ΕΛΛΑΔΑ

Επέλαση κακοκαιρίας: «Χιόνια σε Άγιο Στέφανο, Καπανδρίτι, Βίλια - Στα 10 μποφόρ οι άνεμοι»

Επέλαση κακοκαιρίας: «Χιόνια σε Άγιο Στέφανο, Καπανδρίτι, Βίλια - Στα 10 μποφόρ οι άνεμοι»
Χιόνια στην Πάρνηθα ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ / IN TIME

Ξεκινά από νωρίς τα ξημερώματα της Δευτέρας (28/1) η «επέλαση» των ακραίων καιρικών φαινομένων, με τον γνωστό μετεωρολόγο, Τάσο Αρνιακό να επισημαίνει στο CNN Greece, πως αναμένονται χιονοπτώσεις ακόμη και σε χαμηλά υψόμετρα της Αττικής. 

Ειδικότερα, εντονότερες αναμένεται να είναι οι χιονοπτώσεις, που άρχισαν ήδη από την Κυριακή (27/1) σε ορεινές και ημι-ορεινές περιοχές της Θεσσαλίας, των Σποράδων, της Κεντρικής και Ανατολικής Στερεάς Ελλάδας, συμπεριλαμβανομένης και της Αττικής, της Εύβοιας, της Βόρειας και Ανατολικής Πελοποννήσου.

Από το μεσημέρι της Δευτέρας (29/1) και μετά τα φαινόμενα θα ενταθούν και, όπως προειδοποιεί ο κ. Αρνιακός, θα σημειωθεί «σοβαρή υποτροπή του καιρού», καθώς αναμένεται να χιονίσει σε χαμηλά υψόμετρα, που θα φτάνουν στα 300-400 μέτρα, ουσιαστικά στα βόρεια προάστια της Αττικής, ενώ θα επηρεαστούν και οι ορεινές και ημι-ορεινές περιοχές των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου και της Κρήτης.

Πιο έντονες οι χιονοπτώσεις στην Αττική θα είναι κυρίως από το απόγευμα της Δευτέρας (29/1) αρχικά στα βουνά και έπειτα περιοχές όπως ο Άγιος Στέφανος, το Γραμματικό, Βαρνάβα, Καπανδρίτι, η Φυλή, τα Βίλια. Από τα ξημερώματα της Τρίτης (30/1), δε, θα αρχίσει να χιονίζει σε ακόμη χαμηλότερες περιοχές των βορείων προαστίων από τα 200 μέτρα και πάνω.

Πυκνές χιονοπτώσεις αναμένονται κυρίων στα υπέρ-βόρεια προάστια και σε περιοχές όπως η Πάρνηθα, η Πεντέλη, η Ιπποκράτειος Πολιτεία, η Ροδόπολη. Ασθενείς χιονοστρώσεις θα σημειωθούν και πιο χαμηλά.

Την ίδια ώρα, οι βόρειοι-βορειοανατολικοί άνεμοι που έχουν αρχίσει να πνέουν ήδη από την Κυριακή (28/1) τη Δευτέρα (29/1) αναμένεται να φτάσουν τα εννέα ακόμα και τα δέκα μποφόρ στο Αιγαίο.

Στο μεταξύ, οι θυελλώδεις άνεμοι πρόκειται να ρίξουν κατακόρυφα τον υδράργυρο και οι 16 βαθμοί Κελσίου που επικράτησαν το Σάββατο (27/1) στην Αττική θα δώσουν τη θέση τους σε εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες. Ειδικότερα, στα βόρεια το θερμόμετρο θα δείξει μέχρι και -5 βαθμούς Κελσίου, σε νοτιότερες περιοχές 9-10 βαθμούς, ενώ στην Αττική μπορεί να φτάσει τους 7-8 βαθμούς Κελσίου.

Δείτε live την εξέλιξη της κακοκαιρίας

Μέχρι στιγμής, απ' όσο έχει γίνει γνωστό κλειστά θα παραμείνουν τα σχολεία στην Εύβοια και συγκεκριμένα στο δήμο Μαντουδίου Λίμνης Αγίας Άννας, λόγω της κακοκαιρίας.

Για τα σχολεία της υπόλοιπης χώρας, η απόφαση θα ληφθεί αύριο Δευτέρα στις 12:00 το μεσημέρι, ανάλογα με την πορεία των καιρικών φαινομένων, σε νέα συνεδρίαση της Επιτροπής Εκτίμησης Κινδύνου.

Πού θα είναι υποχρεωτικές οι αντιολισθητικές αλυσίδες από το βράδυ της Δευτέρας

Υποχρεωτικός καθίσταται ο εφοδιασμός αντιολισθητικών αλυσίδων για όλες τις κατηγορίες οχημάτων από τις 22:00 το βράδυ της Δευτέρας (29/1) στην Αττική, λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων που αναμένεται να εκδηλωθούν.

Ειδικότερα, από τις 22:00 το βράδυ της Δευτέρας (29/1) τα αυτοκίνητα όλων των κατηγοριών οφείλουν να είναι εφοδιασμένα με αντιολισθητικές αλυσίδες ή άλλα ανάλογα αντιολισθητικά μέσα, εφόσον τα οχήματα αυτά δεν φέρουν ειδικά ελαστικά κατά την κυκλοφορία τους στο σύνολο του οδικού δικτύου του Ν. Αττικής.

Κικίλιας: Προσοχή τις επόμενες ώρες - Να αποφεύγονται οι μετακινήσεις

Προσοχή και αποφυγή των μετακινήσεων σε περιοχές τις οποίες θα πλήξει η κακοκαιρία, ζήτησε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας μετά την ολοκλήρωση διαδοχικών συσκέψεων που πραγματοποιήθηκαν στην Πολιτική Προστασία.

Παράλληλα ζήτησε επαγγελματισμό και σοβαρότητα απ' όλους, ενώ σημείωσε ότι ανάλογα με την εξέλιξη της κακοκαιρία θα δοθούν νεότερες οδηγίες σε ότι αφορά τα σχολεία και τη κυκλοφορία οχημάτων.

Συγκεκριμένα, ο κ. Κικίλιας συνέστησε σε όλους προσοχή και αποφυγή των μετακινήσεων σε περιοχές τις οποίες θα πλήξει η κακοκαιρία, ενώ επισήμανε ότι θα πραγματοποιηθεί και νέα συνεδρίαση της Επιτροπής Εκτίμησης Κινδύνου αύριο στις 12 το μεσημέρι όπου θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για τυχόν απαγορεύσεις κυκλοφορίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ