικοποιείται η γονιδιοματική επιτήρηση των παραλλαγών των ιών που κυκλοφορούν στην κοινότητα.

Παρακαλούμε θερμά τους πολίτες για την εφαρμογή των προληπτικών μέτρων, έτσι ώστε να αποφύγουμε σοβαρές περιπτώσεις νόσησης και να έχουμε απώλειες συνανθρώπων μας. Ειδικά, από τη στιγμή που έχουμε πλέον στη διάθεση μας αποτελεσματικά μέτρα πρόληψης, όπως τα εμβόλια και την αποτελεσματική θεραπεία, όπως η αντιική θεραπεία κατά του Covid, είναι κρίμα να χάνονται ανθρώπινες ζωές.

Οδηγίες από την Ένωση Πνευμονολόγων Ελλάδας

Η Ένωση Πνευμονολόγων Ελλάδας στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων για το νέο έτος καλεί τους πολίτες, και ιδιαίτερα τα άτομα που ανήκουν στις ευάλωτες και ευαίσθητες ομάδες πληθυσμού, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί λόγω της υψηλής επίπτωσης της εποχικής γρίπης, της λοίμωξης Covid-19, του αναπνευστικού συγκυτιακού ιού (RSV) και των λοιπών αναπνευστικών ιών στην κοινότητα.

Σε εμφάνιση κλινικών συμπτωμάτων συμβατά με ενεργό λοίμωξη όπως για παράδειγμα πυρετός, βήχας, δυσκολία στην αναπνοή, θωρακικός πόνος, η άμεση επικοινωνία του πάσχοντα με επαγγελματία υγείας και η διενέργεια διαγνωστικού ελέγχου θα αποτελέσουν σημαντικά μέτρα προστασίας της Δημόσιας Υγείας.

Επιπρόσθετα, η υιοθέτηση των μέτρων ατομικής αναπνευστικής υγιεινής, καθώς και ο τακτικός αερισμός των κλειστών χώρων θα επιφέρει αξιόλογη μείωση της διασποράς των αναπνευστικών λοιμώξεων στην κοινότητα.

Ισχυρή σύσταση για τους ασθενείς που πάσχουν από χρόνια αναπνευστικά προβλήματα, όπως η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) και το βρογχικό άσθμα, εφόσον εμφανίσουν συμπτώματα συμβατά με ενεργή λοίμωξη του αναπνευστικού, να βρίσκονται σε συνεχή επαφή με τον θεράποντα ιατρό τους, προς αποφυγή πιθανού παροξυσμού ή επιδείνωσης της νόσου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ