ΕΛΛΑΔΑ

Θεοφάνεια: Με λαμπρότητα και κατάνυξη οι εορτασμοί σε όλη τη χώρα

Θεοφάνεια: Με λαμπρότητα και κατάνυξη οι εορτασμοί σε όλη τη χώρα
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Με λαμπρότητα γιορτάστηκαν σήμερα στα Θεοφάνεια σε ολόκληρη τη χώρα, ενώ δύο είναι οι κυριότερες τελετές: Ο Μέγας Αγιασμός, που λαμβάνει χώρα εντός των Εκκλησιών και η Κατάδυση του Τιμίου Σταυρού, που ακολουθεί τον Μεγάλο Αγιασμό.

Στη Δοξολογία για τα Θεοφάνεια στον ιερό ναό του Αγίου Διονυσίου Αρεοπαγίτου στο Κολωνάκι έδωσε το «παρών» ο νέος Δήμαρχος Αθηναίων, Χάρης Δούκας ο οποίος στη συνέχεια παραβρέθηκε στον Αγιασμό των Υδάτων που τελέστηκε στη Δεξαμενή Αθηνών.

Όπως εξηγούν συνεργάτες του Δημάρχου φέτος εντός του χώρου της Δεξαμενής εκτελούνται εργασίες της ΕΥΔΑΠ οι οποίες διακόπηκαν ανήμερα των Θεοφανείων, προστέθηκε νερό και στο εργοτάξιο εισήλθε μόνο ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ευρίπου, κ. Χρυσόστομος, για την κατάδυση του Τιμίου Σταυρού, προκειμένου για τη συνέχεια του εθιμικού εορτασμού στη Δεξαμενή Αθηνών.

Το υπόλοιπο μέρος της Τελετής πραγματοποιήθηκε εκτός του χώρου του εργοταξίου, πάνω στην πλατεία της Δεξαμενής.

Με λαμπρότητα τιμήθηκε και φέτος στο μεγάλο λιμάνι της χώρας, τον Πειραιά, η Δεσποτική εορτή των Θεοφανείων.

Στον Καθεδρικό Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος Πειραιώς, το Σάββατο (06/01), ανήμερα της εορτής, το πρωί τελέστηκε ο Όρθρος, η Θεία Λειτουργία και η Ακολουθία του Μεγάλου Αγιασμού προεξάρχοντος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου.

Στις 11:00 το πρωί, στον προβλήτα απέναντι από τον Ιερό Ναό Αγίου Σπυρίδωνος Πειραιώς, έγινε η τελετή Αγιασμού των υδάτων.

Στα Χανιά ο πρωθυπουργός

Ο πρωθυπουργός παρακολούθησε την δοξολογία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Εισοδίων της Θεοτόκου, ενώ στη συνέχεια μετέβη στην τελετή καθαγιασμού των υδάτων στο Ενετικό Λιμάνι των Χανίων.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έφτασε στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό συνοδευόμενος από τον Δήμαρχο Χανίων Παναγιώτη Σημανδηράκη, τους βουλευτές του νομού της ΝΔ Σέβη Βολουδάκη και Αλέξανδρο Μαρκογιαννάκη και τον αντιπεριφερειάρχη Χανίων Νίκο Καλογερή.

Η τελετή στο Οικουμενικό Πατριαρχείο

Στο Οικουμενικό Πατριαρχείο ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος τέλεσε τον Μεγάλο Αγιασμό, και στη συνέχεια θα προέστη της Θείας Λειτουργίας.

Μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας ο Οικουμενικός Πατριάρχης, οι αρχιερείς και οι πιστοί, συνοδευόμενοι από τους επισήμους εν πομπή μετέβησαν στην προκυμαία του Φαναρίου όπου ο Παναγιώτατος προέστη της τελετής του αγιασμού των υδάτων και της καταδύσεως του Σταυρού στον Κεράτιο Κόλπο.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κώτσηρας, μετέβη στην Κωνσταντινούπολη, προκειμένου να παραστεί στον εορτασμό των Θεοφανείων στο Οικουμενικό Πατριαρχείο το Σάββατο, 6 Ιανουαρίου 2024, εκπροσωπώντας το υπουργείο Εξωτερικών.

Παρόντες ήταν επίσης ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Στέφανος Κασσελάκης και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης.

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σε Αθήνα και Πειραιά

Σειρά κυκλοφοριακών ρυθμίσεων σε κεντρικούς δρόμους της Αθήνας και του Πειραιά, θα πραγματοποιηθούν το πρωί του Σαββάτου, λόγω των προγραμματισμένων εορταστικών εκδηλώσεων των Θεοφανίων στον Ι.Ν. Αγίου Διονυσίου Αρεοπαγίτη και στη Δεξαμενή του δήμου Αθηναίων, καθώς και στον κεντρικό λιμένα Πειραιά.

Επίσης απαγορεύεται η στάση και στάθμευση μέχρι τη 1 το μεσημέρι.

Ειδικότερα, οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις έχουν ως εξής:

Ι.Ν. Αγίου Διονυσίου Αρεοπαγίτη και Δεξαμενή, περιοχής Δήμου Αθηναίων

Διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων καθώς και απαγόρευση της στάσης και στάθμευσης αυτών, από τις 06:00 έως τις 13:00, ως εξής:

Σκουφά, στο τμήμα της μεταξύ της οδού Ομήρου και της Πλατείας Φιλικής Εταιρείας.

Δημοκρίτου, στο τμήμα της μεταξύ των οδών Σόλωνος και Σκουφά.

Λυκαβηττού, σε όλο το μήκος της.

Γλύκωνος, στο ύψος της Δεξαμενής.

Φωκυλίδου, στο τμήμα της μεταξύ των οδών Γλύκωνος και Πινδάρου.

Πλατεία Φιλικής Εταιρείας, στο τμήμα της μεταξύ των οδών Τσακάλωφ και Σκουφά.

Ηροδότου, στο τμήμα της μεταξύ της οδού Πατριάρχου Ιωακείμ και της Πλατείας Δεξαμενής.

Ηρακλείτου, στο τμήμα της μεταξύ της Πλατείας Δεξαμενής και της οδού Σκουφά.

Πατριάρχου Ιωακείμ, στο τμήμα της μεταξύ των οδών Τσακάλωφ και Ηροδότου.

Κεντρικός Λιμένας Πειραιά, περιοχής Δήμου Πειραιά

Διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων από τις 09:00 έως τις 13:00, καθώς και απαγόρευση της στάσης και στάθμευσης αυτών από τις ώρες 06:00 έως τις 13:00 ως εξής:

Βασ. Γεωργίου, στο τμήμα της μεταξύ των οδών Ηρ. Πολυτεχνείου και Εθν. Αντιστάσεως.

Ακτή Μιαούλη, στο τμήμα της μεταξύ των οδών Βασ. Γεωργίου και 2ας Μεραρχίας και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.

Εθν. Αντιστάσεως, στο τμήμα της μεταξύ των οδών Βασ. Γεωργίου και Τσαμαδού.

Ακτή Ποσειδώνος, στο τμήμα της μεταξύ των οδών Αριστείδου και Ακτή Μιαούλη.

Η Τροχαία απευθύνει έκκληση στους οδηγούς των οχημάτων για την καλύτερη εξυπηρέτηση τους και την αποφυγή πρόσθετων κυκλοφοριακών προβλημάτων να αποφύγουν τη διέλευση των οχημάτων τους στις συγκεκριμένες οδούς κατά τα αναφερόμενα χρονικά διαστήματα και να ακολουθούν τις υποδείξεις των ρυθμιστών τροχονόμων.

Αλλαγές στα δρομολόγια του Τραμ

Παράλληλα, η ΣΤΑΣΥ ανακοίνωσε τροποποίηση στα δρομολόγια της γραμμής 7 του Τραμ «Ασκληπιείο Βούλας - Αγία Τριάδα Πειραιά» τα οποία έως τη 1 μετά το μεσημέρι θα έχουν τερματικό σταθμό τη στάση «ΣΕΦ».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ